Macskanadrág – Punk zenekart akartam alapítani – 30 éves jubileumi interjú

Újabb születésnapos zenekarral adódott lehetőségünk interjút készíteni. 30 éves lett a Macskanadrág zenekar, úgyhogy beszélgettünk kicsit az énekes-basszeres Garfielddal, Zvada Szabi és Szili Miki gitárosokkal.

Idén ünnepli 30. születésnapját a Macskanadrág. Mesélnétek a kezdetekről?

Szabi: Punk zenekart akartam alapítani. Egy munkatársam szólt, hogy van egy Garfield nevű gyerek és basszusgitározik. Lementem egy helyre,  ahol egy zenekarral próbált…hát elég szar volt, gondoltam ilyet én is tudok. Garfield mondta tud dobost, azt mondjuk nem mondta, hogy az ütemet nem tudja tartani. Aztán rájöttem, hogy Ákos (Garfield) is csak a vizeletet tudja tartani…az ütemet ő sem. De így is élveztük…csörömpöltünk meg kocsmázgattunk és nagyon fasza időszak volt.

Miki: Én először 2003 körül estem be a bandába. Talán a Punkportal Fórumon olvastam, hogy gitárost keresnek a fúvósok helyett. Gondoltam, miért ne, jelentkeztem, és csodák csodája, enyém lett a pozíció! Akkoriban meg voltam őrülve a punkért, rengeteget gyakoroltam. Emlékszem az első próbára: Kecskemétről indultam Salgótarjánba, de útközben megálltam egy kukoricamezőn, hogy végig pengethessem a dalokat. Gondoltam, a madarak is élvezhetik egy kicsit a punk rockot!

Mi volt az a sorsfordító pillanat, ami miatt elkezdtetek zenélni? Kik voltak rátok ekkora hatással?

Szabi: Én Aurórát, Beatricet, Sex Pistolst és Toy Dollst hallgattam és édesapám dobgitárját nyüstöltem titokban. Szüleimnek ez nagy váltás volt, mert 14 éves koromig klarinétoztam és fúvós zenekarban játszottam. Remélték, hogy elmúlik ez az őrület, de amikor egyszer fejhallgatóban fullra feltettem éjjel a hangerőt, kissé pityókásan, ott látták, hogy ebből baj lesz… a fejhallgatót elfelejtettem bedugni a magnóba így az egész panel hallgatta éjjel az Aurórát.
Miki: Nekem a kecskeméti Déli Shark volt az első punk zenekarom. A Fürgerókalábakkal kezdtük egy időben, volt is pár közös bulink. Hasonló őrült zene volt, mókás szövegekkel. Toy Dolls , Clash, volt a kedvencem, majd később jött a kaliforniai punk őrület. Green Day volt a No1, majd később a gyorsabb zenék. Millencolin, Mxpx stb.

Honnan jött a Macskanadrág név?

Garfield: Akkoriban nagyon mentek a mesefilm nevek és rajzfilm szereplők nevei a zenekarok név választását illetően és mi is felírtunk pár nevet Szabival, amik között volt a Macskanadrág név is, ezt találtuk a legjobbnak és erre esett a választásunk.
Szabi: Én úgy emlékszem, hogy Garfield azt mondta, hogy ez fasza név, jó lesz…szerintem meg nem.

30 év alatt sok minden történt veletek. Mi az, ami miatt kitartotok a zenekar mellett?

Szabi: Igazából csak annyi, hogy 50 felé is szeretem csinálni, szeretek koncertezni.

Van számotokra legkedvesebb emlék ebből a 30 évből? Mik azok a pillanatok, amikre mindig szívesen fogtok visszaemlékezni?

Garfield: Számomra a közös utazások , esték és bulik, a fesztiválok fílíngje, amikor megérkeztünk általában már emelkedett hangulatban. Ezek a dolgok sosem felejtődnek el. De pl az első stúdiózás izgalmai és pillanatai sem, amikor először hallottuk vissza úgymond normális, élvezhető minőségben a csörömpölésünket. Vonattal mentünk a Fixaidea Stúdióba a Látszat csal lemezt rögzíteni. De mindenféleképp azt emelném ki, ami a lényeg, hogy fiatalon megélni a fesztiválokat és zenélni a közönségnek, akik szerették, amit mi is. Az volt a fő, ami motivált és nem lehet elfelejteni.
Szabi: Nehéz lenne felsorolni… külföldön koncertek, sok punk-rock ikon előtti fellépés, a szigetes fellépések…

Ha jól láttam, nyáron kizárólag a Toxic Weekenden léptek fel, ráadásul annak nyitónapján. Várjátok már?

Miki: Nyáron csak a Toxic Weekenden lépünk fel, ráadásul mindjárt az első napon. Persze ,hogy várjuk, hogy mi legyünk a bemelegítés a hétvégi őrülethez. Ráadásul Nagyszínpadon.

Szeptemberben jön a születésnapi bulitok a Dürerben, vendégzenekarként pedig a német Not Available érkezik. Volt már korábban velük kapcsolatotok? Miért esett rájuk a választás?

Garfield: Sokat gondolkodtunk ki lehetne a vendég zenekar, aki játsszon a 30. szülinapon…hát mondtunk zenekar neveket Magyarországról és nem sikerült megtalálnunk sehogy sem, hogy ki legyen és valahogy úgy alakult hogy rám bízták a dolgot. Nagyon sokat hallgattuk a Not Available zenéjét anno a kezdetekkor is, még valami válogatás kazin is rajta volt, de még szerintem Fat Records válogatáson is, de nem tuti csak így rémlik. Ezt hallgattuk Robival, az akkori dobosunkkal és a zenekar többi tagjával állandóan. Egyszerűen írtam nekik, nagy csodálkozásomra válaszoltak és megkérdeztem az énekest lenne-e kedvük a 30-as születésnapi koncinkon, mint speciális vendég szerepelni és igent mondtak nagy örömömre és remélhetőleg sokak örömére még! Ezek után már egyszerű volt mindent lepontosítani.

Vannak tervek a jövőre nézve?

Garfield: Zenélni amíg tudunk és dalokat írni!

Szabi: Rövid távú terveim: végre megtalálni az „A”dúrt a gitáron. Hosszú távú: minél kevesebb gyógyszert szedni, cukor és koleszterin szint rendben legyen, ne legyenek vizelet visszatartási gondjaim.

Miki: Lehet, hogy felveszünk pár dalt a 30. születésnapunkra, de lehet hogy nem. Nálunk nem lehet tudni, de azért van rá valami kis esély. Szóval, készüljetek, mert érkeznek az új nóták, akár 30 gyertyával, akár anélkül!

Köszönöm a beszélgetést a Macskanadrág zenekarnak, alig pár hét és már ünnepelünk is a Toxic Weekenden!

Macskanadrág – Punk zenekart akartam alapítani – 30 éves jubileumi interjú (1 komment)

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.