KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #84

Tandemugrás ejtőernyő nélkül… mi is így vetjük bele EP sorozatunk öt újabb underground csapatának kalandjába. Kezdünk egy kis post-doom gyomorerősítővel, hiszen utána igazi gyilkos dallamok jönnek, amiket az Iommi iskola újgyakorlataival teszünk könnyebbé. Eztán érkezik egy adagnyi koszos energiájú régis sulis thrash és egy kissé újragondolt death/thrash fúzió. Jó landolást!

Iceburn

Az amerikai Iceburn idestova 20 éve szállítja post-doom metalos gyomorerősítő fúzióit. A műlt hónap végén Asclepius címmel napvilágot látott két tételes anyaguk valójában csak a dalaik száma miatt nevezhető EP-nek, hosszúságaik miatt viszont már az album jelzőt akasztjuk rájuk… de az esetünkben maradjuk csak az elsőnél. Nyitásként a közel 19-perces Healing the Ouroboros szolgál egy hegyomlásnyi riffekkel megpakolt post gitár-zajjal, amit az erősebb disszonanciákkal felépített hasonló hosszúságú Dahlia Rides the Firebird követ. Témáik nehézsége mellet azért jószerivel dúskálhatunk a jazz, a ’70-es évek progresszívabb, a hagyományos NWOBHM és a klasszikus doom hatásaiban, amik egyfajta egyensúlyként szolgálnak zenéjük és a világban kavargó kaotikus állapotok megéléséhez.

Molis Sepulcrum

Egy hete jelent meg a hazai old-school death metalos Molis Sepulcrum debütáló EP-je. A HM-2 vezérelt dögszagú Dél-Alföldi hordát a Gravecrusher és a Mörbid Carnage egyes tagjai alkotják, vagyis a gyilkolás garantált. Hat dalos Left For The Worms címet viselő anyagukon sorra szállítják a halál metal korai (Dismember, Death, Cannibal Corpse) riff-sikálásait, bűzös, férgek rágta témáit. Az egész EP hangulata erősen ezt a korszakot idézi, Puritán  torzítások, mélyrehangolt dallamok, a lüktető düh és gyilkos őrület, ami 20 perces anyaguk kripta szagú légkörét uralja. A műfaj, ami most úgy látszik erősen a reneszánszát éli egy erős versenytárssal gazdagodott a trió személyében.

Pale Keeper

A Pale Keeper egy orosz doom banda, akik a műfaj tradicionális szabbatista, St. Vitus, Trouble és hasonszőrű legendáinak vonalát követik. A 2019-ben alakult triónak a The Fall már második EP-jeként jelent meg, amire három ólomlábakon járó, nehéz riffrlésű nótát tettek fel. A dalaik egytől egyig a tradícióknak megfelelő sötét misztikával, atmoszférával és hangulattal vannak megtöltve. A gitárok az Iommi iskola mély frekvenciáin búgnak, a szólók pedig az angyalokat is megkönnyeztető dallamokat zengnek. A három dal egységesen egy olyan hipnotikus varázslattal van átitatva, amit csak az igazi doom fanok (köztük mélyen tisztelt boymester kollégám) érezhetnek át.

Corroder

A Corroder egy viszonylag frissnek mondható norvég thrasher alakulat. A 2019-ben alakult bandát olyan jól ismemert zenekarok tagjai alkotják, mint a Goat the Head, a Bloodthorn, a Chton, a Cleaver és a Lumsk. Öt dalos demójukon csípőből hozzák az old-school tharsh minden iskolapéldáját. Koszos energia, és még koszosabb dühös riffek, melyek minden dalukban jelen vannak. Mindezekhez szépen kiművelt szólókat eresztenek néhol rövidebb, néhol bővebb lére. Ha kedveled a ’80-as, de leginkább a ’90-es évek német és USA thrash zenéjét (Slayer, Exodos, Sodom, Kreator) imádni fogod a demójukat, amit hamarosan egy újabb követ.

Death On Fire

Az Indianából származó Death On Fire zenekart akár újítóknak is nevezhetjük a death/thrash műfajában. Amellett, hogy a műfaj alapjait hozzák zenéjüket jócskán tele pakolták a progresszív metal és a gótikus rock gazdag elemeivel. A négytagú csapat eddig egy EP-t és egy nagylemezt tudhat magáénak. Anyagaik sorát a bő egy hónapja megjelent háromszámos Six Foot Box EP-jükkel folytatják, amelynek már a címadó nyitódala egy igazi goth / dark rock ballada. Sötét dallamai andalítóan ámulatba ejtőek, ami után a ’80-as évek pörgősebb tharsh groove-ok vonalát idéző A Hell of Our Own Design daluk robbantja be az atmoszférát. Hasonlókkal kombinál a záró Begging for Air tételük is, de itt már nagyobb teret hódítottak a prog-death és a modernebb progresszív / groove metal fúziói. Egy meglehetősen sokszínű anyagot kaptunk tőlük, amin hemzsegnek a jó technikai megoldások. Azt kell, hogy mondjam a Death On Fire egy kellő fantáziával és kreativitással rendelkező zenekar.