Stula Rock – ez egy ütős, komplett rock banda

Molnár Péter a 2000 után felbukkant hazai énekesek egyik legtehetségesebbje. A Crazy Gránátban feltűnt, Stula néven megismert Péter a 2010-es évek közepén a Mobilmániában tett szert országos ismertségre. A dallamos hard rock után a tavalyi Omen albumon a power metalban is kipróbálta magát, tavasszal pedig már a második lemezét adja ki a Stula Rock formációval. Pétert a hamarosan megjelenő Örökifjú lemezről, a tavalyi Omen albumról, illetve a további aktualitásokról kérdeztem.

Üdvözöllek a Fémforgácson! Vágjunk is a közepébe! Szólóprojekt, vagy teljes értékű zenekar a nevedet viselő Stula Rock formáció?

Szevasztok! A Stula Rock egy teljesen ütős, öt tagból álló, komplett rock banda, saját zenével és gondolatokkal a hard rock stílusában megmutatva, mik is vagyunk valójában. Egyfajta önmegvalósítás és mindenféle klisétől mentes, őszinte ömlengés!

Mutasd be, légy szíves a csapat tagjait! Hogyan állt össze a csapat?

Dobosunk, aki szöveg és zeneírónk is egyben, Horváth Ádám. Gitáron a fiatal, több mint két méteres Vigyinszky Máté zenél nálunk. A billentyűk mögött a felvidéki származású Zsigmond Albertet találjátok, a mély hangok bűvölője, basszus poszton Nógrádi Máté, ének pedig jómagam. Két éve vagyunk így együtt, korábban volt tagcsere is, nem volt könnyű elindulni a saját zenével. A magyar ember nehezen fogadja be az új zenét, szoknia kell, úgymond be kell érnie, be kell ékelődnie az agyakba, sajnos sokan elvannak a régebbi, megszokott dallamokkal. Mi azért vagyunk szerencsések, mert jó a hangulat a bandában, nincsenek aggodalmak és már tudjuk, mit akarunk. Három éve, mikor elkezdtük, még nem volt világos, hogy pontosan mit is akarunk, de mára a saját dalaink bizonyítottak.

Szinte pontosan két évvel az Őserő lemez után, áprilisközepén jelentkeztek a második, Örökifjú című albummal. Miben látod a különbséget a két lemez között? Ezúttal is Horváth Ádám volt a fő dalszerző?

Az Örökifjú testvérlemeze az Őserőnek, szinte majdnem 100%-ban Ádám gyermek mindkét lemez! Hasonló mély érzések vannak a szövegekben, a zenébe pedig néha bekacsint egy kis progresszív metal elem, vagy súlyos riffelés. Ezektől függetlenül egy nagyon kellemes albumot raktunk le az asztalra, dallamcsemege minden dal. Igazi vezető zene, az autósoknak a kedvence lesz! 1999 óta zenélek, de ez az első olyan album, aminek szinte az összes dala megérint és elrepít. Időutazás a múltba és egy pozitív jövőbe, imádom, és nagyon büszke vagyok erre a lemezre. Nyugodt szívvel mondanám az elmúlt 10 év, itthoni legjobb hard rock lemezének! Két éve már az első lemezünknek is jó visszhangja volt, sok rajongót begyűjtöttünk, de úgy érzem, ezzel az albummal duplán megfejeljük majd azt a sikert.

A többiek is részt tudtak venni a dalszerzésben?

Részt veszünk mindannyian, ötletelgetünk, küldjük a gondolatokat e-mailben és összeállnak a dalok. Viszont nem akarjuk megbontani a rendet, ami eddig működött és Ádám kútfőjéből érkezett, abban mindannyian hiszünk és magunkénak érezzük. Ettől függetlenül a dalok szövege és dallama még csak egy váz, kell rá a fűszer, kellenek a jó zenészek, akiket inspirál, hogy jobbá, szebbé, dögösebbé varázsoljuk dalaink szerkezetét.

Visszatérve Horváth Ádámra, a dalszerzés mellett ezúttal is ő volt a hangmérnök, sőt a felvételek is az ő stúdiójában készültek. Hogyan zajlottak a felvételek, mennyi idő alatt készült el a lemez? Az egykori Wellington, Jericho, illetve Age of Nemesis gitáros, Fábián Zoltán mit tett hozzá a kész anyaghoz?

Másfél éve álltunk neki a tizenegy dalnak. Ádám balassagyarmati házi stúdiójában zajlottak a felvételek. Nagy segítség nekünk, hogy van egy ilyen kis bónuszunk, házon belül. Amitől pedig eléggé mai és feszes tud lenni egy 2020-as album az a végleges master tökéletessége. Fábián Zoltánt kértük fel a végleges keverésre, masterre, tudtuk, hogy az ő harminc éves tapasztalata és rátermettsége számunkra a legnagyobb biztosíték. Nem csalódtunk, gyorsan ment a közös munka és egyből ráérzett Zoli, hogy mit szeretnénk.

