Négyes underground – Endemic / Hard Control / Jackalhead / noTs

Az S8 Undergroundban 2022. július 16-án, előtte napon 15-én pedig a pécsi Sárkány Barlangban kerül sor az azeri Fatal Nation és a grúz Infadus egy-egy koncertjére, A két bandával készített interjúnkat az előző hetekben olvashattátok [ld. a linkeket]. A pesti bulin fellép négy magyar csapat is, akik változatos zenei világgal kapcsolódnak a két külföldi csapat többféle hangulatú, összességében thrash, modern metal, groove és numetal, metalcore és black metal hangorkánjához. A koncertlátogatók valószínűleg rátalálnak majd kedvükre való, headbangelő dallamokra. Kedvcsinálóként bemutatjuk a magyar csapatokat is az olvasóknak-hallgatóknak. A közel azonos, vagy hasonló kérdések kapcsán egyúttal többet is megtudhatunk arról is, hogy a lelkes csapatok milyen öntevékenyen szervezik a saját lehetőségeiket és néha egymásét is. Így megtudjuk pl. mi folyik itt Gyöngyösön… Pécsen, Fehérváron… Abc-rendben haladva beszélgetünk az Endemic, a Hard Control, a Jackalhead és a noTs zenekarokkal.

Az Endemic zenekar története egyszemélyes projektként indult 2016-ban. Valójában azonban 2019-re datálható az alakulás ideje. 2020-ban elkészült a zenekar bemutatkozó lemeze: Valóság címmel látott napvilágot. Az album megjelenése után egy tagcsere következett, ahol Magyar Dánielt a hathúroson Katona Kristóf váltotta. Így ebben a felállásban készült el az album címadó dalára a videoklip. A koncerten fellépő csapat felállása: Gubancsik Tamás – gitár/ének, Antók Attila – dob, Katona Kristóf – gitár és Berényi Csaba – basszusgitár.

Az Endemic 2000-es évek metáljának korai időszakát idéző zenéjébe modernebb, groove-osabb hangzás vegyül. A dalok a hétköznapi életről, szerelemről, csalódásról, haragról és dühről, a boldogságról, a lélekben szunnyadó gondolatokról szólnak, sajátos megközelítéssel.

Játszottatok már az S8 Undegroundban?

Igen, és mindig jól sikerültek az ott megrendezett koncertek.

Rendszeresen felléptek a színtéren?

Volt pár koncertünk klub szinten, de a Covid sajnos keresztül húzta ezek folytatását.

Eddig melyik volt a legemlékezetesebb bulitok?

A Road zenekar előtt volt lehetőségünk zenélni Domoszlón, amit kimondhatatlanul élveztünk, illetve a Siroki Bike Weeken volt szerencsénk bemutatkozni. Szintén nagyon emlékezetes volt a számunkra.

Ismertiek is a többi fellépőt, vagy a zenéjüket?

A Hard Control zenekart ismerjük a személyesen a fellépők közül. A többi csapatot majd az este folyamán ismerjük meg és reméljük, hogy sikerül jó barátságot kialakítani a későbbiekben. Pár évvel ezelőtt Attila és Csaba egy másik bandájukkal adtak pár közös koncertet a Hard Controllal. Illetve, egymástól nem is nagy távolságra található a két zenekar.

Hogyan állt össze a fellépők listája ezen a rendezvényen?

Említettük, hogy Attilának és Csabának volt egy másik zenekara. Ezen keresztül jutott el hozzánk Elkhan (Fatal Nation) megkeresése és egy rövid beszélgetés után fixáltuk velük a bulit.

Vajon fontos egy ilyen többfellépős koncert esetén, hogy hasonló stílusú zenekarok lépjenek fel?

Szerintünk nem igazán fontos ez, hiszen így más zenekarok közönségéhez is eljuthat a különböző stílusú fellépők zenéje, amire lehet, hogy magától sosem keresne rá az illető. És ha még tetszik is neki, amit a zenekar csinál, az mindenkinek jó…

Milyen terveitek vannak, felléptek még a nyáron?

