KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #178

Az utóbbi időszakban meglehetősen beindultak a hazai underground csapatok. Ami nem is baj… E heti EP sorozatunkban három magyar zenekar anyagát mutatjuk be nektek. Melléjük egy a dallamos hardcore-punk vonalán mozgó amerikai és egy germán „über alles” thrash bandát csaptunk, szigorúan csak is a hangulat és a nyári jókedv fokozásának kedvéért.

Forevercold

A Forevercold egy új hazai atmoszférikus black metal projekt. A teljes ismeretlenből feltűnő formáció eddig két single-dalt adott ki, nemrégiben pedig Elfeledett T​á​jakon című három tételes debütáló EP-jét adta közre. Zenéje elsősorban melodikus, epikus black metal vonalain alapszanak, melyekből nem mellőzi a magyar népzene dallamait, hangszereit sem. Mindezeket egy misztikus, kellően fagyos aurájú, lo-fi hangzású légkör uralja, ami leginkább Thomas Khrul, és a szintén hazai Vvilderness világához hasonlíthatóak. Kellemes, de átlagos… remélem lesz jobb is.

Trapped Like Rats

A dallamos hardcore-punk vonalán mozgó kaliforniai Trapped Like Rats tavaly nyáron hozta ki 4 dalos debütáló EP-jét. Az egészet a zengő gitárriffek megpakolt Anger Flares számukkal kezdik, ami már az első dallamaitól egy igazán kis vidám, pörgős hardcore dal benyomását kelti. Hasonlók mondhatóak el a kislemez maradék három daláról is, melyekben hatalmas kórusok kíséretében alkotnak véleményt a New York Állami Rendőrségről, egyéb társadalmi problémákról és a szórakozásból balhékat provokáló fiatal utcakölykökről. Az EP rövidke játék idejét szerencsére feledtetik a játékos dallamok, a feszes kis old-school témák és az, hogy szerencsére nincs túl gondolva az egész.

Fatal Collapse

A germán thrash eddig nem igazán okozott csalódást. Így van ez a hamburgi Fatal Collapse esetében is, akik zenéjükben a „80-as évek thrash metalja és crossover hardcore / hardcore-punk vonalait ötvözik. Hell Is Here című első EP-jükre négy bivaly erős, pörgősen energikus nóta került fel, melyek első hallásra vissza hozzák a klasszikus thrash mosh őrületeit, valamint a hardcore lendületes robbanásait és a modern grooveokban dúskáló riffeléseit, mindezeket merész témaváltásokkal és egy bitang jó, durva, tekintélyt parancsoló énekhanggal teszik izgalmassá.

Siralomvölgy

A Siralomvölgy egy újabb titokzatos hazai, egyszemélyes raw black metal projekt, aki első demóját adta ki Demo I cím alatt. Az anyag hat tétel került fel, melyeknek címei római I – VI. vannak jelölve. Nyitó téteke egy alkonyati vesperás, azaz vecsernyére hívő női zsoltárénekkel kezdődik, amiből azután orkánszerűen csapnak ki a korai nordikus black metal kénköves lángjai. Ez a pokoli tűz fűti demója többi dalát is, melyek néhol Burzum-i mintaképekre íródott ambient hangulattal, további templomi énekekkel, monológ szövegrésszel és az utolsó dalokra már démoni szárnyaktól kelttet észvesztően zajos, nyers lo-fi hangzású kaotikával festi meg. A demo, némileg megkésett időzavarral, de ahogyan azt kell, erősen hozza a nordikus életérzést, ami a stíluságban manapság újfent divatos, de hangzásilag sok kívánni valót hagy maga után.

Unfold

Az Unfold nevű japán-magyar hardcore projeketről már a korábbiakban is akartam szólni, csak valahogy mindig becsúszott valami újdonság eléjük. Bár a projekt önmagában is újdonságnak mondható mert nem kisebb személyiség, mint a felkelőnap országának underground melo-hardcore érájának egyik jól ismert alakja Isao Shibata gitáros (Guiding, Distance, ASIANBEAUTYMURDER) és a budapesti Satelles zenekar egyes tagjai alkotják. Ismeretségük annak köszönhető, hogy Isao jelentette meg a hazai hardcore punk csapat 2016-os The Wolf You Feed lemezét Japánban. barátság azóta is tart, amit az bő egy ével (tavaly áprilisban) megjelent közös  The Hive EP-jükkel koronáztak meg. A kislemezre 1 Introt követően öt bőséges dallamokkal megízesítettet újvonalas dallamos hardcore/metalcore nóta került fel melyeknek zenéjét Isao írta a szövegekért pedig Satelles frontembere Bokis Balázs a felelős és ős is énekelt fel őket. A csordavokálokat pedig a Satelles többi tagja vállalta be. Összességében egy igazán jó kis anyag, amit érdemes megpörgetni.

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.