Agatus
The Eternalist (2016)


    Sokan tartják Görögországot a civilizáció, a demokrácia bölcsőjének és attól függetlenül, hogy most éppen alapos imázs építésre szorulnak, még ma is rengeteg finomságot ontanak magukból. Különösen kedvelem az athéni és annak környékéről származó zenekarokat, mert lehet csak én képzelem oda, de még mindig hallom benne azt a magabiztos eleganciát, kifinomultságot, amit ettől a néptől elvárhatunk stílustól függetlenül. Athénból származik a hivatalosan 1992 óta létező Agatus zenekar is, ami egy testvérpár közös projektjét foglalja magába. A The Dark és Vorskaath művésznévre hallgató zenészek tehát nem ma kezdték az ipart, akárcsak korábban, ezen a lemezen is együtt jegyzik a hangszerek kezelését, a dalírást, szóval igazi összefogásról beszélhetünk, ami egyértelműen hallatszik is annak minden momentumában. De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen olvasni jó, simogatja a lelket és pallérozza az elmét. 
 
    Amellett, hogy a fivérek közös gyermeküket nevelgetik, rengeteg projektben vettek/vesznek részt, külön szólóalbumot, saját utakat is keresgélnek, így nem csoda, hogy a lassan negyed évszázada futó Agatusnak ez mindössze a harmadik nagylemeze. Az elsőt 1996-ban adták ki Dawn Of Martyrdom címmel, ami egy szintetizátort nagy előszeretettel használó black metal lemez volt, időnkét feldobva klasszikus heavy metal elemekkel, ezt követte 2001-ben a jóval több dallamot tartalmazó The Weaving Fates, amiben azért még a black vonal dominált. A lemezek történetét nem csupán a puszta lexikális tudás gyarapításaként sorolom fel, hanem azért, mert amit most követett el a zenekar The Eternalist címmel, ezeknek egyértelmű hozama. A 90-es évek sötétségét, baljós, sejtelmes black metal riffjeit csomagolták ki nekünk régóta cipelt batyujukból, majd a metal még régebbi vizeire evezve a klasszikusnak mondható heavy metallal elegyítették, nagyszerű arányban. Tudom, nem olyan egyszerű elképzelni és azt sem megérteni, hogy mi ebben a jó (mert nagyon jó lett), amíg meg nem hallgatjuk. Rég hallottam ennyire mélyre ható, mégis finom elemekből építkező lemezt, ahol nem kell kukazörgésnek és háttérben szakadó esőnek hullnia ahhoz, hogy elveszettnek, kitaszítottnak érezhessem magamat egy ellenséges világ kellős közepén. Darkos, gótikus lebegést kapunk végeredményként, amit akár az Iron Maiden Eddie figurája is lekörmölhetett volna, mielőtt felköti magát egy elhagyatott katedrális korhadó gerendájára. Időnként epikus hangulatával képes megidézni a Hammerheart korszakos Bathory lemezeket is, de a hangsúly egyértelműen a dallamokkal elvarázsoló, azonnal ható heavy metalon van.


