Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #55

Itt vannak az ünnepek, a pihenés és finomságok ideje. Hogy elősegítsük a bejgli és az egyéb étkek okozta emésztési sokkokat, összeállítottuk egy könnyed laxáns hatású válogatást, amelyre ezúttal három hazai zenekar is felkerült. A  dinamikus groove alapokon működő progresszív robbanások, mellé vegan hardcore savlekötőt kínálunk, aminek zajos őrülettel és a sötétség felsőbbrendűségével kezeljük. Jó lazulást!

Jade and the Astronauts

A Jade and the Astronauts egy új dinamikus groove alapokon működő progresszív metal zenekar, akik a napokban adták ki 3 dalos bemutatkozó EP-jüket Beyond Andromeda címmel. A csapat tagjait olyan zenekarokból ismerhetjük, mint a Damned Spirits’ Dance, a City Of Moon (Opeth Tribute), a Dark Side Project (Pink Floyd tribute), a Divided, a Craze, az On My Last Morn és az Unforeseen. Zenéjük Dream Theatre-ös alapvonalai mellé felsorakoztatják az epikus metalt, a hörgős avant-garde black metalt, a Meshuggah agyatekert kaotikus zúzdáit, valamint a nu- metal és a pszichedelikus rock dallamos csodáit. Egy merész és egyben komplex hatású alkotás, amivel 100%-osan új színt hoztak a hazai rock-metal palettájára.

Escalate

Az Escalate megint egy olyan banda, akikről semmit sem tudok… vagyis csak annyit, hogy a veszprémi csapat demóján vegan hardcore-t játszik, ami a stílusból adódóan, nyers, dühös, őrült és energikus. Mindezt 4 dalban összesen 6 és félpernyi játékidőbe sűrítették be.

Silk Leash

Nagyon piszkos, nyers és zajos. Ezt kapjuk a Maryland-i hardcore / noise-punker Silk Leash rövidke EP-jén. A két szám, Rot/Pigs egy 6 perces vesszőfutás a napi munka, a hétköznapi őrület, az embereket bedaráló társadalom, valamint az azt kritizáló fotel politikusok, és internet megmondóembereinek hőskorából. Egy tökéletes XXI. századi látkép jelen társadalmunk kórós betegségeinkre.

Milzenvirgil

Akik járatosak a kísérleti zaj és egyéb avantgarde zenék világában azoknak biztosan ismerős a hazai Milzenvirgil neve. A Kaszás Sándor – állandó tag – által vezetett, Debrecen-Budapest tengelyen mozgó lo-fi/avantgarde/free-rock projectben olyan underground projektben a Lyuhász Lyácint Bt., Bass-O-Matic,  Flexible Juice és a Nyolcadikosok zenészei urganak be ideiglenes zenésztársakként. Egyedi hangulatú kísérleti zenéjükkel egy tudatalatti, vagy inkább feletti pszichedelikus utazásra visznek. Ruins & Wizards címet viselő anyaguk összetett, elszállós hangképeiben, amelyeket elektronikus és egyéb fémszerkezetek által keltenek életre egy varázslatos, ugyanakkor hátborzongató hatású élményhullámokat kínálnak hallgatóiknak. A csikorgó fémek, lassú, gépies ütemek egy szinte már kakofonikus oratóriumot árasztanak az éterbe.

Baxaxaxa

A német underground sötét bugyraiban tevékenykedő kísérleti black metalos Baxaxaxa központi témáiban az ördög és az ő nevéhez köthető egyéb szentségtelen dolgok állnak. A formáció 1992 óta létezik és december elején megjelent sötét primitív, ősi gonosz genetikájú Devoted to HIM kislemezük könyörtelen felsőbbrendű arroganciával, valamint pogány dühvel hozza el a végítélet zajos gitárjaitól rodhadó szagát. Mint egy pestis járvány, vagy egy fekete villám, ami kénköves lávaként csap beléd.

Powerwolf Powerwolf
június 04.