LOWLAND FEST, Hódmezővásárhely 2022.07.20-23.

07.22. Péntek

A pénteki és szombati napot céloztuk be magunknak erre az új és üde színfoltnak számító hazai thrash-death-black metal/grindcore fesztiválra. A fesztivál már szerdán elkezdődött Hódmezővásárhely külterületén, de mi sajnos csak hétvégére tudtunk elszökni a munka elől. Már az is egész különleges volt, hogy az általában (zeneileg is) Budapest központú országban most nem északra, hanem dél-keletre indulunk el jó messzire, péntek délben a rekkenő hőségben. A héten már hangolódtunk mindannyian, de azért még útközben a spotify segítségét vettük igénybe és hallgattunk bele azon zenekarok számaiba, akiket nem ismertünk, de kíváncsiak voltunk rájuk. Szükség is volt a segítségre, mert bőséges volt a fellépők névsora, a magyar bandákon kívül volt itt olasz, brazil, lengyel, amerikai, cseh, német, belga, stb. fellépő is. 

Az Alföldön élünk és kíváncsian vártam, hogy milyen lesz az első nyilvános Alföld Fest. Szerintem még a név is zseniális és hogy őszinte legyek nagyon elégedett vagyok a szervezéssel és mindennel, amit kaptunk a hétvégén. A lényeg a részletekben rejlik és itt a legapróbb részletek is nagyon jól voltak megkomponálva. Az út nagy részét autópályán tettük meg, a helyszínre vezető mellékút viszont nem a legjobb állapotú, de szerencsére nem nagy távolságot kellett megtennünk rajta, míg elértük a fesztivál bejáratát.

A kapuban megkaptuk a fesztivál karszalagokat, az ajándék LOWLAND repoharat és a hozzá tartozó övre akasztható pohártartót. Ez szintén a zseniális kategória, mert az igazság az, hogy unom már, hogy mindenhol végtelen mennyiségű repoharat tukmálnak ránk, ami nem visszaváltható, nem tudod zsebre rakni és kidobni sem akarod, mert ahhoz rohadt drága. Ha csak 1 sört/üdítőt akarsz inni, akkor van rögtön egy repoharad, amit méregdrágán vettél és ha visszaviszed akkor max. kapsz egy „semmiresejó” zsetont (?), igen tudom, majd jó lesz legközelebb. 🙂

Gyorsan ledobtuk a sátrakat és felderítettük a terepet.

Az ételt kínáló lakókocsik között haladtunk el elsőként: „mi jó falat, szem-szájnak ingere, sürgő csoport, száz szolga hord, hogy nézni is tereh”. Kézműves lángos, palacsinta, kézműves hambi, gyros/sültek, stb. A nagysátor alatt pedig: normális hideg sör, normális (nem fejfájós) bor, üdítő, vízből pedig 1,5 literes volt a legkisebb, amit adtak. Elsőre furcsának tűnt a 1,5 literes kiszerelés, de olyan meleg volt a levegő (40+), hogy kellett is annyi és simán el is fogyott a sör mellé is.  A dobozos sörnek szelektív EUR raklapos konténert kreáltak, amihez mindenki odasétált és beledobta a dobozt miután kihörpölte belőle a nedűt. Ezt is mindenképpen le akartam írni, mert ennyire jól, tudatosan szervezni valamit ritkán látok.

A helyszín az Alföld. A Puszta ….Arany János köszön be ismét ( 😀 ), most éppen a Toldija szólal meg a fejemben: „Ég a nap melegtől a kopár szik sarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta…..”

A pusztán nem zavarunk senkit, nem baj, ha hangos a zene. Hát igen, a hangosítás is nagyon rendben volt, néhányan úgy szóltak, hogy konkrétan leesett az állam. Úgy megdörrentek, mintha a stúdiólemezt hallgattam volna (Crypta, Sadistic Intent). Tényleg jól szólt a cucc. A pólós stand a legszebb Rockmaratonos időket idézi, van bőven minden: Lowland-es póló, trikó, kapucnis pulcsi, kulcstartó és még Lowland-es pálinkás pohár is, de természetesen a fellépők pólóiból, is lehetett válogatni. Az árak? Hát a tavalyi Lowland póló 4000, az idei 5500, a Gutalax pedig amikor megjött szombaton akkor 3500 Ft-ért tolta a pólóit és szép sorállás is volt érte.