Igazából inkább az őszi-téli bulikra próbálunk koncentrálni. Igyekszünk minél több dátumot lefixálni, más-más helyszínen és zenekarok társaságában. Hogy kivel és hogyan folytatjuk a klubturnét, egyelőre a „jövő zenéje”…

Ezek a koncertek még szervezés alatt állnak. Egy kicsit késésben is vagyunk, így sajnos nem tudunk pontos információt mondani. De ez idő sem tétlenül telik, hiszen javában dolgozunk a második stúdió albumunkon. A nyáron az új dalok kidolgozására és a felvételekre fektetünk nagyobb hangsúlyt. Persze, ha becsúszik egy-egy felkérés, akkor szívesen vállaljuk.  Nem mondunk nemet egyetlen megkeresésre sem, így bárhol-bármikor felbukkanhatunk, ha úgy alakul…

A 2012. decemberében alakult gyöngyösi Hard Control Nagy Gábor – ének, Telek József – gitár, Kovács Hanka Péter – basszusgitár/vokál és az idő közben Kovács Dániel Istvánt váltó Deák Tamás – dob felállással álla színpadra. Igazi old school hard core zenéjükkel lényegre törő módon és eléggé szókimondón reflektálnak a társadalmi jelenségekre. A csapat három lemezzel büszkélkedhet már (Elsőszándék, Őrdögűzés és Társadalmi (m)Orál címmel) és már készül a negyedik demójuk; ez hamarosan feljátszásra kerül. A csapat képviseletében a kérdéseinkre Nagy Gábor válaszolt.

Játszottatok már az S8 Undegroundban?

Igen, már volt szerencsénk játszani ott. Még az előző helyszínen, ami egy bérház pincéjében került kialakításra. Egy cseh zenekarral együtt játszottunk. Igazából, fel sem tűnt, hol vagyunk, csak akkor, amikor a lakók morgolódtak, hogy kicsit halkabban legyünk! [nevetés] Illetve a jelenlegi helyen is felléptünk már, valami mini fesztivál alkalmával. Itt is jól éreztük magunkat!

A Fatal Nation és az Infadus fellépnek egy pécsi helyen, a Sárkány Barlangban is. Ott is csatlakoztok a hozzájuk?

Minden jóban benne vagyunk, de erről még nem beszéltünk a bandákkal.

Mennyire gyakori fellépők vagytok a színtér underground klubjaiban?

Nyilván igyekszünk minél több lehetőséget megragadni, hogy zenéljünk, de nem mindig alakulnak úgy a dolgok ahogy szeretnénk.  Lehetőség szerint, minél több haverral megyünk a koncertekre, így nincs olyan alkalom, ami valamiért ne lenne emlékezetes! Az oda-vissza utak rendre jól sikerülnek és ha esetleg valamiért nem a legjobban sült el egy-egy koncert (hangzás, kevesen voltak, stb.) a hangulat, mindig jó volt! [nevetés]

Ismertiek is a több fellépőt, vagy a zenéjüket?

A többi bandáról nem tudtunk, csak mikor már a plakátot láttuk [nevetés]. De az Endemic-es Csabival, már ismerjük egymást! Ő benne volt egy Bloodtech nevű formációban, velük volt egy pár közös, jól sikerült bulink!

Szerintetek fontos egy ilyen többfellépős koncert esetén hasonló stílusú zenekarok lépjenek fel?

Igazából mindegy, szívesen játszanánk az Alma Együttes előtt is [ismét nevetés]

Milyen gyakran fogtok még fellépni a nyáron?

Próbálunk a szülővárosunkban szervezkedni, de sajnos nem járunk sikerrel, nem sok lehetőség adódik mostanában Gyöngyösön. Pedig volt már egy pár jól sikerült koncertünk!  Még az is előfordulhat, hogy összeállunk egy pár bulira [a többi bandával], majd kiderül!

Ezért, hogy lesz hallható-látható a Hard Control legközelebb…

…szervezés alatt van, de még nincs pontos információ.

A 2012-ben alakult pécsi Jackalhead ötösfogat felállása: Trencsényi József – ének, Farkas Bence – gitár, Kovács László – gitár, Szurdi Kristóf – basszer, Antal Tamás – dobok. A csapat erőteljesheavy metal/power zenéjének gyökerei a dallamokkal is jól megkülönböztethető kontinentális és a szigetországi heavy metal bandákig nyúlnak vissza (Priest, Maiden, Accept) A zenekar részéről Trencsényi József adott nekünk némi betekintést.

