KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #149

Aktuális EP sorozatunknak akár azt a címet is adhatnánk, hogy: Főszerepben a Hardcore! Ugyan is ma leginkább a hardcore és vele rokon műfajok lesznek terítéken. Szóval zúzda, zúzda hátán és szopott energiák.

Hit by a School Bus

2018-as It’s Always Personal lemeze után új EP-vel tért vissza a budapesti Hit by a School Bus nevű hardcore punk trió. A Maci vezette sulibusz jól ismert a hazai színtéren, bár igaz nem egy kapkodós fajták, sem lemezek / EP-k, és sem koncertek terén. A lényeg, a lényeg, hogy itt van There Is No Y In Fuck Off And Die! kislemezük, amire egy rövidke hétköznapi közjátékszerű, intronak is felfogható dal (A New Low) után még 4 rendszerszintű problémákat feszegető erős nóta került fel. Dalaikban szó esik az ország mentális állapotáról, az inflációról, a rasszizmusról, a zéró pulzussal funkcionáló egészségügyről, valamint a világjárvány okozta szociális katasztrófákról… vagyis olyan „egyszerű” hétköznapi témákról, melyek napi szinten érintenek mindenkit, de túlzottan még sem teszünk ellenük semmit! Ja, igen… a szánk az jár! Na szóval, ezeket a témákat leginkább az amerikai jellegű régisulis hardcore punk dühével, kissé nyers, erőszakos, lüktető, arcba mászóan provokatív hatásaival tálalják elénk. Ahogyan ők mondják: „hardcore punk Budapestről, egyenesen az arcodba!

Full OF Hell

Egy hat perces szónikus, disszonáns őrülettel örvendeztette meg rajongóit az amerikai grindcore, death-noise, powerviolence vonalas Full Of Hell. A hamarosan nálunk is koncertező banda új mini-lemeze az Aurora Leaking From An Open Wound címet kapta, melynek három tétele egytől egyig egy igazi neuronokat gyötrő alkotás. Dalaik egységét nézve, olyanok, mintha azok egy pokoli fehérzaj-generátorból származnának… ridegek, torzak, kaotikusak és nyugtalanítóak is egyben. Ennek ellenére nagyon is dinamikusak és lüktetőek, minta csak egy légkalapács szabadult volna el a koponyámban. Durván gyomorforgató, de mégis ott van bennük a kísértés, hogy újra és újra meghallgasd őket.

Havanna

Ez évben már a második EP-jét hozta ki a budapesti panel hardcore metalos Havanna. The Spit In Our Eyes című kislemezükre három nehézsúlyú crossover-hardcore zúzda került fel, valamivel több, mint 7 percben. Ezek a műfaj klasszikus dominanciát kapták, amik mellett erősen jelen vannak a modern felfogású, erősebb, groove centrikusabb, gépesen zakatoló riffek és a grindcore apróbb durva, valamint a hardcore-punk részletei. Ez a kombó együtt olyan, mint egy erős arculcsapás… ököllel.

Exterminating Angel

Hogy mai hardcore terrort stílusosan zárjuk arról a szintén budapesti csapat gondoskodik. A hardcore-punk, d-beat vonalas Exterminating Angel 2013 óta nyomja a ’90-es évek „klasszikus” amcsi alapú hardcore zenéjét. Alapjaikhoz extrém dühvel csatlakoznak a svéd stílusú crust-hardcore / d-death és az anarcho punk nyers lendületei, amik dalaik bődületes energiáit adják. Bő 17 perces Inherited Future EP-jük öt dala is ezekből ez energiákból táplálkozik. Elmondásuk szerint dalaik egyfajta zenei terápiaként is szolgálnak, amelyekben a jelen generációjának öröklött jövő rémképei, rossz életmintái, kudarcai rajzolódnak ki. Megnyugtatom a fiatalokat… ezek a rajzolatok nem csak az ő életképükben van, volt jelen. Állj talpra, ne siránkozz, segítség nincs, alakítsd a sorsodat.

First Draft

A First Draft egy francia post-rock duó, akik között működik a kémia. Declines Are Long Gone EP-jük címadó dal kicsit hisztérikusabb férfi éneke a sokkal kellemesebb női énekkel váltakozva egy kellemes, andalító hintába ültet minket, amiből nem is szeretnénk kiszállni. A post-rock, shoegaze stílus ábrándozó melankóliája áthatja a számokat, ez különösen igaz a Chapter on Each Page című tételre. Dalaikban poétikus megközelítéssel vázolnak fel lelki szemeink előtt egy fájdalmasan modern világot, ami tele van ellentmondással, de az emberi érzelmek még mindig megtalálhatók úton-útfélen. Katartikus részek adnak erőt a harmonikus éneknek, a szellős dalfelépítések pedig nekünk is teret adnak, gondolkodásra késztetnek. Keserédesen borús délelőttök zenéje ez.

(Crissz)

Bass Warrior Tour Bass Warrior Tour
március 04.
Hate, Delure, Morvigor Hate, Delure, Morvigor
március 04.