KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #198

Ha kel a hold, nekem álmokat hord.

Jönnek a hűvösebb napok és a testes borok ideje. Ezekhez kínálunk mi is egyfajta pulzáló és egyben változatos rekax hangulatot EP sorozatunk öt újabb anyagával. A „terápiát” egy új szintre elemelt dinamikus, technikás progresszív metalcore csapással kezdjük, amelybe finoman beleolvasnak a melo-death / doom vonalai. Egy kis lélekőrlő feketeség után egy erős és zúzós groove-centrikus masszázs és egy sötét dagonya is vár rátok. Élvezzétek!

Devoid

Shards címmel adta ki új videóját a győri hardcore / modern metal vonalas Devoid zenekar. EP-jükre három vadonatúj tétel került, melyek továbbra is remekül hozzák kissé „elmebeteg”, kísérletezős, a határaikat feszegetős témáikat. A Waldmann Szilárd vezette csapatnál a hardcore gyökerek mellet most is a tharsh, a grovve, valamint az extrém metal vonalai dominálnak, de frissítésként a technikás progresszív metalcore, és még a sludge/doom hatásaival is kacérkodtak. Összességében azt lehet mondani, hogy egy újabb szintet léptek meg a zenéjükben, ami egyben vissza kanyarodás is második nagylemezünk, a Dusk nyersebb irányába.

BalashToth

Első EP-jével jelentkezett BalashToth, azaz az egykori Casketgarden gitáros/dalszerzője Tóth Balázs. Anti-Life című anyagára 2 szöveges dal és három instrumentális tétel került fel, témái pedig leginkább a göteborgi melo-death / doom vonalából gyökereznek ki. Az EP- t az At The Gates, valamint a Carcass késősi vénáiból táplálkozó, lüktető, pumpáló, erősen riif-centrikus ÷ Condemnation nyitja, amit a baljóslatú death/doom hangon megszólaló (némi Paradise Lost, In Flames jeleket hordozó) Omega követ. Balázs dalait a Deathmetalvoicer művész nevű japán származású énekessel rögzített, akinek igen jó énektémákat és nem utolsó sorban nagyon jó hangszínt adott hozzájuk. Ezt a kissé madrigálos hangvételű akusztikus, instrumentális hangszerelésű Jazmin Skies, valamint az előbbi két dal instrumentális változata követik. Jó hallani bennük a technikás megoldásokat, de a fülemnek azért hiányzik az ének. Balázs, remélem lesz folytatása a dolognak, és nem csak egy projekt fellángolásról van szó.

Vare

A Vare az észt tarbathian black metal szcéna egy friss tagja, akik 2022 óta tevékenykednek ezen a néven. A korábbiakban, kb. egy éven át Sauþas név alatt dolgoztak. Négy dalos Teekond Itta című demójukon hazájuk, Észtország történelmének legrondább és legborzalmasabb eseményeit mutatják be. A XX. századi kommunista diktatúrájának kegyetlen deportálás hullámát és a szibériai fogoly(halál)táborok, az Ész nagy háború, a Mahtra zűrzavara és hasonló más drámai történelmi események állnak a középpontban. Ezek az évszázados fájdalmai, eddig a sivár, rideg, raw black metal által ki nem mondott vélemények visszhangzanak dalaik lo-fi hangzású, tremoló és idegtépő témáikban, amikben az észt folk hangfoszlányai keverednek.

Lower 13

Egy meglehetősen erős és zúzós EP-vel tért vissza a clevelandi melodikus groove/thrash/progresszív metalt játszó Lower 13. A triót 2016-os Restore the Order albuma óta meglehetősen nagy csend lengte körben, majd párhónapja jött a hír, hogy egy új EP-t készülnek kiadni, ami Deception címmel november 10-én látott napvilágot. Az EP-re 5 igen komplex összetételű dal került fel, melyeken a banda eddigi legsokoldalúbb témáit sorakoztatja fel. A progresszív metallal átitatott thrash-től, dallamos death/metalcore vonalain át az extrém metalig szinte mindent megtalálunk náluk. Ehhez jönnek még a tőlük megszokott technikás megoldások, csavarok, valamint énekes/basszusgitárosuk Sean Balog jellegzetes kettős-énektémái, melyeket néhol szárnyaló dallamokkal, hol pedig extrém hörgésekkel prezentál. Lendületes zúzós riffeik és groove-jaik egy percnyi pihenőt sem adnak hallgatóiknak. Az EP elejétől a végéig egy kozmikus hipersztráda, amin fényévnyi sebességgel száguldunk.

Vexatan

A Vexatan egy one-man blackened brazil projekt, ami mögött a multi-instumentalista Danihell áll. Emberünk olyan zenekarokból lehet ismerős, mint a Satanic Funeral, a Tormento, az Infernus Cadaveres és a Rotting Corpse, vagyis hazásának egy jól ismert underground arca. Vexatan nevű formációját 2022 közepén indította útjára Eternal Torment című debütáló EP-jével, amit a nemrégiben megjelent Diabolic Empire követ. Négy tételes EP-jén az extrém metal különböző hatási vannak jeleni. Gótikus orgonák, atmoszférikus középtempós részek, valamint szélvész gyors death / black támadások, melyekhez egy dal erejéig a francia Death Throne énekes/zeneszerzőjét – szövegíróját, Algholt is meghívta. 

Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 02.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 03.