KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #176

E heti EP sorozatunkban ismét nagyot merítettünk a hazai és a nemzetközi underground feneketlen tavából. Öt olyan csapatott hoztunk el nektek, akik a proto okkult rock és a trve black démoni megszálltságtól, a mizantrópikus avant-gadre agyviharon át, a modern hardcore csendes agresszióját és a sludge/doom poszt világégését festik meg. Mert „a világegyetem a mi tömlöcünk„.

Suspiriorum

Az Austin-i Suspiriorum a mai divatos jelzőkkel élve egy proto okkult rock banda, akiket leginkább korai horror filmek zenéi és, olyan bandák ihlettek, mint a Coven, Jefferson Airplane, Goblin, Ghost, vagy az Blue Oyster Cult. A banda viszonylag új, de nem úgy a zenészei, Soraiban a Witchcryer, a Destroyer of Light, a Runescarred és a Hinayana egyes tagjai találhatóak, akik a műfaj underground berkeiben jól ismertek. Összeálltak tehát, hogy anyazenekarai esszenciáit leszűrve egy a saját szájízüknek való zenét alkossanak. Első daluk a Regina De Sangue horror fim zene, illetve monológ nyitány után egy kísértetiesen szép női vokálokkal megtámogatott ’70-es évek beli progresszív töltetű okkulr rock himnuszt kapunk, amit tovább fokoznak a némi pszichedelikus blues-rock és szabbatista ízekkel megkomponált másik két dalukban. Három tételes bemutatkozó EP-jükön épp úgy megbújnak a műfaj klasszikus vonalai, mint a modern, kortás misztikumai.

Gersey Deoful

A ’90-es évek trvu black hagyományait (Forgotten Woods, Gorgoroth) követő Gersey Deoful a kortárs amerikai underground éra egyik kiemelkedő csapatának számít. Mindössze két éve léteznek, tagjai már több bandában is bizonyítottak. A múlt hónap elején saját nevük alatt kiadott EP-jük sorban a második tőlük. A hat tételes, 17 perces anyag egy rövidke, baljós atmoszférájú nyitánnyal kezd, ami után a nyers, őserejű black metal okkult és démoni ideológiái tolják heréiket az arcunkba. Ezeket az ideológiákat jól tükrözi az EP-jük borítóját díszítő tarot kártya, amin a koponyás patás világ feletti uralmát ábrázoló portréja látható. A Gersey Deoful minden egyes hangjában, nyikkanásában, horkanásában, sikolyában velőtrázóan hordozza a black metal maró, pogány esszenciáját.

BÁL

Hamarosan érkezik a nálunk már jól ismeret hazai avantgardista black/death projekt a BÁL új lemeze. De mielőtt ez megjelenne, az egyszemélyes projekt feje Rósz Bálint egy 2 dalos felvezető EP-t adott ki Nihilism reigns supreme címmel. Bálint zenéje meglehetősen széles skálán mozog, az ambienttől egészen a disszonáns vonalakig. Így van ez közel 12 perces anyag esetében is. Sodró, jegesen metsző nordikus erő, egy csipetnyi lelket tépő melenkolia és máris kész a mizantrópikus agyvihar, ami egy masszív őrülettel teli, mizantróp, nyugtalanító, rémálomszerű atmoszférát sugároz.

Stubborn

Öt évvel Let’s Start A Fire lemeze után új EP-jével jelentkezett modern hardcore metal vonalas Stubborn. Az idén 15 éves kerekegyházi zenekarnak Vortex című kislemezére négy vadonatúj szám került fel. A srácok az elmúlt évek alatt egy fikarcnyit sem változtattak zeneiirányzatukon. Dalaikból most is süt a tőlük jól megszokott, zabolátlan lendület, a robbanásszerű energia, a belső lelki orkánokból kitörő csendes agresszió, amiket itt-ott egy enyhe „White Pony-s” (Deftones) réteg melankóliával, vagy inkább érzelmi atmoszférákkal ruháztak fel. Túlzottan dicsérni nem is akarom őket. Elég annyi, hogy az EP rendesen harap.

Iron Buddha

Zárásként jöjjön megint egy kis brutal sludge/doom jókora groove mocsokkal van megpakolva. A Florida-i Iron Buddha már bemutatkozó EP jén remekül megfejelte a műfaj létező, vagy nem is annyira létező magas lécét. Raze​/​/​Repose anyagukon épp úgy jelen vannak a doom, a slugde, a noise hatásai, mint a posztapokaliptikus világvég hangképek és a progresszív metal technikás megoldásai. Egy igazán összetett és mondhatni odab.szós anyagot hoztak el nekünk, ami torz, zsigeri és iszonyat gyilkos. Conan, High On Fire, Gojira, Mastodon… itt csak jelenthetnek.

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.