KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #98

Kicsit mocskos, kicsit piszkos, ilyen lesz EP sorozatunk e heti újabb adagja. Brutális black/death/grind kaotikus, szélsőséges támadás, újradefiniált mocsaras avantgárd zaj massza, bestiális war black terror és nem túlkombinált punk rockban ágyazott stoner dallamok.

Filth Chasm

A Filth Chasm egy frissen alakult black/death/grind banda Amerikából. Bemutatkozó demójuk mindenféle háttér információ nélkül érkezett, de kaotikus, pokolkeltő zenéjük önmagukért beszél. Brutális, amit a három dalukban hoznak… dühös, gyötrelmes, szélsebes és egyben perverzül gyönyörteljes, ezt adja 8 és félperces demójuk éjsötét csillogása. Igaz kell hozzá gyomor, de ha rákaptál dalaik rohadó ízére kevés lesz, és máris nyomod az újraindítás gombot.

Monotonist

A német Monotonist zenéjében újradefiniálja a sludge, a noise rock, az alter és e grunge rock fogalmát. Destinesia című EP-jük et igaz 2019-ben tették közzé és azóta nem is nagyon mozgolódtak. Ennek ellenére kislemezükből erősen süt az additív agresszió, amit a fent említett műfajok keveredésével értek el. Mindez meglehetősen érdekes és változatos, hiszen egyszerre csapnak a nyakunkba a sludge iszapos, valamint a grunge merengősebb hullámai, melyekbe némi punk rock érzékenységet is beletöltöttek. Hogy ennek az üde monotóniának lesz e folytatása, azt sajnos nem tudni.

Dauðaró

Izlandon az egy főre eső metal zenekarok száma három. Megmosolyogtató, habár sz kétségtelen, hogy az utóbbi időkben szinte naponta belefuthatunk egy-egy újabb a szigetország által kitermelt rock, metal, vagy épp extravagáns formáció anyagaiban. Ilyen extravagáns formáció a Dauðaró is, akik két tételes Af Moldu Er Ég Kominn EP-jüket jutatták el hozzám. Az atmoszférikus funeral doom, black doom formáció egy meglehetősen mély és borongós hangulatú utazásra visz el a monolitikus hosszú és egyben lassú riffek (mint pl.: Skepticism)  és a morajlóan zúgó ambient hangképek világába. Valamivel több mint 30 perces anyaguk két dalát több rész tételben tárják elénk, melyek összefüggően ugyan, de hangulatilag mégis különböző érzéseket, félelmeket  és némileg a biztonságot is adó sötétséget fogalmazzák meg. Szavakkal mindezt nehéz leírni, hallgatni kell… Merüljetek el benne.

Imperium

Az Imperium egy bestiális war black metal duó az USA-ból. A páros közel úgy egy éve létezik és első megnyilvánulásukat a tavaly ilyenkor megjelent Deathcamp Destiny című EP-jükkel tették meg. Primitív, barárias zenéjüket a tiszta gyűlölet, a terrorizmus, a háborúk és a radikális nézetek járják át. Ezek fogadnak a három dalos Blood Reign promójukon is, ami nem antifa egyéneknek való. Dalaik nem hosszúak, hiszen kettő közülük még a 2 percet sem éri el, de annál mocskosabbak, veszélyesebbek, nyiltan támadóak. Durván sikálós és harciasan agyarkodós „villámháborús” tempóik, akár csak a pusztítás szimfóniái is lehetnének.

Alkemia

Ha meghallgatjuk a punk rockban ágyazott stoner – fuzz rockot játszó finn Alkemia zenéjét, nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ez a banda se csinál semmi újat. De nem is kell, hogy csináljanak… Két dalos Unida című debütáló EP-jükön nagyon is jól hozzák a Nick Oliveri-féle koszos punk stonert, melyben sivatagos riffeik olyan tüzesen sercegnek, mint egy köpés a nyári aszfalton. Dalaik nincsenek se túljáratva, se túlkombinálva, mégis zsigerből hozzák azt az agyatekerten dallamosságot, dinamikát, zümmögős szólamokat, amit a Kyuss, vagy nagy honfitársuk a Lowburn is elénk tett jó néhány dalában.

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.