Remorse-interjú: ózdi metal karácsony és klippremier

A hazai thrash alapzenekara, a több mint másfél évtizedes tetszhalott állapot után egy brutálisan erős lemezzel, a Kohóval életjelet adott, eredtileg és magjában most is ózdi Remorse már a pandémiás időszak óta készül a korong méltó lemezbemutatójára. A mondhatni szokásos ózdi metal karácsonyon ismét fellépnek olyan névsorral, ami békeidőben is érdeklődésre tarthat számot, így, ha nem lesz az országot lezáró hó, meg ki tudja még milyen akadály, akkor 2021. december 25-én egy délutántól estébe nyúló igazi metal fesztiválra kerül sor hazai pályán lemezbemutató koncertként. Még előtte számítunk a végre megrendezésre kerülő budapesti lemezbemutatóra a Dürer Kertben, vagy máshol, 2021. december 27, vagy még korábban. A banda emellett egy angol nyelvű lemezre is készül – amivel valószínűleg sokak számára nyilvánvalóvá válik milyen erős, nemzetközi színtű a csapat zenei anyaga a színtér elődjeinek nyomdoka helyett: az idővonal és dalaik naprakészsége miatt helyesebb, ha inkább párhuzamos pályát említek az Exodus, vagy a Megadeth stílusában, mégis jellegzetesen egyedi Remorse ízekkel.

A bányajáró Remorse és Ektomorf ill. az év végi koncert plakátja

A zenekar terveiről, az elmúlt hónapok élményeiről, a felkészüléséről a banda örök vezetője, néha lassabb fordulatszámon pörgő motorja Oláh Zsolt és több hangszerese, most dobosa, Oláh Kálmán beszélt a Fémforgácsnak. Ahogy Zsolt is, úgy a hagyományos buli szervezője is szívesen állt a rendelkezésünkre. Kálmánnal ismét jókedvűen elbeszélgettünk, kétszer is jót nevettem, pedig szándékoltan kevés kérdéssel készültem. Érdekes, ahogy a kedélyes mondatokból (ahogy Zsoltéból is rendre) a patriotizmus mellett mindig kibukik egy-egy szociográfiai mélymerítés – annak, aki figyel. Emellett külön szórakoztató, ahogy Zsolt a lelkes kérdéseimre mindig tud valami lakonikus válasszal szolgálni…

Thrashman Studio & Kassai László

Végülis, hány fellépésetekre került sor, amikor megindulni látszott a koncertezés lehetősége, a Metal Factory fellépésetek óta?

OZs: kilenc bulink volt azzal együtt. Ebben a világban és a mi lehetőségeinket figyelembe véve nem is rossz. A Kreator előtti bulin készült felvételekből egy új videóklip jött ki a Győzni Fogsz nótára Farkas Zoli vendégszereplésével [Ebből a basszer, Szabó Péter által talán azt is megtudjuk, milyen különleges varázsszerrel nyeri az enerigiát a csapat évtizedek óta…]

A kósza felvételeken (és a Fémforgácsos beszámoló szerint is) emlékezetes lehetett a Dying Wish-sel közös nyári fellépés. Hogy éreztétek magatokat?

OZs: Nagyon hangulatos party volt köszönjük a Dying Wish-nek a lehetőséget, ezer éve barátok vagyunk, ugye nyilvánvaló, hogy nagyon jól éreztük magunkat a buli után is!

A csapatban Kossuth Lajos kiválása óta a Remorse-család egy tagja, a most Mytrá-s Hocza Róbert szólózik-ritmusozik veled. Hogyan sikerült az újra-összecsiszolódás az ő hosszú távolléte után?

OZs: Igor bátya a 100-tagú Thrash zenekar tagja, no és mi folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. Képben volt a Kohó munkálataival is, folyamatosan küldtem neki hol tartunk, szóval csiszolódni nem kellett. Eleve az alaptémákon még együtt dolgoztunk; azonnal készen állt a koncertekre – gondolom – pár óra gyakorlás után.

Hogyan készültök a nagy hazai eseményre, számíthatunk-e meglepetésekre a repertoárban?

Nem igazán, mert sajnos továbbra sem tudunk próbálni Kálmán kamionozik, stb. Szerintem nagyrészt az lesz a program ami Erdélyben is volt. Szerettünk volna a lemezbemutatóra vendégeket, de jelen helyzetben, próba nélkül nehéz lenne megoldani… persze még nincs elvetve az ötlet.

Más lesz-e, máshogy tervezitek-e, mint a budapesti lemezbemutatót?

OZs: Ugyenezen okok miatt nem valószínű…

Úgy tudom, te szervezed a most már hagyományos karácsonyi Ózdi Remorse-koncertet. Bocs, hogy így említem, noha általában a fellépők erős névsora adja a műsort.

OK: Igen, 11 éve én szervezem. Nagyon nagy feladat, a kiadások miatt, anyagilag is, és a támogatás megszervezésére is Tudod, itt, erre felé nem nagyon vannak szponzorok. Néztük, figyeltük is, hogy meg tudjuk-e tartani, ahogy halljuk a hírekben, hogy Ausztriában és Szlovákjában milyen korlátozásokat terveznek, vagy nem terveznek úgy látjuk, megtarthajtuk, a koncertet; nem lesz lezárás ebből a szempontból.

Mondom: szép névsort hoztatok össze, az idén is feltételezhetően lesz érdeklődés.

OK: Ja, igen, a Mytra is fellép. Nekik is az év elején jött ki a lemezük, as’szem, nem is tudtak turnézni, Igor [Hocza Robert zenekarvezető] is a nyáron, vagy annak végén költözött haza Tunéziából.

Eszerint sikerül nem-dolgoznod az év végén?

