Önfeledt szórakozás olasz módra a humor, paródia, irónia jegyében: Nanowar of Steel + Frozen Crown // Budapest, Analog Music Hall, 2023. 04. 04.

Amikor megláttam, hogy magyar állomása is van a Nanowar of Steel új lemezének európai bemutató körútján, egyből tudtam, hogy ezen ott kell lennem, főleg azok után, hogy a Dislike to False Metal lemezt, hiába telt még csak el egy hónap a megjelenéstől, már rongyosra hallgattam. A Death to False Tours turné április 4-én érte el Budapestet, ahol a banda az Analog Music Hall-ban adott fergeteges hangulatú bulit az összegyűlteknek és ráadásul egy szintén feltörekvő power/heavy metal csapatot hoztak magukkal, a szintén olasz Frozen Crown-t, akik előző, Winterbane albumuk eléggé erős volt, az idei Call of the North-ot még nem hallgattam meg egyben, de amit eddig hallottam, az tetszett.

Nem jártam még az Analog Music Hall-ban sem, így az interjúra megbeszélt időpont előtt odaértünk már vagy fél órával, hogy megnézzem a helyet. Egész jónak ígérkezett, igaz, a nagyobb teremben még éppen zajlott a Nanowar of Steel beállása, így lehetőségünk nyílt beszélgetni kicsit Kosinszky Gáborral és Medvegy Lászlóval, a koncertszervező Concerto Music vezető szervezőivel, ügyvezetőivel, aminek nagyon örülünk és köszönjük a lehetőséget! A remek hangulatú interjú után már alig vártuk, hogy bemehessünk a nagyobb terembe és kinyissák a kapukat, ami nem sokkal 19 óra után meg is történt. A terembe beérkezés után merch vásárlás, utána ruhatár, majd egy kis sör után elfoglaltuk helyünket az első egy-két sorban és vártuk a Frozen Crown kezdését.

Egész szép számban összegyűltünk a kezdésre, 20 órakor feljöttek a színpadra és belecsaptak a Neverending-The Water Dancer kettősbe, utóbbi a 2021-es Winterbane lemezük egyik legjobb dala. A 10 dalos programban  mind a négy eddigi lemezükről válogattak, három dal képviselte az új korongot, a címadó mellett eljátszották a szintén klipes Fire in the Sky-t és a Black Heart-ot is. A Winterbane-ről szintén elhangzott a másik klipes, egyik legjobb Far Beyond is. Elmondható, hogy élőben is ugyanolyan energikusan játszanak, mint a lemezen, különösen a gitárosok és a dobos. Nem egyszer akadt meg a szemem Fabiola „Sheena” Bellomo és Federico Mondelli szólóin, legyenek azok egyéniek, vagy iker-szólók – brutális teljesítményt láthattunk/hallhattunk tőlük, nagyon tehetségesek mindketten, az biztos. Niso Tomasini dobos és Francesco Zof basszusgitáros szintén tökéletesen adták a talpalávalót, ritmusszekciót. Giada „Jade” Etro énekesnő pedig ugyancsak remekül hozta az énektémákat, mint a lemezeken, valamint egész sokat kommunikált a közönséggel. Elmondta, hogy nagyon örülnek, hogy itt lehetnek, ez az első magyarországi koncertjük és nagyon izgatottak. Mi pedig nagyon hálásak voltunk a remek dalokért, a „bemelegítésért” a Nanowar of Steel előtt. Kb. egy órát játszottak, a vége felé kicsit már kezdett lanyhadni a figyelmem, egy 50 perccel teljesen jól kiegyeztem volna, ettől függetlenül egy profi bulit láthattunk/hallhattunk, aminél a hangzás sem volt rossz, talán a dobok túlságosan az előtérbe voltak helyezve a gitárokkal, de még inkább az énekkel szemben. Aki szereti a stílust, mindenképp érdemes a bandára odafigyelnie.

Setlist: Intro / Neverending / The Water Dancer / Call of the North / Across the Sea / Black Heart / Far Beyond / Fire in the Sky / In the Dark / I Am the Tyrant / Kings

