Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #26

Újabb hét. egy újabb pazar ötös. És, hogy mit kínálunk EP válogatásunk 26. fejezetében? Csak a szokásos mocskot és friss (bemutatkozó) EP-ket. Elsőként nyakig merülünk a klasszikus death metal pöcegödrébe, ahol is tüdőnket kényelmesen megülik az iszapos poszt metal mélyrétegződésű nehéz riffei és fulladás kaotikus disszonáns pillanata. De mielőtt elmerülnénk a megváltást adó cuppogós death/doom mocsarában, utolsó pillanatainkban még a fülünkbe vernek vénánk erősen groove centrikus ritmusai.

Mental Casket

A lengyel Mental Casket a ’90-es évek klasszikus death metalját hozza vissza. Első demójukra három koszos hangzású vérbeli, a korszak nagyjait (Pestilence, Obituary, Death, Asphyx) idéző ódon kripta szagú nóta került fel, ami kegyetlenül megropogtatja a koponyákat. Néha felüdülés ilyen mocskot hallgatni.

Atomic Fog

Az Atomic Fog egy meglehetősen kaotikus hangzású, vagy inkább hangulatú iszapos poszt metalos zenekar. A közel két éve alakult trió zenéje révén egy meglehetősen bizarr utazást tehetünk a kozmikus szférák delejes rezgéseitől egészen a mélyrétegződésű riffek világába. Third Face debüt-anyagukra három nehéz tétel került fel közel fél órában megtestesítve a Neurosis, az Isis, a Godflesh, az Old Man Gloom és hason szőrül elvetemült bandák szellemét.

Path of Resurgence

A ’90-as évek metalcore / hardcore vonalán mozgó Path of Resurgence zenekar bemutatkozó demójára két brutális dalt tette fele, ami 100 %-osan visszaadják a korszak agresszív és társadalom-politikai lázadását. A csaj frontos banda közel 8 perces anyagán nem szűkölködik a kaotikus, disszonáns pillanatokban. Igaz a hangzásuk kissé koszos, kásás, de az arcba mászó punk hardcore nyers ereje így is megfelelően átjön, ami kezdésnek nagyon is tökéletes. Jöhet egy nagyobb anyag is tőlük.

Bypass of Anger

Bypass of Anger egy viszonylag új modern metalos zenekar Debrecenből, ami a Beholder zenekar egykori tagjaiból jött létre 2016 végén. Több tagcsere után 2019 elején csatlakozott hozzájuk Falat az egykori Replika basszer, akivel megszilárdult a csapat jelen felállásuk. A zenekar ezzel a felállással rögzítette és jelentette meg Pokol az édenből című EP-jét, amire négy erősen groove centrikus hard core alapokra helyezett modern felfogású dal került fel. A dalok zakatolós, könnyebb befogadható, amolyan igazi metal buli feeling nóták, amiknek hátrányukként csak annyit rónák fel, hogy erősen érződik rajtuk a TCS és a Replika hatása… ez olyan Debreceni jelenség a térség legtöbb zenekaránál, amit lehet jó lenne már levetkőzniük.

https://youtu.be/oesKVrAgRZU
Drow

Unholy címmel jelent meg a death/doom groove metalos nyírbátori Drow zenekar új EP-je. Az utóbbi időkben több tagcserén is átesett csapat a korábbi angol dalszövegekről magyar nyelvre váltott, hogy ez által is még kifejezőbbé tegyék súlyos zenéjüket. A júniusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként napvilágot látott kislemezre a banda korábbi anyagaihoz híven négy pokoli dagonya nóta került fel, amiben továbbra is erősen dominálnak a fűrészgépszerű gyilkos groove riffek, a fullasztósan cuppogós doom death dögszaga és a banda énekes Szabó Szabolcs jellegzetes hörgései, amik nekem angolul jobban bejöttek. A vérfrissítés mindenképp előnyére vált a bandának. Főleg, hogy új ízek is feltűnnek zenéjükben mint a klasszikus thrash alapjai és a heavy metalos gitárszólók.

Ma este 18-órától érkezik Exitium daluk szöveges videójának premiere.

Palaye Royale Palaye Royale
május 29.
Sting Sting
május 30.