OK: Hát igen, 17-én jövök haza, alig egy hetem lesz, a sok intézni valóra. 11 éven át úgy ment, hogy a társadalmi egyesületünk megkapta a termet és a fenti helyiséget is a zenekaroknak, lecuccolni. Tudod, sok a dolog. Most változott az intézmény, éppen hétfőn megyek egyeztetni. Remélem, most is így lesz és segítenek, ahogy más városokban is szoktak az ilyen zenekaroknak, meg a hasonló rendezvényeknek.

A pesti koncertet is te szervezed, vagy Gábriel?

OK: Nem, azt Kovács Bedlam Peti. De nem 29-én lesz, hanem 27-én és talán a helyszín is változik, mert az Ektomorffal fellépünk az év végi Tankcsapda-bulin Debrecenben a Főnixben 29-én és tán 30-én Békéscsabán is. Nem akartam azt, mint legutóbb, amikor néhány éve velük játszhattunk, hogy lenyomom a bulit aztán autózom vissza Pestre, vagy Ózdra, nem is tudom… hogy odaérjek a Remorse-koncertre.

Az nagy buli lesz…

OK: Ja, az biztos, a múltkor is voltak 7-8 ezren. Úgyhogy visszatérve Ózdra a 11. tavaly elmaradt koncertet fogjuk megtartani. Ezt 11 éve én szervezem. Itt figyelni kell, mikor lesz, mert hiába lesznek ünnepek, azért az emberek dolgoznak. Meg, tudod, nem sokan vannak itt hétköznap. Nomeg, amúgy is futnak, dolgoznak. De az ünnepekre hazajönnek, más városokból és külföldről is… Az ünnepek idején, vagy hétvégén egy buliba csak elmegy az ember. Tavaly egyébként egy szlovák Motörhead-tribute zenekar lett volna, de az idén sikerült úgy szerveznünk, hogy az AB/CD jöjjön el.

Jöjjön hát egy hülye kérdés [gondoltam én.]: izgulsz? Az Ektomorf mellett mégicsak Remorse-lemezbemutató…

OK: Hát, igen is, meg nem is. Megint lenyomok 2,5 órát [a dobok mögött, ti. – szer.]. De nem igazán lemezbemutató lesz, mert sok dalt játszunk majd.

Egyébként, hogy vagy, felépültél? – kérdem, mivel tudjuk, hogy éppen a nyári Metal Factory (amit Kálmán továbbra is, következetesen Rockmaratonnak nevez) előtt esett át a mára elmaradhatatlannak látszó „társunk”, a covid akkori változatán, nem kis rémületet keltve.

OK: Köszönöm, igen, az oldalam még néha érzem. De egyébként jól vagyok, ha nem is úgy, mint ezelőtt a szar betegség előtt, köszönöm. Amúgy éppen ma kaptam a harmadik oltást.

Visszakalandozunk: sokszor említettétek már a külhoni magyar lakta területeken milyen lelkesen fogadták mindig is a bandát. Mitől vált emlékezetessé az idei erdélyi turné?

OZs: Elsősorban attól, hogy megvalósult J!! Utolsó hétvége volt, amikor még lehettek koncertek, no és rengeteg barátunk van Erdélyben nagyon jó volt velük újra találkozni! Magam sem hittem volna, hogy ennyi év kihagyás után több mint 130 ember jön el Székelyudvarhelyen a klubba.

OK: Jó volt, nagyon jó volt. Háromszor is játszottunk mind a két zenekarral. Jó volt végre találkozni azokkal, akikkel valamikor 2014-15-ben. Úgy fogadtak minket, mint a testvéreket. Kolozsváron azért jócskán kapkodás volt, mert tudod, ott tartományonként más volt a döntés, a vírushelyzet miatt. Ott például úgy döntöttek, hogy este tízkor ér véget a buli. Mi meg 8-ra értünk oda. Fél 9-kor kezdtünk… De a koncert jó volt, jó hangulat volt. Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen már más volt. Te, az utóbbi helyen még a falon csüngtek!

Gondolom volt lehetőségetek fertőtleníteni is. [A rövid kör neve: Áfonyapálinka Turné]

OK: Ja, hát igen. Megkóstoltuk. [rövid nevetés] Hoztam is haza vagy 12 litert [ismét nevetés]. Annak nagy része már elfogyott, de maradt még vagy 6 liter, azt levisszük a karácsonyi ózdi bulira.

Újracsak visszatérünk a követkeőz két koncertre:

Végülis, ezen a két alkalmon fogjátok először a dalok legszélesebb listájával előadni a friss anyagot. Van azonban már tapasztalatotok néhány dallal, hogyan működik a koncerteken. Milyen várakozással néztek a bulik elé?

OZs: Igen ez alatt a pár koncert alatt kialakult melyek azok az új dalok, amik jól működnek koncerteken, persze szeretnénk még azért később újabbakat megtanulni. Én személy szerint óvatosan közelítek a bulikhoz remélem egyáltalán meglehet azokat tartani, nem egyszerű a helyzet…

Itt váratlanul szóba került már egy másik, leendő nyári buli is – de ahogy jobban belegondolok, erről itt még valószínűleg nem írhatunk. Azt, minden esetre jelzi, hogy a Remorse ezúttal nem akar minket akár egy, vagy két évtizedig megváratni… Ha ott lesznek, s rajtam múlik én is ott leszek.

Köszönjük az interjút! Jó felkészülést és jó egészséget kívánunk! Készülök a mielőbbi személyes találkozásra!

OK: Mi köszönjük!

OZs: Rock, és kellemes ünnepeket mindenkinek!

U.i.: Nyilván az olvasóknak is feltűnt, hogy a más fórumon beharangozott angol nyelvű lemezről nem tudtunk meg semmit, de (a daluk címével élve): én se adom fel.