Decay
Brand New Nails 'EP

(Loud Rage Music • 2018)
Armand
2018. október 28.
0
Pontszám
7
Az 1996-óta működő Romániai (Nagyvárad) melodic extrem metalban utazó Decay zenekar polírozatlan, nyers, kompromisszumoktól mentes old-school vonalú zenéjéből a ’90-es évek thrash/death legendáinak hatásai köszönnek vissza. Így van ez a Loud Rage Music kiadásában megjelent három számos Brand New Nails EP-jük esetében is, ami nem csak egyfajta visszatekintő mérföldkő a zenekar eddigi tevékenységére, hanem közelgő albumuk előzetese is egyben.
 
Az ős thrash/death gyökerekkel rendelkező To Survive the Time egy tökéletes nyitó nóta. Kellő módon agresszív és egyben komor „svéd” atmoszféra dallamosságával rendelkező dal nyomasztóan ábrázolja az emberi lélek sötét oldalát. A szám közepén kiálló lírikus betét némi pihenőd ad harcias jellegének és egyben szépen előkészíti a terepet az őt követő For a Seizable Reality lopakodó, komótos sötétségének, amin remekül előtünnek a korai Deicide munkásságának hatásai. Katonásan menetelős, jól időzített mizantróp témaváltásainak, és ízes tharash metalos gitárszólóinak köszönhetően számomra a kislemez csúcspontja. A záró Concentrated Incarnation of Brutal Aggression egy fékevesztett gyilkolással indít, ami utána átcsap egy technikás prog/death agresszivitásba. Némi könnyed Death feelingel szabadítja ránk poszt-apokaliptikus félelmeinket, fóbiáinkat. És ezzel zárja kapuit a Halálgyár.

A Decay kislemezén remekül prezentálja a metal zenék régisulis, feketébb, extrémebb árnyalatait, amit már ránézésre hűen tükröz az EP borítója. Akik kedvelik a Deicide, a Kataklysm, a Kreator, a Death és más hasonszőrű csapatok korai, illetve az ős thrash/death gyökerekhez visszanyúló bandák munkáit, bennük sem fognak csalódni.
 

Decay – Brand New Nails by Decay
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.
Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.