KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #147

Beülünk a templomba, laptoppal a padsorba motivációs videókat nézünk kézösszekulcsolva” (IFI)

Ámen, gyerekeim! E heti EP sorozatunk áhítatában öt, vagyis hat igazán figyelemre méltó zenekart hoztunk el nektek. Ma is az underground metalvilág széles és ízletes svédasztaláról válogattunk. Kezdésnek egy kellemes fuzz-pszichedelikus hangulatba úsztatott seattle-i grunge rockot kínálunk svéd módra, amit karcos, koszos speed/thrash fröccsel öblítünk le. De lesz itt egy rothadás szagú black konstelláció, bánat death/doom  és egy friss, hazai progresszív, dallamos death metalt játszó banda. Élvezzétek… ez az én testem, vérem “ami nem öl meg, meg erősít“!

King Legba & The Loast

A svéd King Legba & The Loast a ’90-es évek seattle-i rockját ötvözi a ’60-as évek kábult fuzz-pszichedelikus blues világával. Ennek ellenére 5 dalos Shine A Light EP-jük nagyon is modern felfogásban készült el. Zenéjükben a fent említett jegyek mellett megfelelő egyensúlyban vannak jelen a kortárs szutyok, illetve homályos rockot vonalai, dallamai, melyek hatásának eredményeként egy dübörgő riffelésű, elmosódó gitárok, mennydörgő dobok és basszusok, valamint hipnotikus énekek-témákból álló erős pszichedelikus komponenst kapunk. A 2011-ben alakult banda ezen EP-jén jól hallható a zenei fejlődés… erősebbek, és határozottan összehangoltabbak lettek.

Dezaster

A Dezaster egy a ’80-as, ’90-es évek speed/thrash vonalát hozó banda Szingapúrból. 2014 óta léteznek és a The Sire a harmadik EP-jük, amire 4 vadonatúj nótájuk, a valamint két feldolgozásuk került fel (ez utóbbiak csak a limitált példányszámban megjelent bakelit lemezükre kerültek fel). Dalaik élből hozzák a Metallica / Megadeth korai éráját… koszosak, gyorsak, technikásak és kicsit punkosan is egyben. Egy igazán lendületes kis cucc, amit minden old-school rajongó imádni fog.

Alder Glade / Arna

Egy közös split mini-lemezen egyesítette erejét a kortárs underground black metal két rothadás szagú virág szála az ausztrál Alder Glade és a spanyol Arna. A közel 33 perces anyagra csapatonként 2-2 dal került fel, melyek a mizantrópia bölcsőjébe ágyazva a klasszikus, kegyetlen és fagyos black metal atmoszférájából fogantak. Minden szerzeményt a műfaj kora ’90-es évekbeli nyers, zabolázatlan tüze fűt, némi melankolikus, kozmikus szinti futamok kíséretével.

MisophoniA

A skót death/doom metal MisophoniA új maxi kislemeze a Sorrows Of Yesterday címet kapta, ami lényegében egy metaforikus két tételes, szorosan összefüggő dalkoncepcióból áll. A nyitó Sorrows Of Yesterday Pt. I egy rövidebb lélegzetvételű, vészterhes zongora dallamoktól vezérelt dal, amik kellő alá festést a dal II részének, ami már egy teljesen energikus death/doom darab, ami a műfaj ’90-es évek depressziós mélységéből (Katatonia, Paradise Lost) táplálkozik. A mini EP-re bónuszként felkerült még a II tétel analog verziója, ami tompább arculatával hozza az eredeti dal nyers hangszínijeit.

Chronolit

Első kislemezét adta ki a progresszív, dallamos death metalt játszó budapesti Chronolit zenekar. Everspace című EP-jükre három dal került fel, melyek stílusilag a svéd gyökereket (Dark Tranquillity), valamint az US prog-metal (Psychotic Walt) hatásait követik. A death metal által befolyásolt enyhén thrash ízű dallamaiknak tökéletes szinergistái a zenéjükben technikás megoldásokkal dúsított progresszív vonalak, amiknek eredményeképpen a két éra egy meglehetősen gazdag és izgalmas elegyet képez dalaikban. Minden dalnak meg van a maga dinamikája, lüktetése és leginkább a sok színűsége. Az hörgős és tiszta énektémák dinamikái és dallamai is rendben vannak. Összességében egy remek bemutatkozás, aminek nem igazán van unalmas pillanata.

Powerwolf Powerwolf
június 04.