Minden kétséget kizáróan meg voltam győződve arról, hogy egy fantasztikus bulit fogunk látni a Nanowar of Steel-től és egy másodpercig nem is csalódtam. 21:15-kor felcsendült egy rövid „Dislike to False Metal” intro, az egész terem sötétbe burkolózott, a színpadon megjelent Mohammed Abdul gitáros, Gatto Panceri 666 basszusgitáros és Uinona Raider dobos és belekezdtek egy kis jammelésbe, majd pedig 2-3 perc után egyből átváltottak az új lemez nyitó, Sober dalára. Aztán megjött a két énekes, Mr. Baffo és Potowotominimak is és elkezdődött az örömünnep, a show és az önfeledt szórakozásé lett a főszerep, ahogy a címben is fogalmaztam. Az egész banda teljesítménye előtt le a kalappal, olyan szinten profi, hibátlan, szórakoztató bulit varázsoltak a színpadra, egyből kiragadva a nézőt a mindennapi hétköznapokból és elvinni erre az 1 óra 45 perces utazásra. A Dislike to False Metal lemez bemutató turnéja volt ez, ennek megfelelően a műsor felét az erről és a 2018-as Stairway to Valhalla lemezről játszott dalok tették ki. Zseniális volt minden szám, illetve a körítések, mint például a második The Call of Cthulhu-ban polipnak, vagy éppen az Il cacciatore della notte dalban pedig gyöngybagolynak öltözött Potowotominimak énekes. Kétségtelen, hogy a banda legnagyobb slágereivel érkezett, az pedig számomra kissé meglepő volt, hogy mennyien tudták kívülről a szövegeket és ordították végig a bandával, legyen az akár olasz nyelven. Az olyan dalok hallatán, mint a Disco Metal, Norwegian Reggaeton, Armits of Immortals, Uranus, Pasadena 1994 vagy éppen a záró Valhalleluja, egyszerűen megőrült a közönség, folyamatos volt a táncolás, headbangelés, a végén még a pogó is előkerült. Telitalálat és nagy piros pont a hibátlan setlistért!

Az új lemezről gyakorlatilag a nyitó Sober mellett a három klipes dalt vették elő így elsőízben, de hát ezekkel a számokkal nem is lehet mellélőni. A Winterstorm in the Night alatt az Eleine énekesnőjének részét Mr. Baffo énekelte, csakúgy, mint ahogy felosztották a Pasadena 1994 alatt Joakim részeit is – igaz, ott samplerről hallatszódott Joakim bejátszott hangja is, meg talán a Winterstorm alatt is, de én ezt egyáltalán nem bántam. Előbbi alatt azt viszont kicsit igen, hogy míg az olasz bulik alatt a tizenegyes párbajnál az eredeti felvételeket láthatták a rajongók, amit kivetítettek a ledfalra, addig itt ez sajnos elmaradt, mivel gondolom nem volt ledfal, vagy ha volt is, nem használták. Az viszont ismét csak fantasztikus volt, ahogy „utánozták/kifigurázták” a dal alatt Joakim híres térdveregetését. Viszonylag hamar eltelt az alapműsor 13 dala, ami után a ráadásban jött a Pasadena 1994-La Polenta Taragnarock és végül a Valhalleluja, amire konkrétan megőrült a közönség.

Egészen elképesztő, hogy mennyi mindent el tudnak játszani a banda tagjai. A dalokban rengeteg stílus, műfaj megjelenik és szinte mindent tökéletesen eljátszanak, és élőben is eltoltak (az albumokon a vendégénekes részek nagy részét is ideértve). Jobban szóltak, mint a Frozen Crown, a hangzás jobban el volt osztva a hangszerek között. A közönséggel is folyamatosan tartották a kapcsolatot, hol Mr. Baffo, hol Gatto Panceri 666, hol Potowotominimak, hol Mohammed Abdul szólt hozzánk néhány kedves szót vagy éppen konferálta fel a következő dalt, illetve volt bandabemutatás is szerencsére. Láthatóan ők is nagyon élvezték a bulit, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a show végezte után nem sokkal már kint voltak a merch pultnál – a Frozen Crown-al együtt – és lehetett velük beszélgetni, dedikálni, fotózkodni. Még a szemmel látható fáradtság ellenére is rendkívül közvetlen arcok voltak.

Vétek lett volna kihagyni ezt a bulit, nagyon jó volt újra egy kis(ebb) klubban is koncerten lenni – a hely nagyterme olyan 400-500 fős befogadóképességű lehet, amit szépen meg is töltöttünk egyébként. Kíváncsi vagyok, hogy ahogy haladnak majd előre az új lemez turnéjával, mely számokat veszik majd még elő Nanowar-ék – az olyan dalokat nagyon meghallgatnám még élőben, mint a Protocols (of the Elders of Zion) of Love (ami outro-ként, felvételről most is befigyelt), a Dimmu Boogie vagy éppen a The Power of Imodium. Nagyon örülök, hogy a Concerto Music elhozta ezt a turnét Magyarországra és remélhetőleg a későbbiekben is láthatom a Nanowar of Steel-t, mert egészen elképesztő hangulatot teremtenek és fantasztikus bulit csinálnak a színpadon!

Setlist: Intro / Sober / The Call of Cthulhu / Winterstorm in the Night / Il cacciatore della notte / Wall of Love (George Michael feldolgozás) / Odino and Valhalla / …And Then I Noticed That She Was a Gargoyle / Disco Metal / Norwegian Reggaeton / Armpits of Immortals / Uranus / Hail to Liechtenstein / Power of the Power of the Power (of the Great Sword) // Pasadena 1994 / La Polenta Taragnarock / Valhalleluja / The Protocols (Of the Elders of Zion) of Love (Outro, felvételről)

Köszönet a Nanowar of Steel, a Frozen Crown együtteseknek, a Concerto Music-nak és az Analog Music Hall-nak!

Képek: Zenekarok hivatalos facebook-oldalai és saját

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.