RockOut – Koncert a Nyolcas Műhelyben

A székesfehérvári Nyolcas Műhely az előző hetek nyers és pergős thrash programja után egy intenzív HM/power duóval lepte meg a hallgatóságot 2022. április 23-án.

A budapesti RockOut a 2018-ban megszilárdult felállásában az első lemezét mutatta be, egy laza órában. A már ~10 éves csapat ugyan korábban kiadott egy – mára sajnos nem beszerezhető – EP-t, női énekessel, a 2020-as, áltauk debütálónak tekintett korong azonban önállóan is jó reprezentáció. Olyannyira egységes és színvonalas, hogy szinte szégyellem, hogy fizikai formában csak a koncert óta van meg nekem.

A csapat zenéjért felelős alapító, Tepliczky Gábor gitáros, a koncertet követő beszélgetésünk alatt sok olyan élményt mesélt az ismerős és jószerivel azonos zenei gyökerekről, ami csak megerősítette bennem a már az első riffek alatt kialakult benyomásomat. Szeretek a beállás alatt megfigyelni, látni, mit tart fontosnak egy csapat a koncertre készülés izgalmában. Mondhatom, már a bejátszás alatt megszólaltatott nóta is 1:1 olyan profin szólt, mint magán a CD-n. Mindez nem csak a hangzásért felelős házigazdát dicséri, hanem természetesen, a csapatot is. Egy-egy hangszer beállása alatt külön is hallhattuk az egyik dal (ld. alább) virtuóz tappinges basszusát (Kis Róbert – aki emellett a Monumentben is játszik), a mindössze egy lábdobbal daráló, alkalmanként thrash-tempójú gyomorgyömöszölést (Vákár Viktor). A két gitár (Kazár Péter és Gábor) ritmus és szóló hangszínének beállítása után pedig – a számomra a tájékozatlanságom miatt meglepetésként – a nem-látó Szepesi Richárd beéneklését és a billentyűhangerejének beállítását.

Egyfelől lenyűgöző volt a zenekari tagok és a Nyolcas technikusának odafigyelése, amíg Richárd elfoglalta statikus helyét a fronton, az orgona mögött, hol a fellépő, hol a láda és kütyü. Másfelől az a pillanat, ahogy a mindennapokban bizonnyal hátránnyal küzdő énekes-billentyűs egyszerre előadóvá lényegül. És – majd jön az ennek okán cseppet sem meglepő, sem idegen mondat a koncert közben – viccelődés a részéről a fényekről és a ki-hol-hogyan-mozogjonról. Egyszer már rámcsodálkoztak egy Barba Negrás beálláson, amikor tapssal jutalmaztam az eljátszott dalt. Így most tartózkodtam attól, hogy rögtön tetszést nyilvánítsak. Cserébe hallhattam, amikor megtette ugyanezt a keverős, mire Richárd, azaz Ricsosz csak annyit mondott, a nagyszerű énekes Ian Gillan, ő meg csak elénekli a dalokat…

A közel pontos kezdéssel a CD első dala nyitott. A set list szerint: Sötét titkok (CD) / Messziről jött ember (CD) / Próféták éve (CD) / Kiátkozott (CD) / Égi törvény (CD) / Ősök dallama / Az út végén (CD) / Ördög hozott / Requiem / Nem érdekel (CD) / Menni vagy meghalni (CD) / Átkozott év (CD) nem csak az első LP dalait játszották. Az Égi törvényről csak a hűtlen barát maradt le, míg a többi dal egy készülő újabb lemez előzeteseként szólalt meg.

A koncert első hangaitól biztosítottá vált a hangulatom. A klasszikus HM-re épülő, a keverésében modern, néhol power, néhol dallamos speed metal hangzású zene egységes, tömör megszólalásával és üresjáték nélküli előadásával tarolt. Persze, az egylemezes banda közönsége még szellősen töltötte ki a klubot. Ám akik ott voltak, azért láthatóan jól érezték magukat és az ütemet. Aki a következő End Of Paradise-ra a hasonló stílus miatt volt kíváncsi, bánhajta, hogy nem érkeztek meg korábban.

