Csillag Leszel
Bencsik Sándor 1952.09.15. - 1987.09.23. (DVD) (2013)

Az 1973-as Diósgyőri Popfesztivál idilli, békebeli képsoraival kezdődik a legendás gitáros/dalszerző életéről szóló, hiánypótló kiadvány.

1952.09.15. – 1987.09.23.

Ezek a sarokszámai Bencsik Sándor (akit leginkább csak Samunak, vagy Samukának hívtak barátai, kollégái) rövid, de tartalmas földi pályafutásának.
A P. Mobil, majd a P. Box alapítója, a honi hard rock gitározás stílusteremtő atyja, akinek játéka legalább akkora hatással volt a magyar rockzene fejlődésére, mint Radics Béláé.
És akit talán Schuster Lóri e rövid mondatával lehet legjobban jellemezni: „Samu angolul gitározott és magyarul halt meg.”

Előre bocsátom: ez a bő másfél órás, dokumentarista, archív felvételeket (interjúk, koncertek, klipek) tartalmazó DVD nem könnyű néznivaló! Egy dolog miatt: tudjuk mi lett a vége Samu “sztorijának”. És ez a tény (disszidálás, majd öngyilkosság) valahogy keserűvé teszi az egyébként nagy gonddal összeválogatott, és egységes egésszé gyúrt anyagot. Megszólalnak az interjúkban Samu hozzátartozói: édesanyja, bátyja, illetve kollégái, zenésztársai. Köztük olyanok, akik azóta már szintén az örök vadászmezőkön játsszák tovább az égi rock & roll-t. Egy kis hiányérzet maradt ugyan bennem amiatt, hogy Bencsik jellemrajza nem elég árnyalt, szinte csak a zenéjére koncentrálnak. De az interjúalanyok visszaemlékezéseiből kiderül, hogy egy sokrétű tehetség volt Samu. Kissrác korában jól focizott, aztán rákapott a rajzolásra, amiben szintén jeleskedett.

Mégis a gitározás, a zene volt élete legfőbb mozgatórugója. A Mobil miatt hanyagolta tanulmányait, életét a ROCKnak szentelte. Egyúttal az is elmondható, hogy egy öntörvényű zseni volt, aki szakmai kérdésekben gyakran összetűzésbe keveredett muzsikustársaival is. Ezek az ellentétek, és az akkori rendszer/hatalom, mely nem engedte a tűrt/tiltott határmezsgyéjén lavírozó “Fekete Bárány” P. Mobilnak a nagylemez kiadást okozta a szakítását Schusterékkal. Nem tudta elviselni, ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogy ő szerette volna. Bátyja elmondásából kiderül, hogy rendszerellenes volt, bár nézeteit nem hangoztatta látványosan. De a szocializmus/kommunizmus teljes mértékben összeegyeztethetetlen volt Samu jellemével. Varga Miki az egyik interjúban egyenesen a rendszer egyik áldozatának minősíti Bencsiket, amit én kis túlzásnak érzek, de biztos, hogy ez is közrejátszott a döntésében, amikor itthagyta az országot. Mindenesetre a DVD egy átfogó, de nem teljes képet ad Bencsik Sándorról. Többek között abból is kapunk némi ízelítőt, hogy a Mobillal való szakítása után hogyan mérgesedett el a viszonya Schusterékkal, miféle sárdobálás, adok-kapok ment közöttük (P. Mobil, kontra P. Box) évekig.

Manapság is sok ilyen, szakítás utáni szappanoperának lehetünk tanúi, úgy látszik, bizonyos dolgok sajnos az idő múlásával nem hogy javulnának, de még durvábbak lesznek (lásd. Pl. Geoff Tate vs. Queensryche). És ki kell mondani, hogy Samu legalább annyira kivette a részét a feszültségkeltésből, mint egykori zenésztársai. Ez abból is látszik, hogy halála után megszűnt az ellentét a két P.-s csapat között.

Minden szomorúsága, és keserű realizmusa ellenére ajánlott beszerezni a 35 fejezetre bontott Csillag Leszel DVD-t, melyhez csatoltak egy 24 oldalas, archív fotókat tartalmazó füzetecskét is. Egy örökmozgó, akaratos, lázadó zenésztalentum távozott e világból 1987. szeptember 23-án, és aki kicsit többet szeretne megtudni róla, és/vagy kíváncsi az akkori kor-és kórképre, feltétlen nézze meg a Nagy P. sorozat Bencsik Sándorról szóló darabját!

Romok között 2021
december 04.
Ian Paice
december 12.