KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #174

A múltkorában épp arról „sírtam”, hogy az idejét sem tudom mikor is szerepelt utoljára őt hazai banda EP sorozatunkban. És tessék… most újra itt van öt virágszál a magyar underground annyira kopárnak nem is mondható ugarról. Az termés, vagy inkább a zenei irány most a hardcore és a metalcore, valamint annak tüskés ágai. Hallgassatok hazait!

Pestis Srácok

A raw hardcore-punk Pestis Srácok abszolút a hazai underground perifériáján mozognak. Bő egy éve hozták ki első demójukta, amire dalait egy sime, hétköznapi mobiltelefonnal vették fel. Ennek folytatásaként nemrég prezentálták Focisztokr​á​cia címmel újabb szösszenetűnek, mely temetikáját elmondásuk szerint: „orbán és a horogkeresztény-demokratái ihlették„. Az EP-re, vagy demóra négy odamondó – szókimondó, arcba vágóan dühös, lendületes, agresszív, az első demónál már jóval tisztább és finomabb, de továbbra is nyers hangzású dal került fel röpke 4 percben. Hoppá… mire ezt megírtam vége is! Fa..om!

Heartkiller

Új EP-vel jelentkezett a metalcore / modern melo-death vonalán mozgó (sok kudarcot megélt) debreceni Heartkiller zenekar. EKMO EP-jükön 4 feszes tempójú dal kapott helyet, melyet rögtön az Angerseed frontemberével, Mányák Péterrel közösen előadott címadójukkal nyitnak. Daluk erősen a svéd/finn melo-death modernebb hatásait hozza, amitől az elejétől a végéig egy úthengerként száguld. Nagyjából ez a vonal jellemzi, határozza meg EP-jük hátralévő többi dalát is, annyi különbséggel, hogy azokban több hangsúly került a dallamosságra és a többszólamú vokálisa énekre. Ez az EP nekem most egy erősebb csapat képét mutatja. Mondhatnám, hogy az elmúlt évek útkeresése után most találtak rá önmagukra. A stílus eddig is meg volt, de most még kiforrottabb lett.

PETOFI

A nyíregyházi melodic-hardcore / metalcore PETOFI zenekart nem igazán kell bemutatni a műfaj rajongóinak. Bár a csapat 2019-es Rossz döntések naplója anyaga óta nem nagyon hallatott magáról, így igazán ideje volt egy új EP-nek, ami Levelek a f​ö​ld al​ó​l címmel április közepén látott napvilágot. Négy dalos kislemezük zeneileg továbbra is az általuk már jól bejáratott, energikus, lendületes és egyben dallam centrikus témákon lovagol. Ez a dallam centrikusság és játékosság most még jobban az előnyükre vált. Hiszen ezek révén énektémáikba és vokális részeiben most több színt, hangsúlyt és kifejező érzelmet fektettek, mint a korábbiakban. Összehasonlítva a pont 10 éve kiadott Hanyatlás című debütáló EP-jükkel, a fejlődés jelentősen hallható.

Dirty Dawn

A “sophianae hardcore” helytartói, a Dirty Dawn is kihozta végre 2018-es Wasted Years EP-je folytatását. A Putting out the fire of Purgatory című anyagra ugyancsak öt dalt rögzítettek. Az EP egyik erőssége a szintén pécsi Vodka for Kids-szel közös New Way of Life daluk. Nekem ugyan hiányzik róla egy akkora sláger, mint amilyen az előzőn a We are the Wolves volt, de a kicsit az Ignite-ra hajazó Our Friends szorosan ott van a nyomában. A dalok most inkább egy komorabb, dühösebb bandát mutatnak, ami a közállapotokat tekintve nem is csoda.

(Sanyi)

Touch

Egy rövid, de annál robbanékonyabb EP-jével tért vissza a hardcore/punk vonalas budapesti Touch. Közel 10 perces Deliverance című kislemezükre négy feszes NYHC (Cro-Mags, Bad Brains, Absolution) vonalú izom nóta került fel, amiket szinte két lábbal taposnak le a torkunkon. Bár a dalok meglehetősen lendületesek és kemények is egyben, a srácok nem féltek témáikban bevonni a műfaj dallamosabb hatásait sem. Az EP utolsó két tételében a kísérleti rock vonalon mozgó Berriloom and the Doom zenekarból ismert Déri Ákos vendégeskedik, aki tiszta vokális dallamival szépíti, illetve lágyítja a Touch igen csak markáns, kemény vonalát.

Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.
Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.