Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #35

Kellemes időhöz kellemes zenék. Akár ez is lehetne a mottója EP sorozatunk 35. részének. És valóban kellemes zenék lesznek, mégha olykor nem is kellemes témákat boncolgatnak. Lesz szó, hullámzó társadalmunk útkereséséről, ami fullasztó poszt-világunk dagonyájának kómájában fetreng. De kapunk egy kis frissítő nosztalgiát a ’80-as évekből, némi újszerű bizarr mizantróp hangulattal és asztrális síkokon csusszanunk bele a sötét művészetek újhullámába.

Innerverse

Az Innerverse egy hazai instrumentális post-metalos trió, akik a napokban Modern Anxieties címmel tették közre három tételes bemutatkozó anyagukat. A 2018 óta létező budapesti csapat kislemezének témája modernkori szorongások köré épül, amik erősen megnyilvánulnak dallamaik hullámzós szinapszisaiban, valamint dühkitörés jellegű fiffeléseikben. Egyfajta komplex jellemkép a jelentársadalom elmélkedős, önmarcangolós útkereséséről.

Irden

A német Irden egy jókora, mondhatni úgyis, hogy szinte hegyomlásnyi doom/sludge/blackened metal masszát rittyentet nekünk eins című bemutatkozó anyagán. Négy tételes EP-jükön a szó szerint átmenet nélkül, vagyis összekapcsoló hangjátékokkal egymás után jönnek a fullasztóan lassú riffelésű dagonyák, amikből jól kiérezhetőek az útmutatóként használt szabbatista hatás, és a kaotikus poszt világ, amiknek vészjósló hullámaikat meglehetősen hosszú lére engedték, ugyanis dalaik 8 – 10 perc körüli játékidővel mozognak.

Urticaria

A Chile-i old-school tharsh metalos Urticaria ismételten egy nagyon jó kis pörgős anyagot hozott. A meglehetősen friss, életkor tekintetében pedig meglehetősen fiatal banda tavaly megjelent Eterna Distopía EP-jével mutatkozott be, amin csak úgy mint a mostani Disociación Virtual kislemezük bő 10 perces pokoljárásán erősen a ’80-as, ’90-es évek Bay Area-i, valamint a germán thrash érájából merítenek. Korongjukra egy felvezető intro, valamint 4 robbanékony energiával dúsított, sajátnyelvükön előadott nóta került fel, amik ha nem is annyira koszos hangzással, de annál koszosabb hozzák vissza a fentebb leírt érák szellemét. És, hogy a fiatalok mennyi veszik komolyan a thrasherséget, elég csak ránézni a borítójukat.

Maravedís

Az amerikai Maravedís meglehetősen elkötelezte magát az egyedi atmoszféra és megszólalás iránt. Az erősebb vonalú kísérleti death / doom / progresszív metalt játszó duó technikás zúzdákkal és álomszerű melankóliával átszőtt Pact of the Leviathan EP-jén egy olyan újfajta vonalat mutat, ami kiemeli őket az alap katarzis bandák soraiból, és egyúttal a műfajt is megreformálják. Mindent összevetve egyedi az a bizarr mizantróp hangulat, brutalitás és révületbe ejtő hangképek, amit három dalukban elénk tesznek.

Fekete

Bevallom eddig csak futólag találkoztam a budapesti egyszemélyes dark rock, ambient hatású Fekete projektel. A meglehetősen sötét atmoszférába burkolt lírai témákat pengető, Fekete Gábor (akinek ha jól tudom a Gyötrelem nevű zenekarhoz is köze van) által létrehozott, gondolati megközelítés szempontjából spirituális és asztrális síkokon, zeneileg leginkább a ’80-as, ’90-es évek dark-wave és annak modern hullámának vonalán mozgó Demo IV címet kapott anyaga egy újszerű sötét művészetet mutat hazánkban, aminek jelenleg meglehetősen csekély számú a képviselője. Kicsit olyan mint egy megkésett időgép, hisz a gót – dark szubkultúra kicsit leágazóban van (főleg nálunk), azért remélem megtalálja az arra fogékony füleket.

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.