Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #18

Egy újabb karantén hét kilőve, aminek a végén most egy újabb adagnyi kislemez kollekciót kaptok. EP válogatásunk 18. részében ismételten előtérbe kerül a nyers, puritán feketeség, a dühös önkifejezés, a doom és a kvantummechanika rezgésein átélt álomszerű lebegések, illetve a modern metal dallamosabb hullámai.

NyreDolk

A dán NyreDolk duó épp azt a mocsok nyers feketeséget hozza IndeBrændt EP-jén, mint amit két évvel ez előtti demóján elkezdett. Koszos punk alapú puritán raw black metal zenéjük azt a féle őskáoszt és mérges dühöngést testesítik meg, ami egykoron a Darkthrone korai rideg atmoszférája ia adott. EP-jük négy tétele fullasztó eleganciával lopja be magát agytekervényeinkbe, hogy ott aljas kis terveiket szőjék.

Entact

Az olasz grindcore / hardcore metalos Entact nem tököl sokat Zombieland EP-jével. Közel 7 perc alatt lezavarja négy tételes műsorát, amiben minden nagyon is a helyén van. Gyors tempók, erős arcletépő riffelések, sikálások, düh-ordibálások, ahogyan azt kell. A banda 2005 óta van jelen a műfajban, és ha jól tudom eddig három nagy lemezt, és jó pár split anyagot tudhatnak magukénak. E legutóbbi EP-jük is a hasonszőrű Nekrorapers nevű zenekarral közösen kiadott 2019-es split anyaguk eredményeként jelent meg.

https://youtu.be/d8zKNsy5mFA
Mazzeri

A korzikai Mazzeri bemutatkozó anyagán igazi csemegét nyújt a Mastodon, YOB, Pallbearer-féle progresszív doom vonal szerelmeseinek. Bár erősen kozmikus sci-fi, jazz, noise fúziójú anyaguk leginkább csak a dalok darabszáma miatt mondható EP-nek, ugyan is 48 perces hosszúságával inkább az első nagylemezek sorába sorolható… mindezek ellenére kellemes atmoszférában merülhetünk el néhol negyedórás témáik iszapos-futurisztikus világában.

Pit of Saron

A debreceni modern metalos / metalcore Pit of Saron tavaly augusztusban megjelent I című EP-jének egyesen folytatásaként adta ki a napokban megjelent II címet viselő új EP-jét. A kislemezre három új dal került fel a tavaly nyár elején hozzájuk csatlakozott új énekesük Kiss Ádám (Dash) dallamaival, amik mondhatni a korábbi erőszakosabb énektémáik helyett egy dallamosabb vonalat hoztak a csapat zenéjébe, amik enyhén pop-elekto rockos jelzővel is illethetőek. Természetesen azért jelen vannak a gyomorból kipréselt rekesztések, torzabb énekdallamok is, mint ahogyan a groove-osabb zakatolások. Mindenesetre kellemesre sikeredett az előző EP-jük folytatása, amit tavaly még egy 12 számos album első részeként mutattak be… hogy abból mi kerekedik ki, gondolom az még a jövő titka.

Black Particles

E heti újabb első albumosunk a budapesti instrumentális post-black, shoegaze formáció Black Particles öt tételes Wave Function Collapse EP-je, aminek témáit a kvantummechanikából ismert hullámfüggvény-összeomlás elmélete inspirálta. Érdekes koncepció zenéjükhöz melynek alapjai mélyen a hiperszonikus modern felfogású fekete dallamok és a cipőbámuló, utazós melankólia határain mozognak, illetve különös pulzálásaikkal alkotnak egyedi hangképeket. Igaz ez a fajta egyedi hangulatú zenéjük csak egy szűk réteghez fog eljutni, de ők nagyon fogják imádni.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.