A terveim szerint magáról az albumról részletesebben olvashat a Fémforgács közönsége. Ezért javarészt az elhangzott dalok élő megszólaltatásáról írok. A nóták közül a legjobban tetszett a már ismert Átkozott év a kimondottan speedes darálásával, gyorsan rögzülő riffekkel. Ekkorra már totálisan beszippantott az Molics/Ángyán-hangulat. A dobok, a felpörgetés, a ritmusváltások, a gitárjáték fel-le szánkázása, élőben, pontosan, a koncert kiváló zárótételét adta. Jóval előtte azonban élvezhettem (második nótaként) a Messziről jött emberben azt a szórakoztató basszus-tapping-et (ld. beállás), ami a dalt abszolút egyedivé teszi a lemezen is. Később vicces/irónikus felkonffal kezdődött a zenével együtt hullámzó szövegű Nem érdekel. Bárki, aki magyar nyelven szeret rock/metal dalokat hallgatni tanúsíthatja, milyen fontos ez az egység.  A hatást igazolja: amikor az énekmikrofon felelősefelkiáltott: „a kezeket akarom látni”, mindenki együtt mozdult, és úgy éreztük, hogy látja is. (Robi a négyhúsornál azért közvetítette a pillanatot neki.) A dalok felében, ahogy a korongon is, élőben szól a vokál (ilyenkor Kázár Pétertől, a ritmusozása mellett). Megszólalt az általam szintén nagyon kedvelt, lüktető Kiátkozott is. Jól érvényesült a mély, zúzós dohogás, felette a szóló.

Ha már a szólókat említem, azok találón mértéktartóak. Sosem modoros, nem túlcsinált, mondhatni szaggatott, jó értelemben darabos, kimondottan old-school-os. Pedig, ha trendeket figyelünk ebben a zenében akár lehetne öncélú is. Azonban „ahogy régen” a melódiák végén belendül, triolák cifrázzák és – újabb stílusjegyként – általában a közvetlenül lecsengő refrének után sorolnak. Mondhatnám, hogy kiszámíthatóan, de úgy látszik sokadik hallgatásra sem tartok ott az elmélyülésben.

A RockOut a számomra annyira egyedi a hazai HM-be ágyazottsága ellenére is, mint mondjuk a Grim Reaper volt és marad is a brit HM-ben. Egyelőre mindig hallok valami újabb hangot… Az ének, ha kell élőben is, recsegős, máskor éles, magas és tiszta, kitartott, a hajlításokkal pontos, igényes. Ha Ricsinek lett is volna lámpaláza, legfeljebb egy-két konferálásban tűnhetett fel, mert az éneklés alatt sosem. Az említett dalban jelent meg leginkább a billentyűjátéka, benne a bachos orgona-betéttel. Ahogy a szóló, ez sem mesterkélt, jószerivel a téma illusztrációja volt.

Kiemelem végül a Próféták éve c. nótát. A négyévenként felsorolt évszámok (benne az ideivel) jó felvezetést adtak – nem, nem politikai állásfoglalásként, és megfontoltan 2 évvel ezelőttről… – a társadalmi lenyomatról, az egymásnak uszított több félországról; a mély igazsággal, hogy jobb, ha tudjuk, mikor vagyunk bábok. Ami biztos, itt egységben hallgattuk a – szerintem ismét csak – mély szövegeket, a zene ütemére. A tartalomról ennél többet mondani semmi értelme, azt inkább hallani kell! A zene a NWOBHM és a ’90-es évek power metalja után, át a Sámánon, Kalapács korai korkaszán át itt érkezett meg a valamikori Classicához. A közönségben egy rég látott ismerősömmel éppen ezt a Molics-hangzást méltattuk, amikor az eszembe villant, hogy a némiképpen természeti képekről, de még jóval az ezotéria innenső felén megszólaló szövegek mellett az erősen társadalmi töltető gondolatok milyen pontosan fedik (szerintem) a környező világot. Lám, milyen előnyt kovácsolt Richárd abból, hogy kifinomultabban érzékeli valóságot. A jó zene tényleg szétfeszíti a fizikai határokat.

A koncert után még jó ideig csengett a fülemben számos dallam. Valóban úgy van, ahogy azt Gábor a követő átszerelés alatt mondta: „semmi különleges”, amit hallottam, egyszerűen azt játsszák, amin felnőtt és amin a mai RockOut elődjeként feldolgozásokkal edződött: a Maidentől a WASP-ig… Ami biztos, hogy ma egy önálló arculattal bíró, lendületes és erőteljes csapatot hallattunk. Alig várom már, hogy az új dalokkal beharangozott korong megjelenjen.

Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.