Játszottatok már az S8 Undegroundban, illetve a Sárkány Barlangban?

Ezelőtt már két alkalommal játszottunk az S8-ban. Pécsi zenekarként természetesen nagy élmény volt a fővárosban játszani. Megjártuk már az S8 mindkét termét, utóbbi alkalommal a svéd Viperia zenekar hívott meg minket, akik úgy nyomták a metált, hogy leszakadt az ember feje. Nagyon jó buli volt, ezúttal sajnos csak a kis teremben fértünk el velük együtt.

A Fatal Nation és az Infadus fellépnek egy, a számotokra már ismert pécsi helyen is. Ott is csatlakoztok a hozzájuk?

Erre a pesti bulira a Fatal Nation vezetője/gitárosa hívott meg minket, a pécsi buliról viszont nem beszéltünk, pedig kényelmes lett volna nekünk is egy közös buli a Sárkány Barlangban. Ez, egyébként egy egyedülálló hely a városban underground és/vagy amatőr zenekarok számára

Visszatérő fellépők vagytok a klubokban?

Igen, rendszeres fellépők vagyunk az underground-szcénában, bár az utóbbi időben, különösen a járványügyi korlátozások miatt nem nagyon játszottunk élőben. Mielőtt bejött ez az agyrém, több színvonalas koncert is kilátásban volt, így viszont ment minden a levesbe. A legemlékezetesebb bulink valószínűleg egy abaligeti motorostalálkozón volt, ahol egyszerűen minden klappolt. Bár a közönség maroknyi volt, lelkesedésben nem volt hiány, a hangulat, a hangosítás első osztályú volt, és hosszabb kihagyás után akkor zenéltünk először újra együtt. Illetve, mindenképp meg kell említenem a komlói Zrínyi Klubos bulinkat, ahol fejek repültek. Óriási volt.

Ismertiek is a több fellépőt, vagy a zenéjüket?

Őszintén szólva egyik fellépőt sem ismertük eddig. A Fatal Nation csipegetett össze bennünket.

Szerintetek egy ilyen többfellépős koncert-sorozaton lényeges, hogy hasonló stílusú bandák lépjenek fel? Úgy gondolom fontos az, hogy valamennyire hasonszőrű előadók lépjenek fel egy estén, vagy legalábbis ne teljes ellentétetek. A rock/metál műfajon belül hatalmas a szórás. Több olyan bulin vettünk már részt, ahol tőlünk teljesen eltérő bandák játszottak. A zenekarok között többnyire így is működik a tisztelet egymás iránt, de a közönséget nagyon megosztja. Úgy értem, ne tegyünk már össze egy norvég black metál zenekart egy alter bandával.

Milyen gyakran fogtok még fellépni a nyáron?

Mindenképpen szeretnénk 1-2 bulit a nyárra, de az igazság az, hogy jelenleg gőzerővel dolgozunk az új lemezen, és most ez áll a fókuszban. Nagyon elégedettek vagyunk az eddigi ötletekkel, és úgy érezzük nagyon húzós anyag lesz.

Hol lesztek legközelebb láthatók, hallhatók?

Valószínűleg megcélozzuk a Sárkány Barlangot még a nyáron egy buli erejéig. Egyébként nemrég kerültek fel a dalaink a Spotify-ra.

A székesfehérvári noTs groove-os, numetal és thrash elemekkel fűszerezett záporozó modern metal zenéjét egy összeszokott négyes adja elő a budapesti helyszínen. A zenekart 2009-ben alapította Ruskó Péter gitáros, egy ideig basszer és Dezső Tamás gitáros. Hozzájuk csatlakozott Kormos Dávid a mikrofonállványnál. A dobok mögött Várkonyi Róbert foglalt helyet és kvintettben Kovács Balázs játszott basszuson. Tagja volt a csapatnak Sárközi Péter gitáros, Gelencsér István basszer, majd gitáros. Az immár két éve stabil felállású csapat négyesfogatként folytatta: Kormos Dávid – ének, Dezső Tamás – gitár, Sörös László – basszus és Simon István – dobok felállással.

A noTs képviseletében a gitáros Dezső Tamás állt a Fémforgács rendelkezésére, majd az tervek részletezésébe bekapcsolódott Sörös László is.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a két külföldi zenekarral?

