KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #175

EP sorozatunkban ismételten igaz csemegéket hoztunk el a nagyvilág underground vonalából. Őröm, hogy három hazai csapat friss anyaga is terítékre került. Ezek közül az egyik a magyar hardcore/punk vonal két zenekarának közös split EP-je, a másik pedig egy fagyosabb hangulatú, de annál atmoszférikusabb black vonalas formáció. Ezek mellett dúskálunk a sivatagos rock füstös riffeiben, a hipnotikus dark folk és a klasszikus ’90-es évekbeli thrash tombolásában.

Satelles / Anchorless Bodies.

Közös élő split mini-lemezt adott ki a hazai dallamos hardcore/punk éra két kishercege a Satelles és az Anchorless Bodies. A kér budapesti csapat, hogy izgalmasabbá tegye a dolgot Live at Lahmacun Radio című anyaguk dalaihoz egy kis csavart is hozzá adott, ugyanis dalaikat a két banda frontembere keresztbe, duóként énekelte fel. Zenekaronként 2-2 saját dal és egy Hátsó szándék feldolgozás feldolgozásnóta került fel a bő negyedórás split-anyagra. És, hogy mi várható tőlük… csak IS az, ami eddig. Feszes dallamok, fiatalos vadság, lendület, remek vokálok.

Turn Cold

Az atlantai Turn Cold zenéjében a thrash metal aranykorát hozza vissza, egy jó adagnyi speed és crust punkkal megfejelve. A Chew Glass hőseink harmadik EP-je, amire három rohad jó tempós nótát tettek fel. Az elsőként megdörrenő címadójuk egyből begyújtja az ősi thrash rakétákat, amik ezután egy középtempós mosh zúzdába visznek. Csak úgy, mint az erős hardcore izmokkal felpumpált Balls of Fire, ami tökélezes zárást ad közel 10 perces anyaguknak. Karcos crossover thrash ízeikében épp úgy hozzák az Enforced, Power Trip, vagy az Evil Invader modernebb stílusát, mint ahogyan a Metallica, az Antrax és a Cro-Mags jegyeit.

Wazzara

2021-es debütáló album a Cycles után új EP-jével tért vissza a Barbara Brawand (ex-Caladmor, ex-Solas Dorcha, Isôt estrange, Between Giants) énekesnő vezette hipnotikus dallamvilágú, atmoszférikus blackgaze, neo-folk, dark rock, post-metal vonalán mozgó svájci Wazzara. Ombreine című kislemezük dalaiban zenekar a mulandóságra, a lét hiúságára és a természet pusztító erejére összpontosít, vagyis mind arra, ami mindannyiunkban szunnyad. Mindezeket varázslatosan megigéző dallamaikkal és az extrém metal disszonanciájába öltött adaptációikkal tárják fel előttünk. Az EP-n elsőként megszólaló Guggisberlied (ami eredetilege egy 17. századi svájci népdal) a pagan-folk légiességével felruházott, egy szerencsétlen szerelmi történet szomorú, de annál misztikusabb átiratra ismerhetjük meg. Hasonlóan folytatja a visiûne, amibe már némi dark rock és a dark metal hatás is el van rejtve, illetve az ezek erősebb befolyásoltságát hozó what lies beneath daluk. A Wazzara zeneéjében továbbra is a nőiesség szerelmi mágiája áll, ami megbabonázó, de egyben csapdába is ejtő.

Avarsír

A hazai atmoszférikus doom, darkwave, post-black befolyásoltságú Avarsír projekt olvasóink számára már jól ismert. Az anonim one-man formáció korábbi bemutatkozása után első EP-tét adta ki. A nem túl vidám; Mind meghalunk címet viselő kislemezére összesen két hosszabb lélegzetvételű, rideg, lo-fi hangulatú szerzemény került fel, melyek első sorban létünk elmúlására és annak lelkünkben nyomot hagyó érzelmekre reflektál. Több stílusrétegből és szerkezetből felépűlő dalait elsősorban a szintén hazai (bár az utóbbi években nem túl aktív) Öröm, Stronomia Doom, vagy az amibent doom vonalas Karg. A melankóliát sem nélkülöző tételeinek fagyossága, rideg hangzása, szövegeinek torz és normál hangon való suttogásai valóban megmutatják milyen is az, amikor életünk csak egy vékony fonalszálon ringatózik. Minta lelkünk belülről kifelé fagyna meg.

Birds of Nazca

A francia Birds of Nazca egy stoner rock, a heavy/psych-fuzz rock és a doom rock vonalas duó felállású banda. Bár szerintem sokkal inkább a sivatagos stoner hatásain lebegnek, annak is az instrumentális vonalán. Ha már a hatásoknál járunk 2020-ban megjelentetett debütáló albumuk dalaiból kiindulva hatásként felemlegethető náluk a Karma To Burn, a QOTSA, a Kyuss, vagyis a nagy ikonok. Nincs ez másként nemrégiben megjelent 4 tételes H​é​liolite EP-jük esetében, amelyen az, „ami a csövön kifér” kifejezéssel ontják a delejes, sivatagos, egyben kozmikus felhangú riffeiket és témáikat. Fa ék egyszerűségű, de qrva jó. Csak is (erősen) a műfaj szerelmeseinek ajánlott.

Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.