Nomad – Elindulni valami felé, ami mindenképp meglepetéseket rejteget – interjú 2. rész

A Nomad ötödik nagylemeze február végére várható, Kilépő címmel. Az új CD felvezetésére hivatott, négyrészes interjúsorozat második epizódjában a basszusgitárost, Nagy Leventét kérdeztem a friss  albummal kapcsolatos tudnivalókról.

A Neck Sprain-es múltidézésünket követően ismét üdvözöllek a Fémforgács-on! A téma ezúttal a friss Nomad album, melynek címe kapcsán a múlt heti beszélgetésben Juhász Marci többféle értelmezést is adott… Számodra mit jelent a Kilépő kifejezés?

Üdv, köszi az ismételt megkeresést!

Számomra mindenképp egy új irányt jelent, elszakadni a megszokott, befásult dolgoktól. Elindulni valami felé, ami mindenképp meglepetéseket és újdonságokat rejteget. Általában nehéz meghozni ezt a döntést, mert a saját komfortzónája mindenkinek a legkényelmesebb, ráadásul a körülöttünk lévő emberek véleménye is visszatartó lehet. Ettől függetlenül, ha úgy érezzük, hogy erőt kapunk az új dolgoktól, akkor érdemes inni egy kilépőt és elindulni az úton.

A kérdések összeállításakor (február 11-én) Jánosi „Cicó” Szabolcs a legutolsó simításokat végzi a lemezanyagon. Mennyi ideig dolgoztatok az albumon? Számodra mikor fejeződtek be a friss lemez munkálatai?

A karácsonyi interjú alkalmával is említettem, hogy két napot foglalkoztunk zenekarilag az új ötletekkel, amikor is 4 dal vázát csináltuk meg Cicó demói alapján. Aztán január 3-án elkezdtük a dobfelvételeket, amiben Ábel, Szabi és én vettünk részt, konkrétan ott hallottuk először a kész ötleteket Ábellel. Közösen megvitattuk, hogy mi lenne a legjobb az adott számhoz és azokat a témákat rögzítettük. Három nap alatt végeztünk. Következő héten mentem én a stúdióba és feljátszottam a bőgőtémákat. Ugyanúgy ment, mint az utolsó három lemeznél, konkrétan ott hallottam először egyben a dobot a gitártémákkal, időnként Marci demó énekeivel és ezekre találtuk ki a basszust. Nyílván Cicó fejében teljes kép volt a számokról, hiszen kb. egy éve írta már őket. Ha elakadtam, elmondta mit, hogy képzelt el és végül két és fél nap alatt sikerült rögzíteni mindent.

Részedről könnyű volt útjára engedni a friss nagylemezt? Értem ezalatt azt, hogy szerinted be lehet-e fejezni egy albumot, vagy a határidő szorításában csak abba lehet hagyni a munkálatokat?

Egy nagylemezt sosem lehet teljesen készre csinálni, csak el lehet engedni.  Mindig jönnének újabb és újabb ötletek, soha nem lenne vége egy stúdiózásnak.

Marci részletesen nyilatkozott arról is, hogy mit tett hozzá az új lemezhez! Te mivel tudtál hozzájárulni a friss nótákhoz? Hogyan zajlott a dalszerzés, a tőletek megszokott módon, ezúttal is kizárólag Cicótól jöttek az alapok?

Cicó nem szereti elénk tenni a dalokat, amíg ő nem érzi, hogy elkészült, a Nomad az ő világa. Én sem játszhatok mindenhová metal bőgőtémákat, de ahol lehet, igyekszem minél keményebbre venni az alapokat, aztán vagy átmegy a rostáján vagy nem, előbb-utóbb kiderül. Mindenesetre amennyire csak lehet, magamat adom a dalaihoz.

Az új album már a negyedik Nomad nagylemezed lesz, hogyan tudnád elhelyezni az eddigi diszkográfiában a Kilépő-t?

Ha majd meghallgatom egyben a lemezt, akkor tudok válaszolni. Az biztos, hogy az ötödik Nomad lemez lesz!

