Nomad – Olyan zenét akartam, amire büszke leszek még 20 év múlva is – interjú 1. rész

A Nomad zenekar február végén adja ki az ötödik nagylemezét, egyben ez lesz a negyedik stúdióalbumuk, melyen Juhász Marcell áll a mikrofon mögött. A Kilépő címre keresztelt friss dalgyűjteményről elsőként Marcit kérdeztem ki. Terveim szerint a lemez felvezetéseként a teljes tagságot egyesével fogom kifaggatni, hetente jelentkezve az aktuális interjúkkal. Következzen az interjú első része.

A telet egy friss nagylemezzel búcsúztatjátok, melynek a címe a korábbi lemezekhez hasonlóan egy kis magyarázatra szorul. Esetetekben mit jelent a Kilépő kifejezés?

Hát akkor most már elmondhatom, hogy a lemez után kilépek a zenekarból és elmegyek operettet énekelni! Persze ez csak vicc!  Mindenkinek mást jelent a kilépő, van akinek egy új életet, mert kilép a régi, megszokott kerékvágásból, viszont jelenthet egyszerűen csak egy utolsó felest is az este.

A zenekarban a 2014-es Hotel Polimer albummal mutatkoztál be. Annak idején hogyan akadtatok össze az alapító gitárossal, Jánosi “Cicó” Szabolccsal?

Ezt már sokszor kérdezték, és szerintem már mindenki ismeri. A Szigeten a részeg Marci egyszer csak beleakad Magyarország egyik legjobb dalszerzőjébe… Életem talán legjobb gondolata volt, hogy odaténfergek a nagyszínpadhoz, akkor szólított le a Cicóka. A nevét már ismertem barcikai zenész körökben, sőt életem első legális koncertje egy Ős-Nomad koncert volt 2006-2007 környékén, bár sajnos nem túl sok mindenre emlékszem, mert hát, ugye…

A klasszikus Bedlam demok (General Rejection, illetve a Dreamland in Misery) megjelenése idején még meg sem születtél. Nem okozott gondot a beilleszkedésnél a jelentős korkülönbség? A zenei ízlésed mennyire passzolt a dalszerző Cicóéhoz? Úgy tudom, hogy nem metalos múlttal érkeztél a csapatba!?

Egyáltalán nem volt nehéz, igazából mindig idősebb barátaim voltak. Bár a barát szót nehéz kimondani, mert nehéz találni, de itt talán hét év után már kilehet mondani. Nekem mindegy volt, milyen zenét fogunk játszani, csak igényes legyen, ne ilyen tingli-tangli fos, mint amiket mostanában hallok. Olyan zenét akartam és akarok, amire büszke leszek még 20 év múlva is.

A Kilépő tehát már a negyedik Nomad albumod. Hogyan zajlott a dalszerzés? Alkotóként részt vettél a szövegírásban, vagy a zeneszerzésben?

Cicó a nagy része, mert én lusta vagyok ennyit b…odni, csak learatom a babért. Persze megint csak viccelek. Öt hónap után végeztünk az ének kitalálásával, demózásával, feléneklésével (nem tudok egy egyenes hangot sem kiénekelni, ezért sokat kellett auto-tuningolni). Tehát melóztam rajta én is, de a legtöbbet Cicó rakja bele. Mi, a zenekar pedig megpróbáljuk négyzetre emelni, amit ő kitalál, ez néha sikerül, néha inkább hozzá se nyúltunk volna. Nekem pl. vannak olyan demók, amik jobban tetszenek, mint a stúdiós felvételek. Majd ha már az öregek nem fognak rendesen hallani, akkor kiadom stikában.

Hol zajlott a mostani stúdiózás, Cicó irányította a munkálatokat, vagy ezúttal külső fület is bevetettetek?

Cicó irányította a munkálatokat, külső fül nem volt. A saját stúdiónkban, a Keytracks stúdióban zajlottak a felvételek és demózások, elejétől a végéig.

A Márványmenyasszony-hoz hasonlóan az új lemez dalszövegei mögött van-e egységes koncepció, vagy a friss CD önálló dalok gyűjteménye lett?

Na, ez egy jó kérdés, annyit elárulhatok, hogy Cicó agyában mindig van valami koncepció, tehát itt is lesz belőle az ember tragédiája, az egy brutál track lesz.

Az új album sorban már a harmadik nagylemezetek a Szarka Joseph által vezetett Hear Hungary kiadó hátterével. Mik a tapasztalataitok, a kiadó a lemez megjelentetése mellett miben tudja még segíteni a zenekart?

Joseph kicsit az apánk, aki megdorgál, megdicsér, segít, zenei vagy akár magánéleti dolgokban is. Akihez bármikor megyek bármilyen bajommal, meghallgat és megpróbál segíteni.

Folyamatosan járjátok az országot. Számoltátok, hogy tavaly hány koncertet adtatok? Vidéken a kvázi hazai Kazincbarcika mellett mely településeken a legerősebb a bázisotok?

Pontosan nem számoltuk, hány koncertünk volt, de bejártuk az országot elég rendesen. Mozgalmas év volt, mindenhol növekszik a Nomad bázis, amiért nagyon hálásak vagyunk.

A fővárosi lemezbemutató koncert a Mudfield társaságában március 27-én lesz az A38-on. Milyen programmal készültök a koncertre? A tavaszi turnét követően a nyári időszakban – gondolom – fesztiválozni fogtok? A fesztiválos fellépésekkel kapcsolatban van már valamilyen konkrétum? 

Minden lemezről lesznek dalok, lassan bajban vagyunk, mert kb. 50 dalból kell összerakni 20 dalt, ami rohadt nehéz. Ne tudd meg, mekkora viták vannak, amikor rakjuk össze a setlist-et. Én már ötször léptem ki és alapítottam meg a saját zenekaromat, fél perc alatt a Levivel. A nyárról még nem túl sokat tudok, mert épp nem látom a naptárat. Ami biztos, hogy már van egy jó pár dátum.

A lemezelőzetes Tövisek és rózsák dalon kívül tervezitek-e további nóta megfilmesítését?

Igen! Jó pár dalra lesz klipp.

A közelmúltban szülőfalud, Múcsony nevében elismerésben részesültél. Ez pontosan hogyan történt, illetve milyen formában ismerték el a zenei munkásságodat?

Van egy nagyon jó barátom, egy múcsonyi srác, Szalkai Dávid, akinek évről évre szervezünk Göndör Judittal egy segélykoncertet, ahol a teljes bevételt a családnak ajánljuk fel.

A Nomad egyik klippje, a Van pár kilométer is Múcsonyban forgott, amiben nagymamám is benne volt. Régen voltam egy tehetségkutatóban, ott is vittem a hírét Múcsonynak. Gondolom, összegyűltek ezek a dolgok, és így megkaptam, aminek rettenetesen örültem. Nagyon nagy megtiszteltetés volt, ezúton is köszönöm nekik!

Maradt esetleg ki valami a kérdések közül, amit fontosnak tartasz megemlíteni?

Nem!

Az interjút készítette: Andris

… hamarosan jön a 2. rész

november 20.,
november 21.,