S.O.O.T.
Second Opportunity Or Trouble

(Szerzői kiadás • 2020)
Győr Sándor
2020. június 22.
0
Pontszám
8

Mit kell tudni a S.O.O.T. (Stay Out Of This) zenekarról?

Röviden ez egy fura képződmény. Adott az egész mögött álló Kollár Ádám gitáros, akinek a fejéből kipattant az egész, egy korábbi, hasonló alapokon működő projektje (QvA) kvázi folytatásaként.
Ádám mellé érkezett Szűcs Gergely dobos és stúdiós guru, valamint a felvételeken bőgős poszton Gilián Péter akit mára Kerezsi Gergely váltott (a várható élő fellépéseken legalábbis). Énekes viszont van sok. Mondhatni, meghívásos alapon érkeztek a projektbe.

A BánaToska akkora rádiós sláger, hogy csak lesek. Besnyő Gabi (Nova Prospect) akkorát énekel, olyan lélek van benne, hogy az amúgy is remek dal fényét tovább emeli. A refrén meg beragadt. Azonnal jöjjön az ígért klip!

Gubis Dávid (MZ/X) feltűnése kellemes meglepetés és öröm, hisz nagyon bírtam anno a saját csapatát, nem is értem hogy nem vitték többre… Itt is hozza azt a szintet és a zene is OK. Ehhez a „kapkodós” dalszerkezethez pont az ilyesféle rappelős vokál illik. A dallamos ének témák talán nem 100%-osak, de max. az első egy-két hallgatásnál okozott ez némi szemöldökráncolást. A „szónikus” hangzású gitárok meg ilyen – nem is tudom, talán – enyhe sci-fi érzést adnak nekem.


Pityesz első dala a lemezen a Szelídíts meg mindent. Hogy is fogalmazzak? Ebben azonnal összeállt a kép. Az a fajta riffelős metal tétel ez a dal, amiben a groove-os húzás és néhány igazán jól elhelyezett meglepő váltás is emeli a fényét. Van benne súly meg kis elszállás is.

A Budai Péter (AEBSENCE) által énekelt Rubicon is a lemez egyik ékköve. Az ugye egyértelmű, hogy azonnal felismerhető az ének, és hát emiatt nyilván van egy erős AEBSENCE íze is a dalnak. Ám én úgy fogalmaznék, Ádámék száma olyan, mintha Budaiék csapata kilépne a megszokott keretek közül és modern metalt játszana, úgy hogy végén még thrashelne is egy jóízűt .

Pityesz második eljövetele során azt érzem kicsit kilépett a konfortzónájából. És milyen jól állnak neki ezek a kesergős énektémák, amik tekergős és elszállós gitárok mellett a Beleremeg az éj ízét adják.
Az Omni-light meg hol kicsit ilyen jazzes-bárzenés hangulatot hoz, máskor meg amolyan post-grunge/modern metal. Ebben Ádám tesója, Matyi a dalnok. És azt hiszem a legjobb választás volt.

A Hello, GoodBye! ismét Pityesszel készült -, aki időközben állandó taggá lépett elő – és egy remek darab. Ez is klipért kiált. Simán el tudom képzelni valami füstös bár színpadán öltönyös, kalapos előadásban.
A záró, rövidke outro (itt Outree) hangulatos és keretbe is foglalja a lemezt, hisz visszaköszön benne a BánaToska témája. Már indítom is újra az albumot. 🙂

Nem elemzem ki az összes dalt, de azt még érdemes megjegyezni, hogy a Luminous Morning-ban az ex-Omega Diatribe vokalista, Komáromi Gergely mellett az amerikai Michelle A. Julyan (MJ&Co.) szólózik egyet.

Összegezve, azt mondhanám, hogy változatos anyag lett a Second Opportunity Or Trouble, nyilván ennyi énekes miatt van esély arra, hogy egyik vagy másik darab kicsit kevésbé kap el, másrészt ez adja az album különlegességét is.

Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.