Svart1

Monotono (2020)

Egy nagyobb csomag részeként került hozzám ez a CD, így fogalmam sem volt, mire számíthatok a kiadványtól. A borító sem segített nagyon az eligazodásban… Mindössze abban voltam biztos, hogy nem old-school thrash metallal, és nem is belezős death metallal lesz dolgom.  A borítón szereplő, egyébként igen jól sikerült kép alapján bármilyen zene (ennek az utóbbi szónak a későbbiekben még kiemelkedő jelentősége lesz) jöhetett, mindenre fel voltam készülve. A meglepetést pedig nem lőttem le magamnak azzal, hogy előzetes netes kutatásba kezdek.

A CD-t elindítva nyugtáztam, hogy egy hosszúra nyúlt introval van dolgom, majd jöhet a zene! Hát, nem jött. Vagyis igen, vagy mégsem… Szóval, a Svart1 esetében nem arról a zenéről van szó, amit emberek, hangszereket megszólaltatva állítanak elő. Ez valami más. Így viszont adja magát a kérdés, hogy egyáltalán zene-e, amit a CD-n hallunk…?! Nos, erre a kérdésre senki sem tőlem fog választ kapni.

Az erősen ambient, industrial, noise zenei hullámokat prezentáló Svart1 projekt mögött egy bizonyos Raimondo Gaviano áll. A Szardínia szigetéről származó úriember magyar kötődéssel is rendelkezik, korábban készült is egy szerzeménye The Last Snow in Szolnok címmel. Raimondo Svart1 név alatt 2007-től jelentkezik kiadványokkal, lemezek tucatja köthető ehhez a névhez. A kísérletező kedvének semmilyen határt sem szab, a magányos művész számára ismeretlen a kompromisszum fogalma. Nem célja, hogy kiszolgálja a hallgatók igényeit, inkább a saját feje után megy, vezessen is bármerre ez az út. A Monotono című kiadvány az utolsó teljes értékű megjelenés a Svart1 diszkográfiájában.

A kilenc részre bontott hanganyag egyes fejezetei nem kaptak külön címeket, hacsak az egyes tételek játékidejét nem tekintjük azoknak. Monotono. A cím tökéletesen leírja azt, amit a Svart1-tő kapunk. Ismeretlen eredetű hangok tengere, ahol az egyes tételek egybefolynak egymással és együttes szimbiózist alkotva áramlanak tovább. Ez az a fajta hanganyag, amit nincs értelme és nem is lehet igazán pontozni, maximum a hangulatát, ami meg kizárólag a befogadótól függ, hogy mit mond neki a Svart1 meditatív, természeti hangfolyama.

Akik keresik és szeretik a szélsőségeket, azoknak teljes szívemből ajánlom a Svart1 anyagát. A digifile csomagolású CD a kiadótól megszokott minőségű kivitelben, 250 darabra limitálva jelent meg. Az anyakiadó kizárólagos hazai terjesztője a Fekete Terror Productions, így javaslom, hogy a hazai érdeklődők első körben őket keressék!