Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #52

HO-HO-HO… Kémény és ereszcsatorna helyett inkább ajtóstul ront rátok a Fémforgács Mikulása, zsákjában pedig máris itt van e heti EP válogatásunk, telis-tele újabbnál újabb csemegékkel. És, hogy mit is rejt ez a zsák… „lesz benne minden jó…” egy kis hardcore, modern groove metal, iszap doom és éjsötét depresszióba hajló fekete fém… Ha-Ha-Ha., ja… HO-HO-HO

Kharma

A Chicágo-i hardcore metalos Kharma neve minden bizonnyal jól ismerten cseng a műfaj elkötelezett rajongói előtt. A 2015-óta zúzó banda eddig két albumot adott ki, most pedig Most Dangerous Game címmel egy alig több mint 10 perces, 5 dalos erőszakosan őrjöngő EP-vel jelentkeztek. Dalaik egytől-egyig erősen ütnek, agresszívak, dühösek és meglehetősen súlyos középtempós riffekkel szólnak, amikre akár azt is mondhatnánk, hogy erősen slugde / groove hatásúak. Szerencsére nem egy gyors sikálású sablon HC anyag.

Groove Art

Négy év után új „anyaggal” jelentkezett a modern vonalas groove/thrash metalt játszó esztergomi Groove Art zenekar. Kétszámos Bezárva EP-jük, már egy új dobossal, név szerint Szegi Csabával készült el, a stílustól elvárt (alap) sémák szerint. A hétköznapi életképjelentést adó címadó daluk feszes, energikus riffei kissé hajaznak az Ektomorf-ra, de ettől még nagyon is zúzósak. Igaz az energikus riffelések csak ezt a dalukat jellemzi, mert ugyanis a második daluk egy akusztikusabb tétel, ami nekem első hallásra az egykori Replika akusztikus anyagát jutatta eszembe, annak ellenére is, hogy a végére oda tesznek némi fentebb említett energiát. Egy életjelet adó EP-nek ennyi okés, de másnak kevés. Remélhetőleg több is érkezik tőlük hamarosan.

Extermination Day

Az Extermination Day egy koszos hangzású garázs heavy rock, doom rock duó Amerikából, akik nem csinálnak semmi mást, csak feltekerik a potmétereket, széttapossák a wah-wah pedálokat és csípőből nyomját a rock ’n’ rollt. A páros a COVID idején alakult és az óta már a harmadik kislemezüket tolják. A legutóbbi november végén jött ki Thou Shalt Not Hassle címmel, amire a fentiek szerint összekalapált sajátszerzeményükön kívül a PentagramLive Free and Burn” feldolgozását rögzítették, nem mással, mint Clayton Burgess (Satan’s Satyrs, Electric Wizard) vendégénekessel.

Uddød

Az Uddød egy blues alapú nehéz riffelésű sludge/doom banda Dániából, akik dalaikat dán nyelven adják elő. Meg kell hagyni, ennek a nyelvnek is meg van a maga dallamos ridegsége, ami nagyon is jól illik a csapat debütáló EP-jének dalaihoz. Előnyükre legyen mondva, inkább ez a vonzerejük semmit a jól bevált receptek szerinti előadott piszkos fuzz áhítatuk, ami természetesen nagyon is élvezetes. EP-jükre négy ólomsúlyú, szilárd riffelűs iszap folyam került fel, melyeket olyan bandákhoz lehet hasonlítani, mint az Electric Wizard, vagy a Bongzilla. Mélyre hangolt komor gitárhangzás, egy csipetnyi szabbatista esszencia és máris kész is a kábító főzet, amit minden doomer élvezettel fogyaszt majd. Természetesen a megfelelő sör mennyiség adagolása mellett.

Her Name in a Cemetery

A meglehetősen erős depressziós hullámokkal dolgozó egyszemélyes lo-fi black metalos Her Name in a Cemetery projekt egy meglehetősen zord és fájdalmas atmoszférát terít ránk Demo MMXX anyagán. Demójának három tételében a magány és a lelki lét kiüresedett folyosóink kószálhatunk, melynek falairól H (ugyanis így hívják a projekt alkotóját) éneke fájdalmas visszhangja verődik vissza a füleinkbe, amikhez a  Xasthur, Silencer és a Lifelover ihletésű, illetve hangulatvilágú  középtempós, mantraszerű dallamok és elnyújtott tónusú gitár-agonizálások, valamint természeti zajok társulnak. Hidegebb estékre és temető túrákhoz kiválóan alkalmas kísérő zene.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.