Killer Mendez
Mentes [EP]

(Szerzői kiadás • 2020)
Győr Sándor
2020. július 6.
0
Pontszám
7

Először is nézzük, mit érdemes tudni a Szabó Rajmund – ének, Király András – basszusgitár, Ágoston Balázs – dob, Csemniczky Dávid és Terdik Károly – gitár felállású zenekarról! A banda Facebook oldalán az alábbi bemutakozás olvasható:

“A Killer Mendez 2015 márciusában alakult a Békés megyei Gyomaendrődön. A zenekart olyan, már nem létező zenekarok tagjai alkotják mint a Nasmith, Insipid, Worning.
A zenekar stílusa meghatározhatatlan, hiszen magába szippant és megemésztve kiokád mindent, ami csak egy kicsit is hatással van a zenekar tagjaira, kezdve a punktól a metálig. De ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor street/metal/punk/core-ként tudnánk aposztrofálni.
A bandának a rövid fennállása alatt sikerült megnyernie a Dobbantó tehetségkutató metál elődöntőjét, ezáltal eljutni a Rockmaraton fesztivál színpadjára…”

Azzal teljes mértékig egyet tudok érteni, hogy mindaz hallható a szűk negyedórás EP dalaiban, “ami csak egy kicsit is hatással van a zenekar tagjaira, kezdve a punktól a metálig”, mert a négy dal viszonylag változatosra sikerült. 

A zenekar nem kapkosiette el, ami jelentős pozitívum, hiszen szinte majdnem pontosan öt évnyi közös zenélés után jelentették meg az első hivatalos hangzóanyagukat. Véleményem szerint megérte, hogy nem kapkodtak, mert így véleményem szerint kidolgozottabb és valószínűleg élőben is kipróbált anyaggal mehettek a 13/9 Stúdióba, ahol Horváth István segítségével jó hangzású végeredmény született.

Nem mondom, hogy korszakalkotó ez a négy dal, de bemutatkozásnak tökéletes. A zenekar erejét és kvalitásait jól megmutatja, illetve arra is jó, hogy megismerjék a csapatot szélesebb körben. Az EP meghallgatható a zenekar Bandcamp oldalán, ahonnan le is tudjátok tölteni, amit ajánlok is, mert biztosan szerez néhány kellemes percet, mert igazán szerethető ez a lendületes és fiatalos anyag.

A csomagolást nem vitték túlzásba, de szerintem tökéletes a papírtok, ami a szépen kidolgozott a szükséges alapinformácikat

A kezdő nóta – ami egyben a címadó is – elég erős indítás. Ez egy sodró tétel, amiben változatos gitárok, változatos vokalizálás végig fenn tudja tartani a figyelmet. Ráadásul a refrén is rendben van. A dal végi lassulás miatt a stoner/doom rajongók is tehetnek egy próbát.

A Példabeszéd csipetnyivel lazább, de valamivel pörgősebb, a végén a szólóval meg még rátesznek egy lapáttal. A Marad minden teketória nélkül robban be, majd egy délies ízű szólóval emelik a tétet, kicsit a Pantera szellemét is megidézve. A refrén itt is ok, bár javasolnám Rajmundnak, hogy még bátrabb énektémákat hozzon a továbbiakban.

A folytatásban kevésbé súlyosra veszik a figurát, itt inkább a punkosan lazább modern, core-os ízű metal irányába mozdulnak el. A Céltalan kicsit ki is lóg az anyagról. Ezt inkább stílusgyakorlatnak érzem. Az a fajta dal, amit a mondanivalója ment meg attól, hogy felejtős legyen. Félreértés ne essék, nincs baj vele, csak zeneileg és a vokáltémákat tekintve is paneleket hallok, nincs benne semmi egyéni. Márpedig a mai zenedömpingben ennél több kell. Azt hiszem, hogy egy jó klippel megtámogatva sem lenne benne akkora potenciál, mint a másik háromban. Valahogy azt érzem, nem ez az út, amin a gyomaendrődi csapatnak járnia kell.


A zenekarban ott a fiatalos lendület, ami ha továbbiakban is megmarad és ráadásul még a jövőben egyénibb megoldásokkal párosul, szép jövő állhat a Killer Mendez előtt.

IMRE FIA IMRE X SOLKYM IMRE FIA IMRE X SOLKYM
március 24.
Riverside Metal Fest Riverside Metal Fest
március 24.
Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.