Kora délután érkeztünk és hát azért, hogy őszinte legyek letaglózott bennünket a meleg. Brutál hőség volt ott kint a pusztában, de szerencsére a sör hideg volt (ha nem sokáig szorongattuk) és a párakaput és a zuhanyt is használta mindenki, mert a hőség anélkül bizony elviselhetetlen lett volna. Itt a zenekarok hősies helytállását is kiemelném, mert bizony hiába volt fedett a színpad azért elölről a nap rendesen odatűzött és nekik még produktumot is kellett nyújtaniuk.

Az Agregator volt az első zenekar, akiket végig tudtunk nézni, mert pár zenekarról a kora délutáni (14 óra) kezdés miatt lemaradtunk. Az Agregator jól ismert fellépője a hazai hadszíntérnek és nagyon jó volt kezdetnek, mert meghozta a kedvünket a folytatáshoz. Agregator alatt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy rendben van, jó helyen vagyunk. Amit még külön kiemelnék az az, hogy sok volt a hazai fellépő és nekik is nyilván ez egy jó lehetőség, hogy megmutassák magukat.

A pénteki nap fellépői: Evil Invaders, Crypta, Violentor, Sear Bliss, Türböwitch, Monastery, Evil’s Tears, Skog, Agregator, Rivers Ablaze, Heresy.

A koncertek a hőség ellenére is rendben és tervszerűen zajlottak, volt amit a sörsátor alól figyeltünk, de volt, amit a tűző nap ellenére is a színpad előtt álltunk végig. A dobszerkók cseréje pedig vérprofin zajlott, két gurulós kocsi állt rendelkezésre és azon tolták ki, majd be a LOWLAND saját dobszerkóit felváltva.

Késő délután megérkezett Mindszent településről a tűzoltókocsi is és vízágyúval hűsítették a földet, a levegőt és azokat a bátrakat is akik, a vízsugár elé álltak. Ez szintén ragyogó ötlet volt a szervezőktől, mert hihetetlenül meleg volt. Miután a nap alábukott a horizonton rögtön elviselhetőbb lett a levegővétel is. Két zenekar között megvacsoráztunk a kézműves hambiból/gyrosból, ami éppen ránk is fért már, mert már épp kezdett megártani az, hogy telekapkodtuk magunkat meleg levegővel (sörrel :D)  és kellett valami ami csökkentette a maligánfokot. Hahaha!

Számomra az este egyik meglepetése a Brazíliából ide látogató Crypta nevű lányzenekar volt, bár a név egy kissé bizarr, de azért kíváncsian vártuk őket. Viszonylag lassan kezdték el a műsort, elhúzódott a beállás, sokáig hangoltak, keresték a tökéletest. Na, az igazsághoz hozzátartozik, hogy láttam már pár zenekart, de ezek a huszonéves lányok, amit műveltek attól leesett az állam. Letépték az arcunkat vizuálisan és zeneileg is.

Négy huszonéves lány, szépek, csinosak, mosolygósak, a barna/fekete hajuk szemkápráztatóan csillogott, a szemük meg ragyogott a sötétben. A dobos lány olyan könnyedén, lazán ütötte a dobszerkót, mint aki épp a reggeli kávéját kevergeti, a két gitáros lány meg olyan összhangban játszott és headbangelt, mintha már az oviban is ezt csinálták volna, a basszer/énekes hölgy pedig igazi frontemberként vitte a hátán a műsort.

Fotó: Roberto Sant’Anna

Meglepően jó volt, így ha jönnek még hozzánk, akkor én ott leszek. A pandémia alatt alakultak és igen rövid idő alatt felépítették magukat, a karrierjüket, megnéztem a turnéállomásaikat is, hát már elég komoly nevekkel lépnek egy színpadra ezen a nyáron.