Az előzetesként közzétett, klippel is megtámogatott Tövisek és rózsák című dal mennyire lesz irányadó az új lemez kapcsán?

A stúdiómeló közben annyi információ pörög, annyi új dolog van, amiket ráadásul egyből lemezminőségben kell produkálni, hogy igazából teljes dalok nem maradnak meg a fejemben. Dallamok, hangulatok, egy-két szövegrész igen, de átfogóan nem tudom megítélni, hogy mi lesz az irányadó. Az biztos, hogy most lesz pár Hotel Polimerre utaló, progresszívebb rész is a lemezen. A Tövisek és rózsák egy slágeres dal, nyílván nem árulok el nagy titkot, hogy nem az én zenei világom, de egy kirándulás az egész, mint zenész mindig lehet új dolgokat tanulni, akkor is, ha nem a te vonalad az adott dal vagy helyzet.

A közreműködéseddel készült korábbi három album közül melyik áll hozzád a legközelebb? Hallgatóként egyébként elő szoktad venni a régebbi Nomad albumokat?

Mindegyik lemezen vannak olyan dalok, amiket szeretek játszani, nem tudnék lemezt kiemelni. Bevallom, hogy a lemezeket csak megjelenés után szoktam hallgatni, amíg teljesen rögzülnek a dalok, utána már a koncerteken folyamatosan hallom őket.  Pont valamelyik nap viccelődtünk ezen Suplicz Gabkával, hogy vajon James Hetfield leül-e otthon egy pohár borral a kezében, hogy feltegye az Enter Sandman-t, arra flashelve, hogy mikor száll be Lars a dobbal? Kétlem.

Az Új remény-hez hasonlóan ezúttal is készültetek feldolgozással, vagy kizárólag saját szerzemények fognak felkerülni a CD-re? A közönség egyébként hogyan fogadta a legutóbbi lemezen átdolgozott Ákos dal Nomad féle verzióját?

Nem, most csak saját számok kerültek a lemezre. Nem sokszor játszottuk élőben az Ákos feldolgozást, egyébként úgy vettem észre, hogy nem hiányolja a közönség a koncertekről. Cicó ötlete volt anno, megcsináltuk. Voltak, akiknek nagyon tetszett, de olyanok is, akik szóba sem hozták. Viszont Bánfalvi Sanyival beszéltünk róla párszor, úgy tudom, hogy Ákosnak tetszett az a verzió, amit csináltunk.

Az album kiadása után egy sűrű tavasz vár rátok, hiszen következik a lemezbemutató koncertsorozat. Mennyire tölti ki a mindennapjaidat a Nomad-ban való muzsikálás? Civilben mivel foglalkozol?

Igen, szerencsére elég sok bulink lesz a tavasszal, nyílván mindenki ezt várja a legjobban, amikor találkozhatunk a közönségünkkel…. csak a Mudfield-et kell valahogy nagy duzzugva, fogösszeszorítva elvisleni… Imádom őket. Egy ismerősömnél vállalok alkalmi melókat, amúgy elektronikai műszerész a szakmám.

Annak idején metalos múlttal (Neck Sprain), Bedlam rajongóként kerültél a zenekarba. A rajongótársaid nevében kérlek, hogy rendszeresen zaklasd Cicót a Bedlam felvételek CD-s újrakiadása miatt!

A röhej, hogy nem is voltam nagy Bedlam rajongó, már párszor kiveséztük ezt Cicóval. Inkább Undertaking-et és Barbed Wire-t hallgattam a kortársak közül. Életem egyetlen Bedlam koncertjén is azért voltam, mert a Barbed Wire volt az előzenekar. Természetesen azért a 2009-es Bedlam visszatérő turnét, bulikat nagyon élveztem, nagyszerű kirándulás volt zeneileg, kell egy hangulat, hogy Cicó világára ráérezzem az ember.Ha egyszer úgy dönt Szabi, hogy legyen CD verzió, esetleg játsszunk fel újra dalokat stúdióban vagy netán koncert is legyen, akkor szívesen benne leszek, ha épp rám gondol majd!

Az interjút készítette: Andris

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.