Tíz évnyi dögvész fészkében: Nest of Plagues 10 éves szülinapi koncert // Vodka for Kids, The Beast Within // Instant 2024.05.25.

Május utolsó szombatján ünnepelte egy hosszabb koncerttel a bulinegyedben található Instant klubban fennállásának tizedik évfordulóját a budapesti deathcore csapat, a Nest of Plagues. Az estén előttük még fellépett a szegedi The Beast Within és a Vodka for Kids is.

Jó választásnak tűntek így utólag is visszagondolva az előzenekarok, hiszen a The Beast Within az arcba rúgó deathcore és technikás death metal elemeket vegyítő zenéjével már jól megcsinálta a hangulatot az este további részéhez, habár a közönség még elég szellősen állt. A műfajt illetően nem volt újdonság a zenéjükben, viszont amit játszanak, azon látni és hallani, hogy jól csinálják. Mint kiderült, ők is tíz évvel ezelőtt alakultak és akkor is léptek fel a Nest of Plauges-szel, még az S8-ban.

Ahogy az énekes Marcell viccesen megemlítette: „Körülbelül egyszerre kezdett a két banda, az egyik vitte valamire, a másik meg nem. A Nest of Plagues vitte valamire, a The Beast Within meg nem.” Mindenesetre kaptunk egy jó tömény adag deathcore-t, ami kellemes bemelegítés volt az este többi részére.

Kisebb szünet és átszerelés után állt színpadra az első együttesnél lazább, dallamosabb, kicsit elszállós de mégis súlyos post-hardcore-t játszó Vodka for Kids. Az ő koncertjükre már gyűlt jobban a tömeg és látszott is rajtuk, hogy egyre jobban felveszik az este hangulatát, és a pitben is megindult a szaladozás, pogó és még egy kis karate is. Tényleg bemelegedtek és kezdték élvezni az estét. Ez az együttes is a kellemes meglepetések kategóriájába tartozik nekem, hiszen a koncert előttig csak a nevüket ismertem, zenéjükről nem tudtam semmit. Kaptunk mindent, amit szerettünk volna, hardcore-os darálást, punkos egyszerű ütemeket, ordítást, hörgést, rappelést és néhol érdekesebb váltásokat és gitárszólót is. A srácok játékán érződött, hogy mindent beleadnak és nem egy kocsmás punk haknit kapunk.

Végül elérkezett az est fénypontja: színpadra állt a tíz esztendős Nest of Plagues. Az esemény jellegéből várható volt, hogy az együttes minden korszakából tettek dalokat a repertoárba. Így is történt. A koncertet indította a legutóbbi, 2022-ben megjelent albumukat záró szám, a Megalomania. Ahogy várható volt tőlük, a lassú felvezetés, a színpadra egyenkénti felsétálás után berobbantak a kis klubba és tolták nekünk a deathcore pusztítást. Utána a második, Auto-da-Fé című dal már egy nagy visszaugrás volt a zenekar bemutatkozó anyagához, a 2016-os, saját magukról elnevezett EP-hez. Utána kaptunk az első nagylemezről is egy dalt, majd a műsor a további részében a három lemez dalainak variálása folytatódott.

Egy tömény, hosszú blokk után szünet következett. Ezt az etapot a Slaves To This Matter dalból átalakuló gitárszóló zárta, majd egy szusszanásnyi idő után dob és basszus szólóknak lehettünk fül- és szemtanúi. Végül ezt a blokkot a 2018-as album címadó dala, az End of the Comedy zárta.

Egy hosszabb felkonferálás következett, ahol egy régi tag állt színpadra. A volt gitáros Márkkal együtt eljátszották az első EP-ről Succubus c. dalt. Majd egy újabb felkonferálás következett, amikor szintén egy volt gitárost köszönthettünk, mégpedig Blöcskey Tamást, aki a banda kezdeteinél is jelent volt. Erről sztorizott is egyet a frontember Dániel, hogy milyen volt 140 forintért Arany Fácánt inni és a Dürer Kert „illegál” próbatermeiben zenélni. Vele egy másik, szintén az első EP-n lévő számot, az Epigramot játszották el.

Egy újabb kisebb, sztorikkal teli szünet után az utolsó előtti blokk következett, amit a Suffer Together nyitott és a legutóbbi albumos Unimprint zárt. Ezalatt sem tudtunk elmélázni, hiszen az együttes csak darált és darált, amit a közönség nagyon élvezett, folytatta az előző koncert alatt megkezdett mosholást. Ment minden, ami a csövön kifért. Az egyik dal alatt Dániel leültette „evezni” a nézőket, ami láthatóan tetszett a közönségnek, hiszen a nézők kb. 80%-a a földön volt.

Végül pedig egy újabb rövid szünet után elérkeztünk a végső blokkhoz, amit a legutóbb megjelent, Blackened Sky daluk nyitott. Ezalatt fehér labdákat dobtak a közönségbe, akik ütögették mindenfelé, sokszor vissza a színpadra. Végül az énekes elmondta, hogy már csak két daluk maradt és nem lesz visszatapsolás, mert ők nem a Kordáék. A koncert végén, ahogy várható volt, tűzijátékkal díszített tortát kapott banda.

Ez egy nagyon jó hangulatú este volt, örömmel töltött el, hogy egy évtized alatt a kis hobbi bandából hová tud fejlődni egy magyar együttes, akik a hazai színtérről sikeresen kiléptek az nemzetközire. További sok sikert kívánok nekik!

Fényképek: saját (LawrenceLiveVids)

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.