A lemez tehát ebben a hónapban jelenik meg. A jelenlegi veszélyhelyzet a Stula Rock kapcsán mennyiben írta át az idei terveiteket? Az Omen esetében az idei év a harminc éves jubileum jegyében telt volna. A megváltozott körülmények között várható esetleg valamilyen kiadvány a zenekartól?

Április 17-én jön majd ki a lemez, most a vírus miatt nem tudunk rá koncertet szervezni, nagy fájdalom ez nekünk. A P. Mobillal lett volna nagykoncertünk a Barba Negrában. Ez a közös buli most november végére csúszott át. Addigra reméljük, lazább, nyugodtabb lesz a hangulat és minden vész elvonul. Ki vagyunk éhezve a koncertezésre! Az Omen zenekar is éppen Erdélyben dübörögne a Kalapács bandával együtt, közös turnén. Ez is csúszni fog, de készülünk egy nagy meglepivel, hiszen egyszer harminc éves a banda. Ami biztos, hogy lesz harminc éves nagy koncert vendégekkel a fővárosban, még az idén.

Az Omen tavalyi albuma aranylemez lett. Milyen emlékeid vannak a felvételekről? Az utolsóutáni pillanatban kerültél a bandába, milyen volt a kész, Koroknai Árpád hangjára írt nótákkal megbirkózni?

Mélyvíz volt rendesen, de nem bántam. Jó arcok vannak az Omenben és gyorsan barátokká értünk, így könnyebben indult a lemezfelvétel. Nagyfi Lacival gyakoroltunk az otthonában, faragtuk a dallamokat és ahogy megvolt egy-két dal, már rohantunk is felvenni a stúdióba. Élveztem, de pörögni kellett. Meglett a gyümölcse, jók a visszajelzések is és hát az aranylemez is jól mutat a falamon.

Az előző kérdéshez kapcsolódva, melyik a nagyobb kihívás, power metalt énekelni, vagy a klasszikus hard rock a nehezebb? Egyébként metalos, vagy inkább hard rock gyökerekkel rendelkezel?

A szívem hard rock, de a vérem metal! Nem tudok különbséget tenni, ha énekelni kell. Számomra ez egy olyan feladat, ami túlnő a hobbin és munkává érett. Bárcsak mindenkinek ilyen munkája lehetne, amit ekkora szeretettel tud csinálni! Ezer szépsége és nehézsége árán is én otthon vagyok a zenében. Még álmomban is jár a lábam, nem esek ki a ritmusból, pörög a lelkem és szomjazom a jó dallamokra.  Hogy mit nehezebb énekelni?! Hmm… Tudod, ha egy szál gitárral énekelek, az tud szép és finom lenni, úgy a hangtartományom is megmutatja azt a 2 és fél- 3 oktávot, de ha beleharapok a mikrofonba és hozom az érces Stulát, akkor már kicsit határok közé szorítom az éneklésemet. Mégis tőlem ezt várják és jobban is szeretik, hogy őszinte legyek, én is. Valószínűleg gyerekkoromban lenyeltem egy fél viking hadsereget!

Annak idején a Crazy Gránát soraiban ismertelek meg. Az volt az első zenekarod, vagy voltak előzmények is? Jelenleg aktív még a csapat?

Ha nincs a Crazy, én sem vagyok! Ott lettem énekes, minden ott indult, és csak köszönni tudom azokat az éveket, amik megtanítottak küzdeni és szeretni a zenélésbe vetett hitemet. Létezik a csapat, igaz mindenki családos és ritkán vannak koncertek, de Barátok maradtunk (nagy B-vel), ha időnk engedi, néha zúzunk egy jót, valahol a Duna-kanyarban. Járunk együtt nagy külföldi bandákat, koncerteket bámulni, begyűjtjük az élményeket, hiszen a muzsikálás mellett titokban mi is rajongók vagyunk.

Köztudott rólad, hogy civilben hivatásos tűzoltóként dolgozol. Továbbra is ez a hivatásod? Gyakran előfordul, hogy egyenruhában felismerik a rockénekest?

Húsz éve vagyok tűzoltó és festő vállalkozó.  Vidéki srácként nem tudok másmilyen lenni. Dolgozom és hasznosan kitöltöm az időmet. Nem szoktam unatkozni, néha a létra tetején énekelgetek vagy gyakorolom a magas hangokat. Az egyenruha valóban egyfajta tartást, komolyságot igényel, de számomra izgalmas, hogy többrétű vagyok.  Ha fel is ismernek, nem hiszik, hogy én vagyok az, vicces pillanatok ezek.

Az interjút készítette: Andris

augusztus 16.,
augusztus 26.,