Nomad – Sorból kilépő személy, kilépő rövidital – interjú 3.rész

Célegyenesben a Nomad új nagylemez, mellyel kapcsolatban a négy részesre tervezett interjúsorozat harmadik epizódjában a banda dobosát, Mihalik Ábelt kerestem meg.

Szia! A zenekar egyetlen visszatérő zenészeként kezdjük talán a legelején! A Marci által találóan ős-Nomad-nak nevezett formációban is Te doboltál, így már a 2005-ös, szűk körben publikált demón is szerepelhettél. Annak idején hogyan kerültél Cicó és Fodi zenekarába?

Azt hiszem, Vadi ajánlott be a zenekarba, vagy már nem is tudom pontosan. Tizenhét éves voltam akkor, szóval nem annyira emlékszem. Viszont azt hiszem, épp a nagymamáméknál tartózkodtam, mikor beszéltem Cicóval először. Megkeresett, elmentem egy amolyan meghallgatás-féleségre. Tök jót jammeltünk és végül azonnal azt mondták, hogy jó leszek oda.

A 2007-es bemutatkozó lemezen szintén a Te játékod hallható. Milyen emlékeid vannak arról az időszakról?

Emlékszem, hogy apukám intézte el, hogy felvehessük a váci zene suli nagytermében a dobokat. Egy régi jó barátomtól, Ölveczky Tomitól kértem kölcsön az egyik dobját hozzá. Rettenetes szerelmi bánatom volt akkor. Első nagy szerelmemmel mentünk szét akkoriban és ez a lemezfelvétel mentett meg, legalábbis akkor mindenképp úgy éreztem. Cicó elmesélése szerint minden dalt kétszer végigjátszottam és pár óra alatt az összessel megvoltunk.

Az első lemez után a zenekar inaktívvá vált, majd Te is távoztál a bandából. Mi volt az oka akkoriban a kilépésednek?

Meghallgatást tartottak a Kispál és a Borznál. Elmentem és bevettek a zenekarba, aztán nem tudtam már csinálni mellette a Nomadot. Ez volt talán az egyetlen oka.

A gitáros Cicó 2014-re, a Hotel Polimer lemez időszakára új alapokra helyezte a zenekart, lényegében mindenki kicserélődött körülötte. A távolléted ideje alatt is figyelemmel követted a zenekar dolgait?

Igazából csak láttam a Facebook-on, hogy újraalakultak. Nem igazán követtem direkt módon a dolgaikat.

Mi történt Veled a köztes időszakban, milyen zenei projectekben vettél részt a Kiscsillag mellett?

Nem sok dologra volt időm közben. Akkor még a magyar nyelven éneklő Drastik Putto zenekaromat csináltam, a barátaim segítségével, meg a Mr. Moodburn nevű jazz-rock triót, a Putto billentyűsével és basszerjával, továbbá bejöttek egyéb alkalmi helyettesítések, miegymás.

A Vissza a végál.om..ra koncertlemezzel tértél vissza a Nomadba. Mennyiben más a jelenlegi felállás tagjaival muzsikálni, mint a korai időszak tagjaival?

Teljesen más. Levi rockosabban játszik, mint anno Gátos Bálint játszott. Mindkét faszi játékát imádom! Persze teljesen másért. Fodi nekem nagyon kedves szövegíró és barát volt, Marci meg élőben talán energikusabb jelenség. Megint csak két teljesen más személyiség.

Rátérve az új lemezre. Marci és Levente is megosztották az olvasókkal, hogy számukra mit jelent a Kilépő kifejezés, mint lemezcím. Te hogyan értelmezed ezt a kifejezést?

Haha! Körül-belül négy napja tudom, hogy ez lesz a címe a lemeznek. Bármit jelenthet… Sorból kilépő személy, kilépő rövidital, stb.

Milyen emlékeid vannak a friss album felvételeiről? A kreatív folyamatokban is részt tudtál venni?

Volt két közös próba, ahol tisztába tettünk három-négy ötletet, aztán Cicó elvonult és én csak a stúdiófelvételkor találkoztam a dalokkal. Persze alakítottam a részeken valamennyit, de Cicó már előre programozott dobokat. Volt, ami úgy működött, ahogy megírta, illetve olyan is előfordult, hogy mást találtam/találtunk ki rájuk.

Az új Nomad lemez mennyiben lett más, mint az előző, Új remény című album?

A stílus szerintem alapvetően hasonló, ahogy a szövegek témája is. Cicós… Hozzáteszem, hogy még nem hallottam, mi lett a feldobolásomból. Egyedül a Tövisek és rózsák dalt küldte körbe Cicó, a többi engem is meglepetésként fog érni.

A közelmúltban egy szólóprodukciót is beindítottál. Mit kell tudnunk az Abel Label-ről? A Nomad mellett milyen további zenekarokban vagy még érdekelt?

Az a tervem a projektemmel, hogy minden évben kijövök egy lemezzel és remélem vinylen is meg tudom jelentetni őket, mint ahogy az első kettőt sikerült is. A harmadik októberben jön, de már elkezdtem írni a következőt, mert az előzőhöz a vendégek feljátszásai kellenek, hogy tovább tudjak menni a keveréssel. Az első kicsit groove-os, funkos volt, a második egy blues-lemez, ez pedig loop-okra épülő dalcsokor lesz kicsit elektrós-popos felhangokkal, jövőre pedig rendes zenekaros-instrumentális jazz-rockos lemezt tervezek, azokkal a kiváló zenészekkel, akikkel élőben játszunk a Mika Tivadar Mulatóban március 12-én. Eljönni ér!

Az interjút készítette: Andris

Az alábbiakban Lesz még nyár címmel a zenekar hamarosan érkező 5. nagylemezének, a Kilépő második dalelőzetesét ismerhetitek meg.

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.