07.23. Szombat

Tiszassippi

Reggel nem éreztem úgy magam, mint aki kialudta magát. Kicsit sem. Az erdőben, ahová a sátrakat állítottuk heringparti volt és reggelig szólt valami zene (?). De volt ott mindenféle zavaró tényező, a szomszédban még a róka is lecsapott. 😀 Későn/korán? Hajnalban feküdtem be a sátorba, de mivel nem aludtam túl jól, úgy reggel 7 óra körül úgy döntöttem inkább, hogy elmegyek kávézni. Ahogy kimásztam a sátorból és megláttam a szomszédban a rókakölyköket egy: „Te jó ég!” -felkiáltással, öles léptekkel a sör/kávésátorba siettem.

Békésen kortyolgattam a kávémat és hallgattam a madárcsicsergés helyett a Sodom Agent Orange klasszikusát és más hasonló finomságokat. Meglepődtem, mert a sörsátorban elég sokan üldögéltek, egész jól néztek ki arculatilag és így nehéz volt eldönteni, hogy kialudták már magukat és azért vannak ott, vagy még ott vannak. A pultnál állt mellettem egy srác, deci whiskeyt kért kólával, de jobban mondva csak intett, hogy azt kér …na ő tuti, hogy még ott volt, mondjuk nem is nézett ki túl jól. Hahaha! Reggelire összebarátkoztam egy kávé mellett Zsoltival és 10 óra körül a Metalchips/Fémforgács különítmény többi tagja is letelepedett mellénk.

Kicsit leléptünk a fesztiválról. Laza 43 fokot ígértek aznapra, így hát elmentünk a Tiszassippi holtágához fürdeni. Az Alföld szép, az Alföld jó …sokszor nevetek, mert irány a külföld, de közben meg zseniális helyek vannak itthon is. Ebből az egyik gyöngyszem a mártélyi szabadstrand. Jó volt a vízparton tölteni a napot és persze a Tisza vize is tökéletes felfrissülést nyújtott.

Délután visszatértünk a fesztivál területére és folytattuk a zenei élményszerzést arra a megmaradt kevés időre, ami még hátra volt a fesztiválból.

A szombati nap fellépői pedig a következők voltak: Gutalax, Sadistic Intent, Truchło Strzygi, Brutal Sphincter, Paediatrician, Sijjin, Age of Agony, In Twilight’s Embrace, Needless, Nefalem, Mephitic Grave.

A szombati nap számomra egyik legjobbja Sadistic Intent volt. Ők nagyon profin játszottak, látszott a rutin és hát a Los Angeles-i származás is megtette a hatását. A szintén L.A.-i Terror-on éreztem pár hete ugyanezt, a Los Angeles-t, a másik ligát, azt hogy az egy másik szint. A S.I.-ék is iszonyú profik voltak és mindent beleadtak, a program meg szerencsére jó hosszú volt és alaposan bemelegítettek a Gutalax előtt.

A fesztivál legnagyobb neve lépett a színpadra, de előtte még közös kép is készült a fesztivált szervező és segítő csapattal és erre oda invitáltak mindenkit. Megköszönték mindenki áldozatos és kitartó munkáját és a fesztiválra látogatóknak pedig azt, hogy ott voltak ezen a hétvégén.

Ezután jött és győzött a Gutalax. Hát elég furi egy zene az tuti, de ez inkább egy műsor, egy társadalom kritika, mert a világ egy álszent disznó, egy nagy színház, de ezt egy angol fickó W. Shakespeare már rég közölte velünk. A program rövid volt (nekem) vagy csak gyorsan eltelt. Rövidnek tűnt, mert az első perctől az utolsóig egy őrület volt, a színpad tele volt emberrel, a fesztivál szervezőkből is kiszakadt a feszültség és megőrült mindenki a színpadon, a színpad mellett és előtte is.

Gyorsan eltelt ez a hétvége is, nagy gratula a szervezőknek és a stábnak is akik végig szívvel-lélekkel dolgoztak, hogy biztosítsák a szórakozásunkat a brutál hőségben is.

Hétfőn meg jött a szokásos fesztivál utáni depresszió és ilyenkor mindig eszembe jut egy egysoros Junkies: Szép időnk van nemdebár, csak kissé zavar a fény, mint egy kigyomlált növény...

Találkozzunk a következő LOWLAND-en is!

Köszönöm,hogy elolvastad!

(Stonedroses73’)

Fotók: Lowland Fest

Palaye Royale Palaye Royale
május 29.
Sting Sting
május 30.
Summer Time Tour 2024 Summer Time Tour 2024
június 01.