A mi fellépésünk a Fatal Nation és az Infadus közös európai turnéjának budapesti állomásán lesz az S8 Underground klubban. A körútjuk apropóján ők kerestek magyar zenekarokat maguk mellé. Elkhan, a Fatal Nation gitárosa vette fel velünk a kapcsolatot, felajánlva a fellépés lehetőségét. Mi éltünk is vele. Ezúton is köszönjük! Az elérhetőségünket az S8 adta meg nekik, mivel korábban már felléptünk náluk. Igaz, még a régi helyén. Annak már 7 éve!

lsmeritek is a több fellépőt, vagy a zenéjüket?

A többi résztvevő zenekarhoz még nem volt szerencsénk. Első alkalommal fogunk velük játszani. Látva néhány felvételt, kiderül, hogy megvan minden csapatnak a fő irányvonala, csapásiránya, ha úgy tetszik. De azért, úgy vélem, innen-onnan belecsempésznek más stílusokat a zenéjükbe. Hat csapat fokozza a hangulatot.  [nevetés]. Zenélünk egy jót és meglessük a többieket is! Az biztos, hogy változatos lesz a metal zenei paletta.

Visszatérve a zenére: ránk, mondjuk, a fenti dolog nem pontosan igaz! Nincs kitaposott ösvény, csak lakodalmas death metal! [nevetés] Komolyra fordítva a szót, mi szeretünk kotyvasztani. Modern thrash, HC, nu, groove, metalcore, dallamos death, ipari… meg ami jön. Csak metal. Gyakoriak a tempóváltások, 5/4-es és más tört témák. Ennek Dávid, az énekesünk mindig „örül”!. [újabb nevetés] Nem kottát, függvénytáblázatot használunk. Néha. Mer’ vannak benne betűk, meg számok, meg vonalak… [nevetés] Sok féle zenét hallgatunk és ez valahogy vissza is köszön a dalokban.

Rendszeres fellépők vagytok a színtér underground klubjaiban?

Mindannyian megfordultunk már néhány zenekarban, sőt a noTs mellett is voltak bandáink. Mára ebben a csapatban zenélünk. [Ld. néhány érdekes linket, amiről korábban a Fémforgács írt, pl. a Visioned Frailty zenekarról]

Milyen volt a legemlékezetesebb fellépésetek?

A legjobb fellépésről nehezen tudok szólni – így Tamás -, mert, szerintem, mindenkinek más lenne az. Az egyik személyes kedvencem az egyik kazincbarcikai fellépés volt, volt jó néhány évvel ezelőtt. Az Out of Memory hívott meg minket. Ők barcikaiak, Dávid korábban ott énekelt. Sokan voltak és jó volt a fogadtatásunk is annak ellenére, hogy az ottani közönség addig még nem hallott rólunk.

Hol lesztek legközelebb láthatók, hallhatók?

Több tervünk is van. Eddig basic-ben toltuk! [nevet fel Tamás]

A koncert előtti héten klipforgatásra kerül sor és folytatódik az őszi, téli klubkoncertek szervezése, új számok hegesztése. A most megjelent bemutatkozó Elég a csendből (EP) folytatásaként 2023-ban egy nagylemez elkészítése a cél. Aztán majd látjuk, hogy underground zenekarként, munka, család mellet mennyi energiát tudunk a zenekar ügyeire fordítani, tudunk-e ilyen gyorsan haladni. Az biztos, hogy elszántak vagyunk, szeretjük csinálni [nevet, ezúttal László] Gondolom mindenki számára ismerős ez, aki kicsit is belelát ebbe a világba.

Ahhoz képest, hogy, amint mondtátok, ,,eddig basicben” toltátok mégis jócskán van tervetek.

Valóban., A közeljövőben hamarosan játszunk több helyen is. Augusztus 6-án a budapesti Riff Kluhban a BHC zenekar társaságában. Fellépünk az augusztus 24-27-én megrendezésre kerülő Fehérvár Feszten. Már tudjuk, hogy november 26-án, ismét hazai pályán a székesfehérvári Nyolcas Műhelyben játszunk a Manimallal, majd december 16-án a dunaújvárosi Kaptárban, ismét a Manimal zenekarral.

Végezetül: izgalommal várjuk július 16-ot. Reméljük nagy lesz az érdeklődés!

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.