 
    A lemez legnagyobb trükkjeit a nyitó, egyben címadó The Eternalist azonnal feltárja előttünk. Közepes tempó, old school riff az esős Angliából (NWOBHM) és Dark időnként karcos, de leginkább andalító és változatos éneke, amit bármikor megtörhet egy minden ízében klasszikus gitárszóló, szinti szóló kellemesen sötét harmóniákkal a szellemvilágból. Témavilágot illetően a zenekar semmit sem változtatott: maradnak az ősi démonok, istenségek, mitológiai lények, leginkább a görög, de időnként a sumer időkig visszanyúlva. Ebben a szellemben fogant a The Invisible (Fifth Portal To Atlantis) is, amiben már kapunk egy csipetnyi black metalt és nagyobb tempót, de hamarosan megkapjuk a már említett Maiden párhuzamot. A kedvencem a lemezen a The Oath (of Magic and Fire) c. menetelés lett, ami felett Quorthon szelleme lebeg és az egyik legjobb indok a léggitározásra, amit mostanában hallottam. A Gods Of Fire ismételten gyorsabban nyit, majd a legutóbbi Vintersorg, Falkenbach lemezek által kitaposott útvonalon andalog tovább nagyon kellemes szólókkal és megoldásokkal. A lemez leggyengébb darabja követi, a Dreamer, ami kissé jellegtelen lett, hogy ne haragítson marágra teljesen, azért bevet egy nagyszerű szólót és a dal végi elszállást sem írnám le rögtön. Szerencsére a pillanatnyi megingást helyre teszi a Perils Of The Sea (Part II) sodró lendületével és nagyszerű refrénjével, akárcsak a At Dusk I Was Born, ami egy újabb gótikus, darkos menetelés nagyszerű dallamokkal teletűzdelve. A Flight Into Forever egy akkora érzelemkitörésektől tobzódó hard rock sláger, hogy kislemezt követelhetne magának, a Gilgameshen keresztül pedig ismét epikusabb oldalát fordítja felénk az Agatus. A bő 42 percnyi kiadványt a rövid, de jóleső, akusztikus To Last zárja. Ez így összesen 10 szerzemény, de ezzel a játékidővel és nyomasztó, időnként Poe-ra emlékeztető hangulattal ez sem egy könnyű falat.
   Nem csak a heavy metal rajongóknak ajánlható ez a lemez, mivel egy átlagos ördögvillát mutogató hatásvadászatnál sokkal tartalmasabb kiadványról van most szó, ami hangulatilag, minőségileg messze lefölöz rengeteg frissen megjelenő lemezt. A sötét 90-es évek még sosem keveredett talán ennyire könnyeden, ötletesen a még régebbi gyökerekkel, epikus elemekkel, mint most a The Eternalist berkein belül.  A lemez egyébként teljes egészében meghallgatható minden eddigi kiadványukkal együtt a zenekar bandcamp oldalán.


Agatus_The_Eternalist_2016
Kiadó:
Stílus:
dark/black/heavy metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Eternalist
2.The Invisible (Fifth Portal To Atlantis)
3.The Oath (Of Magic And Fire)
4.Gods Of Fire
5.Dreamer
6.Perils Of The Sea (Part II)
7.At Dusk I Was Born
8.Flight Into Forever
9.Gilgamesh
10.To Last
Írta:
boymester
2016. október 12., szerda, 12:47
Facebook:
Sekhet Hetep 2016. október 14., péntek, 21:08
Sekhet Hetep
Csatlakozott:
2016. június 3.
Hozzászólások: 240
Végre egy jó heavy lemez a Sumerlands után. Na így kell 2016-ban is zenélni. Már úgy értem jó heavy-t. Nekem a Heathen Hoof-Rock Crusader lemeze tetszett ennyire. De az se ma volt. Köszi az ismertetőt mert nem hiszem, hogy máshol is feltűnik ez a faxa lemez.
boymester 2016. október 13., csütörtök, 12:25
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3980
Örülök, hogy örültök, örüljünk mind együtt! \m/
--
Youtube csatorna
McFrost1977 2016. október 13., csütörtök, 11:17
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1846
Köszi az írást!
Már régóta vártam egy ilyen lemezt, szükségem volt rá.
HPra vele!
--
Állat vagyok,
száj és bél,
éhségem nő,
mint belül a halál.
Kriss 2016. október 13., csütörtök, 08:56
Kriss
Csatlakozott:
2015. május 17.
Hozzászólások: 361
"az Iron Maiden Eddie figurája is lekörmölhetett volna, mielőtt felköti magát egy elhagyatott katedrális korhadó gerendájára" (hrhr) (hrhr) jó kis lemez, köszi a kritikát (cool)
Koncertek
Gothoom Open Air Fest 2019
július 20.,
Gothoom Open Air
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
FEZEN Fesztivál 2019
július 24.,
MÁV Pálya
Neurosis, Yob, Negative Approach, Kowloon Walled City
július 24., 18:30,
Akvárium Klub
Iggy Pop, Cruel Hearts Club, Black Bartók
július 24.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.111 seconds to render