KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #99

E heti EP válogatásunkban rendhagyó módon csak hazai bandák anyagai kaptak helyet. Nem tagadom, kicsit mostanában hanyagoltam a magyar mezőnyt, de azért igyekszem ezt a hiányosságot pótolni. E heti ötösünk a hazai metal zene széles palettájának minden szegmenséről válogat. Lesz itt mámorba ejtő atmoszférikus black metal, klasszikus thrash, modern hatásokkal tűzdelt groove, a brutal death és grindcore hagyományai ápoló újdonság, valamint melankolikus posztgrunge nosztalgia.

Realm of Wolves

A multi-instrumentalista zenész Csarnogurszky István (Stvannyr, Black Hill, Silent Island, musicformessier, Ephilexia) és barátai által 2018 óta működtetett atmoszférikus, melodikus post-black/death metalt játszó Realm of Wolves projekt még valamikor április környékén adta ki készülő Hegemon of cold seas című albumának előzetesét. A két tételes Fjordland / Nordland anyaguk dallamai, a tőlük megszokott kifinomult jeges dallamokkal szólalnak meg. A Fjordland az album egyik dalának instrumentális változata, melyből így most még jobban át jönnek technikásan összetett dallamviláguk nodrikus, epikus és progresszív rockos vonalának varázsa. Ugyan ez mondható el a csak itt megjelenő Nordland dallamos fekete fém veretéről is, mely a viking hatások mellett, egy adagnyi melankolikus post lebegéssel is meg van töltve. A két dal felvezetésnek tökélete… jöhet az egész album.

Butchers

Butchers nevű thrash metal zenekar 1988 és 1995 között aktív részese volt a hazai metalszíntérnek. A banda tavaly  25 év után újra aktivizálódott és Füst, tűzvész, romok… címmel hozta ki visszatérő kislemezét. A múlthónap elején egy újabb EP-vel jelentkeztek Félelmek közt élni címmel, amire három dal került fel az 1990-es és a ’91-es időszakukból. A három dal zsigerből hozza a Bay Area-i vonal minden jellegzetességét, és annak ellenére, hogy 30 éve íródtak, mondanivalójuk szempontjából igen nagy aktualitással bírnak. Imádom az ilyen az ilyen maximum fordulatszámon pörgő old-school thrash metalt. A hagyományos zúzdák mellet azért jól érezhetőek a modernebb groove hatások, nyújtások, kiállások, amik ez által, csak még feszesebbé és dinamikusabbá teszik dalaikat. Ez thrash metal a javából!

Bypass of Anger

Az egykori Beholder tagokat, valamint az Replika ex-basszusgitárosa  Falat alkotta debreceni modern groove metalos Bypass of Anger a nyár végén jelentette meg második EP-jét Fordított valóság címmel. Négytételes EP-jük dalait 100%-osan jelen világunk káosza és kilátástalansága jellemzi. Vakcina című daluk (amiért még YouTube letiltotást is kaptak) miről is szólhatna, mint a járványhelyzet szülte tévinformációk és az emberi hiszékenység. További dalaikat (Álom, Nincs változás, Gyere közelebb) most is a dinamikus „debreceni” groove-centrikus mondern metal és a dallam centrikus hardcore alapjaira építették fel. És, hogy miért is írtam azt, hogy debreceni… ez, a térség modern metalos zenekaraira jellemző TankcsapdaReplika vonal, ami egy csúnya skatulya, de egyben jellegzetes stílus jegy is.

Humanoise

A Humanoise egy frissen debütált brutal death / grindcore banda Esztergomból. A csapatban a hazai underground vonal olyan jól ismert muzsikusai találhatóak, mint Csepecz Péter énekes-gitáros, Németh Bence (Jégzivatar, ex-Exodikon) dobos és Keszi Csaba (Amorite) basszusgitáros. Resurrect Society EP-jük a műfaj azon korai extrém vonalából táplálkozik, amit a Napalm Death, a Nasum, a Terrorizer, valamint az Extreme Noise Terror álomba ringató dallamai adnak… gyors, kalapálós tempók, kaotikus punk-hardcore agresszió, ami néhol lemegy sötét, vészjóslóan pesszimista death/doom ritmusokban, mindezek mellé kellő tharsh és metalcore dallamosságot is párosítanak. Dalaikban a műfaj hagyományai szerint politikai, társadalmi, erőszak, háborúk és egyéb kritikus látásmóddal szemlélik a világot. Kellemes kis zajongás.

Dead Gray

Dead Gray egy szintén frissen debütált csapat, akik az alternatív post-grunge metal vonalán mozognak. Soraikban a hazai metal élet olyan „ikonikus” alakjai találjuk, mint az ötletgazda Sipos András gitáros (ex-Nuke, ex-Strong Deformity, Scary Guyz), Bánfalvi Sandor dobos (ex-Neck Sprain, Magma Rise, Ákos), Guoth Zalán basszusgitáros (Scary Guyz, ex-Nuke, ex-Vulgar Display of Power). Négyszámos EP-jük dalaihoz a mikrofon elő nem kisebb egyéniségeket hívtak meg, mint Farkas Balázs (The Royal Freakout, Autopilot), Mári Péter Pt (Mad Robots), Áron „Apey” András (Lazarvs), valamint Székely Marcell (Tulpa, Superunknowns). Szóval adva van egy hazai szupergroup banda, aki zenéjükben a műfaj összes ismert nagy bandájának a stílusát lefedik, kezdve a Jane’s Addiction alter-rockos hatásaitól a zakatolósabb Candlebox, vagy az Alice In Chanis cipőbámulós témáitól egészen a Soundgarden slágerességéig bezárólag. Vagyis remekül megtalálták a közép utat, hogy visszahozzák a posztgrunge kapatos, romantikusan bánatos, de egyben intenzív rádió barát slágerességét, ami nekem, így az 50-hez közel kellemes nosztalgikus érzéseket hoz… és én még azt hittel elmúltak a buta zenék.

Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.