KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #199

Ahogyan azt már megszokhattátok e heti EP sorozatunkban 5 újabb zenekar friss mini-lemez kiadványait hoztuk el nektek. A terítéken most is a hazai, valamint a nemzetközi underground ismert és kevésbé ismertebb képviselői lesznek. A hazai színtérről két zenekar, melyek közül az egyik meglepőmódon dupla ajánlást is kapott, továbbá a nemzetközi kortárs porondról két igen figyelemre méltó és érdekes csapat, valamint egy megkésett Halloween bulit adó tengerentúli crossover banda.

Wrong Eyed Messiah

Egészen véletlenül úgy alakult, hogy a Wrong Eyed Messiah EP-jéról ketten is írtunk. Ez csak utólag derült ki, így úgy döntöttünk együtt hozzunk ki a két írást, amit lentebb olvashattok.

A Wrong Eyed Messiah egy friss (Karcag-Budapest-Sopron tengelyén mozgó) hard-stoner rock/metal zenekar, akinek tagságát a műfaj hazai-színteréről jól ismeret Cselényi Csaba (Stardrive, ex-Wall of Sleep) énekes / gitáros, Visy Márton (Giant Horizont) dobok és Badarász Béla (ex-Burning Full Throttle, Head For The Sun) alkotja. A három úriember bemutatkozó EP-je egyszerűen a 1. címet kapra, rajta négy laza, de kelően feszes és dinamikus riffelésű dallal. Kezdő Outsider dalukban egy feelinges Clutch vonulatot kapunk, ami némi délies hangulattal van színesítve. Erre a hangulatra erősítenek rá az ezt követő Falling Headlong stadion rock slágeresre sikerült dalukban, amit ezután egy közép tempósabb stoneres darab, zárásként pedig egy kissé atler-grunge rockos, némi doom és bluesos ízekkel megtűzdelt Temple Filled With Smoke követi. Összességében hozzák saját zenéjük egyéniségét, Csaba hangja pedig még az évek múltával is karcosan szól.

(Armand)

Annak idején a Cselényi Csaba vezette karcagi Stardrive nagy kedvencem volt. Aztán a Wall Of Sleep esetében is Csaba nevével fémjelzett korszak lett meghatározó számomra. Kicsit bánkódtam is, amikor kiszállt. De most végre visszatért a Wrong Eyed Messiah névre hallgató csapattal! A bandáról azt érdemes tudni, hogy trióban alkotnak és a szimplán 1. címre keresztelt bemutatkozó EP négy dalát laza negyedórába sűrítették bele és igazi szabadság sugárzik belőlük. Kifejezetten igaz ez a másodikként érkező Falling Headlong-ra, amiben akkora vadnyugati Amerika feeling van, hogy csak lesek. Kicsit eszembe juttatja a Stardrive – Welcome to Cumania himnuszát is. A dalok között amúgy találni stoneres elszállás, klasszikus hard rockos megoldásokat, meg amolyan garázs rockot is. A záró Temple Filled With Smoke meg azért igazán különleges, mert a billentyűs rész tényleg templomi hangulatot hoz létre. Mindegyik tételt összeköti amúgy az a szabadságérzet meg az a fajta hangulat, ami jobbára csak ezeket a zenéket jellemzi. Afelől biztos vagyok, hogy ezek a dalok élőben is teljesen jól szólnak, remélem lesz is alkalmam hallani hamarosan.

(Sanyi)

Buried Souls

A svájci illetőségű Buried Souls 2010 óta ontja zenéjének nehéz atmoszférájú death/hardcore/sludge keverékét. A formáció két agya Jann és Alex, akik eddig két nagylemezt és két EP-t datak ki, ezek közül a legutóbbi a Zone 63, ami meglehetősen szörnyetegre sikeredett. Hat dalos anyagukon egyszerre csapnak a nyakunkban a hardcore-punk, a blackened/sludge metal és a klasszikus ’90-es évek OSDM hullámai, aminek elegyes meglehetősen poszt-apokaliptikus hangulatú (csak, hogy ne az elcsépelt pokoli szót használjam). Egy rövidebb inrto-szerű bevezetés után jön is címadójuk vad, egyben súlyos darálása, dagonyája. Mint ha csak a Pestilence és a Crowbar legbrutálisabb és legsúlyosabb riffeit gyúrták volna össze benne. A Feled by Hate egy igazi ős-death metal tétek némi izmos black és punk vonallal megfejelve, de valami hasonló a Trapped is. Az egészet pedig a blackened groove-orientált Shadow in the Sky járatja a csúcsra. Bitang erős cucc, kár kihagyni.

Celeste

A francia extrém / avantgárd black metalos Celeste új Epilogue​(​s) EP-je, egyfajta lezárása legutóbbi, 2022-es Assassine(s) albumának. Ez az exkluzív három bónuszszám most is, ha nem még jobban a banda zenei határait feszegeti, ahol is az éteri atmoszférák az extremitás robbanásival találkoznak. Az Epilogue(s) összesen három dalt tartalmaz, amik erősen rezonáló post-black, sludge és álomszerűre shoegaze, amibent vonalakat tartalmaznak. Ezek leginkább a záró With Idle Hands-re igazak, ami meglepő módon francia helyett angolul szólal meg. A Celeste nem véletlen a megfeketedett francia kortárs post / avant-garde metal egyik kiemelkedő csapata. EP-jük lenyűgöző sokszínűsége most is egy izgalmas birodalomba visz el, ahol a félelem mellet pedig a kíváncsiságnak is nagy hajtó ereje van, hogy megismerd egyedi látásmódjukat, aminek köszönhetően zenéjük nyomot hagy a lelkedben.

Embertears 

Blue Chapter címmel jelent meg a hazai egyszemélyes sludge/prog metal projekt, az Embertears új EP-je, ami egyben jövőre érkező második lemezének. A projekt agya Albert Tamás elmondása szerint új lemeze témáját, csak úgymint debütáló albuma, a The Flood témáit a Biblia lapjai között kereste. Készülő új albumához ezúttal a Jelenések Könyvéből merítette ihletett. Felvezető EP-jére három tétel került fel, melyek vehemens erővel és korábbi dalaihoz képest most talán több dallamossággal mesélik el történeteik. A zenei irányvonalat (meglátásom szerint) egy remekül megszerkesztett Mastodon / High on Fire pályán mozgó apokaliptikus riff-özönre helyezte el, amibe éles, sivító atmoszférával szálnak bele a baljós hangulatú poszt-pszichedelikus dallamai, ezek némi álomszerű ködöt is képeznek zenéjében. A lemez felvezetés tökéletes, jöhet az album.

Bleach Everything

Igaz már elmúlt Halloween, de hozzánk csak most jutott el a Virginia-i thrash / hardcore punk / powerviolence Bleach Everything ördögien zajos, és kaotikus All Alone in Dirt EP-je. Anyagukra négy tétel került fel, mindössze 4:33 percben. Lenyűgöző az a szónikus düh, káosz, lendület és tomboló robbanékonyság, ami ebben a kis anyagban benne van. Régisulis thrash jellegű éles szólóik a koponyád belsejét karcolják, agresszív hardcore-punk témáikkal pedig két lábbal taposnak az arcodba, vagy inkább táncolnak a sírodon. Egy szutyok sz.r az egész. Hallgassátok!

Bass Warrior Tour Bass Warrior Tour
március 04.
Hate, Delure, Morvigor Hate, Delure, Morvigor
március 04.