KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #149

Aktuális EP sorozatunknak akár azt a címet is adhatnánk, hogy: Főszerepben a Hardcore! Ugyan is ma leginkább a hardcore és vele rokon műfajok lesznek terítéken. Szóval zúzda, zúzda hátán és szopott energiák.

Hit by a School Bus

2018-as It’s Always Personal lemeze után új EP-vel tért vissza a budapesti Hit by a School Bus nevű hardcore punk trió. A Maci vezette sulibusz jól ismert a hazai színtéren, bár igaz nem egy kapkodós fajták, sem lemezek / EP-k, és sem koncertek terén. A lényeg, a lényeg, hogy itt van There Is No Y In Fuck Off And Die! kislemezük, amire egy rövidke hétköznapi közjátékszerű, intronak is felfogható dal (A New Low) után még 4 rendszerszintű problémákat feszegető erős nóta került fel. Dalaikban szó esik az ország mentális állapotáról, az inflációról, a rasszizmusról, a zéró pulzussal funkcionáló egészségügyről, valamint a világjárvány okozta szociális katasztrófákról… vagyis olyan “egyszerű” hétköznapi témákról, melyek napi szinten érintenek mindenkit, de túlzottan még sem teszünk ellenük semmit! Ja, igen… a szánk az jár! Na szóval, ezeket a témákat leginkább az amerikai jellegű régisulis hardcore punk dühével, kissé nyers, erőszakos, lüktető, arcba mászóan provokatív hatásaival tálalják elénk. Ahogyan ők mondják: “hardcore punk Budapestről, egyenesen az arcodba!

Full OF Hell

Egy hat perces szónikus, disszonáns őrülettel örvendeztette meg rajongóit az amerikai grindcore, death-noise, powerviolence vonalas Full Of Hell. A hamarosan nálunk is koncertező banda új mini-lemeze az Aurora Leaking From An Open Wound címet kapta, melynek három tétele egytől egyig egy igazi neuronokat gyötrő alkotás. Dalaik egységét nézve, olyanok, mintha azok egy pokoli fehérzaj-generátorból származnának… ridegek, torzak, kaotikusak és nyugtalanítóak is egyben. Ennek ellenére nagyon is dinamikusak és lüktetőek, minta csak egy légkalapács szabadult volna el a koponyámban. Durván gyomorforgató, de mégis ott van bennük a kísértés, hogy újra és újra meghallgasd őket.

Havanna

Ez évben már a második EP-jét hozta ki a budapesti panel hardcore metalos Havanna. The Spit In Our Eyes című kislemezükre három nehézsúlyú crossover-hardcore zúzda került fel, valamivel több, mint 7 percben. Ezek a műfaj klasszikus dominanciát kapták, amik mellett erősen jelen vannak a modern felfogású, erősebb, groove centrikusabb, gépesen zakatoló riffek és a grindcore apróbb durva, valamint a hardcore-punk részletei. Ez a kombó együtt olyan, mint egy erős arculcsapás… ököllel.

Exterminating Angel

Hogy mai hardcore terrort stílusosan zárjuk arról a szintén budapesti csapat gondoskodik. A hardcore-punk, d-beat vonalas Exterminating Angel 2013 óta nyomja a ’90-es évek “klasszikus” amcsi alapú hardcore zenéjét. Alapjaikhoz extrém dühvel csatlakoznak a svéd stílusú crust-hardcore / d-death és az anarcho punk nyers lendületei, amik dalaik bődületes energiáit adják. Bő 17 perces Inherited Future EP-jük öt dala is ezekből ez energiákból táplálkozik. Elmondásuk szerint dalaik egyfajta zenei terápiaként is szolgálnak, amelyekben a jelen generációjának öröklött jövő rémképei, rossz életmintái, kudarcai rajzolódnak ki. Megnyugtatom a fiatalokat… ezek a rajzolatok nem csak az ő életképükben van, volt jelen. Állj talpra, ne siránkozz, segítség nincs, alakítsd a sorsodat.

First Draft

A First Draft egy francia post-rock duó, akik között működik a kémia. Declines Are Long Gone EP-jük címadó dal kicsit hisztérikusabb férfi éneke a sokkal kellemesebb női énekkel váltakozva egy kellemes, andalító hintába ültet minket, amiből nem is szeretnénk kiszállni. A post-rock, shoegaze stílus ábrándozó melankóliája áthatja a számokat, ez különösen igaz a Chapter on Each Page című tételre. Dalaikban poétikus megközelítéssel vázolnak fel lelki szemeink előtt egy fájdalmasan modern világot, ami tele van ellentmondással, de az emberi érzelmek még mindig megtalálhatók úton-útfélen. Katartikus részek adnak erőt a harmonikus éneknek, a szellős dalfelépítések pedig nekünk is teret adnak, gondolkodásra késztetnek. Keserédesen borús délelőttök zenéje ez.

(Crissz)

Berserk Fest 2023 Berserk Fest 2023
április 01.