Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #61

EP válogatásunk 61, része a szerelem, a lágy dallamok és a mámoros élvezetek jegyében született meg… elvégre Valentin-nap van. E csodálatos angolszász ünnep alakalmából elsőként megmártózunk az szentségtelen feketeség vágyaiban, majd nagyokat kortyoljuk hipnotikus hatású bájitalunkból, hogy az érzelmek feszes heavy/power lüktetése, és tini korunk fellángolása egy agresszív dallamvilágba váljék teljessé.

XUL

A XUL egy kortárs egyszemélyes black/death metal entitás Csehországból, ami nem összekeverendő hasonszőrű kanadai névrokonával. A mi XUL-unk sötét földalatti eretnek zenéjét első körben közel egy éve tette közzé két számos demója képében, amit pár hónapra rá debütáló EP-je, Conclave követett. Mostani második EP-jén, ahogyan a címe is mutatja Abomination, vagyis „Utálatosság” fekete undorral köpi arcunkba szentségtelen rituális alapokra tett horrorisztikus hatású dallamait, amik a doomos lassúsággal vánszorgó riff-labiritusától a hegyomlásnyi extrém megoldásokig terjednek. Dalai egyszerre hozzák lelkedbe a halálfélelmet és azt a kíváncsiságot, amit e bizarr hangulatú, a sötét oldal tistasásgát hirdető közel negyedórás áhítat adhat.

Slow Machine

A Slow Machine hipnotikus hatású lassú doom zenéjével, olyan csapatok esszenciáit szólaltatja meg, mint a YOB, Electric Wizard, Blood Ceremony, Jex Thoth, vagy az egykori The Devil’s Blood. A csapat Black Tide című üstjében négy tradicionális, szabbatista alapú okkult doom rock nóta kapott helyett, melyek egytől egyig egy-egy különleges utazásra viszik el hallgatóját. A fentebb említett zenekari inspirációk mellett zenéjükben erősen jelen vannak a ’70-es évek pszichedelikus behatásai, a fekete misék varázsa, a szerelmi mágia és a sötét, de mégis hívogató elmúlás tudata. Ezek az együtteséből egy andalítóan egyedi bájitalt, mágikus koktélt kevertek nekünk. Egészségetekre!

Empírium

A kolozsvári Empírium egy meglehetősen friss zenekar. A négyfős banda 2019-ben alakult és zenéjükben a ’80-as, ’90-es évek melodikus heavy/power ízei köszönnek vissza némi modern metalos, illetve nyomokban klasszikus thrasht tartalmazó fűszerezéssel. Napokban megjelent Egyszer elszakadnak a láncok című bemutatkozó EP-jükre három energikus és feszes lüktetésű dal került fel, melyek hallgatva olyan korai magyar metal bandákat juttatnak az eszembe, mint a Classica, Lady Macbeth, Árkádok, vagy éppen a Moby Dick demós korszaka. Kicsit klasszikus, kicsit nosztalgikus, de ennek ellenére van bennük potenciál, nem is kevés. Énekesük Suhárt Levente Attila egy amolyan alap metal torok, aki jól hozza azt, ami egy ilyen zenéhez kell. Riffejiknek viszont meg van az a tüze (annak ellenére, hogy nem az újdonság erejével hatnak), amik simán belobbant egy-egy acélos szívet.  De ez is a cél, hogy hallgató fülekre találjanak. Hallgassátok!

Magazine Beach

A Magazine Beach nevű csapat Washington DC-ből érkezet és emo / pop-punkban nyomul. Friendless Summer  EP-jüket hallgatva olyan érzéseim támadnak, mintha a Beatch Boys szörf zenéje találkozna a pláza wc-jék ájjerjával. Amolyan laza fogszabályzós gumi punk, amit a gimis sorozatok pattanásos tinijei hallgatnak szerelmi fellángolásukban. Zenéjük összességében a ’90-es évekbeli pop-punk energiáiból táplálkozik, némi alternatív rockos hatással, amik rám nincsenek nagyhatással. Remélhetőleg valakiknél nyitottabb fülekre találnak.

Averted

A modern metal kedvelőinél a brit Averted zenekar tavaly megjelent bemutatkozó EP-je, a Silenced abszolút kedvenc lesz. Zenéjük sorrétű, egyben modern felfogású technikás progresszív groove metalos megoldásait simán párhuzamba lehet állítani a Jinjer hasonló megoldásokat rejtő agresszív dallamvilágával. Hogy miért is őket hozom fel hasonlatnak. A válsz egyszerű: Egyrészt itt is egy erős torokkal bíró hölgyeményt találunk a mikrofon mögött, aki remekül hozza változatos – tiszta énekű, hörgős – énekdallamait. Másrést még a zenéjüknek a felépítésében is van némi hasonlóság… melodikus, kissé melankolikus témák brutális zúzdákkal nyakon vágva. A banda szó szerint a semmiből „robbant be„, hiszen tagjainak semmilyen zenei előélete nem volt eddig. Minden esetre egy remek anyaggal nyitottak, aminek remélem hamarosan hasonló folytatása lesz.

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.