Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #16

Közel kéthete tartó karantén szezonunk és EP sorozatunk 16 fejezetében a helyzetre való tekintettel kissé morbidabb és ridegebb anyagokat ajánlunk nektek. Kezdésnek egy őserejű nukleáris poklot robbantunk, melyből jelen világunk veszettül tomboló vírusát engedjük rátok, ami a véretekbe ivódva a bennetek rejtőző pogány spiritualitást, és hedonista élvezeteket korbácsolja fel. Élvezzétek!

Templar

Egy meglehetősen masszív old-school káosz folyam, amit a finn black-thrash punk Templar első demóján produkál. Knights of Nuclear Hell Decibelfucking the Charred Remains of the Christ anyaguk kaotikus, apokaliptikus perverz hangulatát leginkább énekesük hisztérikus (röfögős, sikítós, diktatórikusan szavalós) előadásmódja és a háborús ízű ős thrash / speed / punk metalos mocskai adják, melynek elegye egy bizarr szentségtelen nukleáris pokol masszát képez közel 17 percen át.

Covid 19

A jelen helyzet nem csak megnehezíti mindennapi életünket, de kétségtelenül inspirálja is. Mint, ahogy eddig minden krízishelyzet is tette. Na, nem mintha ez örömre adna okot, de tagadhatatlan, hogy számos alkotást köszönhetünk ilyen helyzeteknek. Jelen karantén helyzetünkbe kényszerülten született meg az orosz death/doom metalos Wishdoomdark együttesénekes-gitárosa, Alex Ezeptrone által életre hívott COVID-19 nevű stúdióprojektje is. We All Die anyagának dalai a jelenleg is tomboló világméretű járványról és kimeneteiről szólnak zord, tragikus doom / death és black metal stílusban. Röpke 12 perces, 5 tételes anyagán amolyan kronológiai sorrendben ábrázolja a világunkban tomboló őrületet.

Hajnalpír

A Havária legutóbbi EP-je óta várom az akkor beharangozott split-lemezük testvéranyagaként megjelenő budapesti Hajnalpír új EP-jét. A black metalos banda MMXX kislemezére két lecsupaszított, a ’90-es évek mocskát idéző szerzemény került fel a maga puritán és mindenféle cicomától mentes nyersességével. Egy igazi underground gyöngyszem, ami nem csak a magyar nyelv használata, de annak kifejező ereje miatt is figyelemre méltó.

Black Mass Pervertor

Valamit nagyon tudhatnak ezek a finnek! Úgy látszik nekik a mocsokság és a perverzió egyfajta zsigeri megnyilvánulás, amolyan a vérükbe ivódott fertőzés. A Black Mass Pervertor 19 perces Lux Sodomiticum anyagán is ez az aljasság nyilvánul meg koszos káosz punk és régisulis death/black hatások kíséretében, amint öt tételben tálalják elénk a hedonista okkult perverziók morbid élvezeteit.

Fattyú

Március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőség alkalmából jelent meg az ambient black metalban utazó Fattyú legújabb EP-je, a Silvae Spiritus. “A háromtételes kislemez felépítésileg visszanyúlik a norvég black metal másod frontjához, az első két dal a „düh oldal” ékes példája, míg a zárótétel a „fagy oldal” hamisítatlan ambient jegyeit hordozza magán billogként, ekképpen tisztelegve e jeles csillagászati esemény előtt.” Dalaikat továbbra is átjárja az a jellegzetes mély spiritualitás, szellemi hagyomány, amit az ősi pogány gyökerekből, népi elemekből szívtak magukba. Fagyosabb pogány neo-folk black dallamszerkezetüket hosszantartó misztikus, néhol már nem eviláginak mondható ambient (Burzum) hangképekkel díszítenek fel, amik egyedi, és jellegzetes jegyei a csapatnak.

augusztus 16.,
augusztus 26.,