KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #203

Bántja lelkem a nagy város Durva zaja

Kis karácsony, nagy karácsony, itt van már a Fém karácsony, vagyis EP sorozatunk karácsonyi válogatása. E jeles ünnep alkalmából, Szűz Mária és a vörös bor mellé öt plusz egy újabb remek hazai és nemzetközi underground csapat frissen sült, még illatosan ropogós anyagát tettük a kis Jézuska bölcsője mellé. A felhozatal most is széles, ma este az erős hardcore-punk / post-hardcore befolyásoltságú iszapos sludge morgásoktól, a death/doom/groove, valamint a sivár raw black sikolyain át, a fiatalos modern metal zúzdáitól zengenek az égi harsonák. Egyben köszönet ez egész éves figyelmetekért, az pozitív (és negatív) visszajelzésetekért, amikkel csak még izgalmasabbá, a hazai színtéren is még egyedibbé tehettük sorozatunkat, illetve a Fémforgács oldalát! Mindannyitoknak az egész Szerkesztőségünk nevében: Békés, Áldott, Fém Karácsonyt kívánok!

Doghag

A Doghag egy német sludge metal banda erős hardcore-punk befolyással és némi koszos tharsh, valamint noise attitűddel. A trió felállású csapat 2021-ben mutatta be első demóját, amit az óta két másik követet. Ezek közül a legutóbbi az idén májusban kiadott Nothing But Dust / Hope Is A Whore volt. Amint azt a címe is mutatja kislemezükre két igen erős, nyers, durván zajos, mélyre torzított, lassú agresszióval hömpölygő dal került fel, melyek az  őrület határára, vagy inkább azon is túlra kergetik a nem épp ilyen atmoszférákhoz szokott füleket. Egyszerre keverednek bennük, az EyeHateGod, Buzzoven, Melvins, Crowbar, C.O.C., Misfits, The Exploited, Discharge és a Rancid anyagainak hatásai.

Béton Brut

Első EP-jét adta kis a post-hardcore / sludge vonalas budapesti Béton Brut zenekar. A trió felállású formáció a tavalyi év során alakult meg az egykori Worthless, az Arkas és a Her Highness egyes tagjai által. Közel kilenc perces machine​-​à​-​habiter című mini-anyagukra 2 tétel került fel, az egyfajta zajos, poszt-apokaliptikus, emoviolence intronak is nevezhető, épphogy egy percet meghaladó a machine for living in és a nagyobb lélegzetvételű tomorrow daluk képében, ami videót is kapott. Ebben a dalban már jobban kiterjesztik zenei hatásaikat, amik leginkább olyan bandák nyomvonalára helyezhetőek, mint a Neurosis, Rosetta, vagy az Omega Massif… egyszóval egy olyan lassú, egyben tömör és nehéz riff-masszát kapunk a nyakunkban, amihez tökéletesen illik a zenekar modernista építészetből vett neve, ami a nyers betonra utal.

Drow

A death/doom/groove metal vonalán mozgó nyírbátori Drow zenekar 2011-es megalakulása óta a hazai underground metal egyik jelentős csapatává nőtte ki magát. Kezdetei éveikben voltszerencsém kicsit egyengetni a csapat útját, így minden elfogultság nélkül kijelenthetem, hogy közel állnak hozzám és azt is, hogy jóval többre érdemesek. A Szabó Szabolcs vezette csapat december első napján adta ki a teljesen analóg technikával rögzített Angelgrinder EP-jét, amire már a névjegyüknek is mondható, középtempós riff-szaggatások teli négy death-doom nóta került fel. Az EP-t nyitó Lelki máglya; Szabolcs korábbi zenekarának, a MorteM dalának egy felújított, újraértelmezett változata, megtartva annak vészjósló szellemiségét és némileg blackened/doom vonalát, amihez brutális hörgései, szavalásai, valamint sikolyai most is félelmetes hatást kölcsönöznek. Hasonló vehemenciával lüktet az ezt követő Elevenen, ellenben a címadó Angelgrinder inkább a svéd melo-death/doom vonalába, míg a záró Légvonal kissé az OSDM irányában mozdul el. Az Angelgrinder-rel a Drow egy új zenei arcát tükrözi. Ami amellett, hogy kissé finomodott, továbbra is megtartja annak korábbi brutalitását.

Frigid Winter

A Frigid Winter egy meglehetősen friss női black metal trió Finnországból. Ha jól tudom zenekaruk neve a meteorológiában a sarkvidéki extrém hideg elnevezésére utal (de ez nem biztos). Lényegében találó név, hiszen zenéjükre a nordikus, valamint a finn, és a svéd black éra korai – első hullám – tremoló tépő jeges fuvallatai jellemzőek. Ez a fagyosság uralja Here Comes the Witching Crew című első EP-jük atmoszféráját, amihez a boszorkányos sikolyok és a jellegzetes károgó ének adnak némi pluszt. Dalaik polir nélküli necro-sound hangzással, erősen torzított gitárokkal és gyors, pengetés „minimál” szólókkal, továbbá sajnálatos mód silányan püfögő dobokkal szólalnak meg. Oké, hogy qrva nagy TRVE-ság van, de egyben XXI. század is. Számomra az a banda, aki minimális figyelmet sem képes a hangzásra fordítani, az ássa el magát. Sajnálom csajok… de ez akkor is csak egy „már 1000x játszott” klisé black metal.

inhumen

Szükségesség III címmel adta ki EP-sorozatának harmadik részét az egri modern metalos inhumen. EP-jükre 2022-es instrumentális lemezük, a Szükségesség három dalának vokális változatára újabb három darabja került fel, melyek némi zenei polirt is kaptak. Dalaik most is erősek, modernek, és lendületesek, valóságos melo-core erőgépek, melyek a nu-metal dinamikus zúzdáival és post-hardcore vonalaival lettek felvértezve. Szövegeikben továbbra is a jelen generációjának hétköznapi problémáit, mentális érzékenységét taglalják, melyekben egyfajta társadalom-politikai üzeneteket is elhelyeztek.

… és egy kis karácsonyi +

Blind Chaos

A norvég I The Betrayer két tagja alkotja a Blind Chaos duót, akik december 19-én egy négy dalos karácsonyi feldolgozás EP-vel jelentkeztek. A Very Metal Christmas címet kapott anyag megjelenését megelőzte, a Wham klasszikusának, a már október óta (igen, nekem is az a véleményem, hogy mi a f.sz?! – Sanyi) mindenhonnan szóló Last Christmas december 15-i megjelenése.

A feldolgozott dalok:

1 – Last Christmas (Wham)
2 – All I Want For Christmas Is You (Mariah Carey)
3 – Santa Baby (Eartha Kitt)
4 – Santa Claus Is Coming To Town (Mariah Carey)

KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #203 (1 komment)

  • boymester boymester szerint:

    Király ünnepi borítókép, igényes, változatos összeállítás a már méltán példaértékűnek nevezhető EP sorozatban, de ezen már meg sem lepődhetünk… Boldog, fémzenében gazdag ünnepeket!

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.