Violent Frustration
Do It Yourself [EP]

(Rodell Records • 2020)
boymester
2020. december 30.
0
Pontszám
9

Általában 2-3, jobb lemezek esetében akár 4-5 hallgatás szükségeltetik részemről egy kritika megfogalmazásához, amit legtöbbször egyetlen kósza gondolat, érzés, mondat szokott beindítani. A német Violent Frustration esetében ez a szám bizony jelentősen megnövekedett, mivel már a bevezető megfogalmazása alatt biztos vagyok benne, hogy legalább kétszer le fog menni. Gondolom nem nehéz kitalálni ezek alapján, hogy egy igazi gyújtózsinórról van szó, más néven a jó öreg grindcore teszi tiszteletét a Forgács hasábjain. Jellemzően nem a zsánerem a műfaj, de egyrészt kaptam belőle tiszteletpéldányt, másrészt olyan lemezről van szó, amit nem esett nehezemre újra és újra lejátszani. Ez leginkább annak köszönhető, hogy ritka szórakoztató anyag született a 2012 óta létező német csapat műhelyében és több műfajt elegyítenek tökéletes arányban.

A Do It Yourself a csapat legújabb EP-je egy 2018-as split és a 2016-ban megjelent Peace Was Never An Option után, amit szintén muszáj volt ezek megfülelnem. Különösen tetszik az általuk feldolgozott komoly, mégis poénokkal teletűzdelt témakör is: a béke utáni vágy és a háborúellenesség, amit paradox módon egy jó tökönrúgással, a borító esetében pofánvágással kívánnak elérni. Szerintük a szociális elégtelenség és emberi frusztráció forrása a mindenkori hatalom: így egyaránt kap egy maflást az uszító (jelen esetben a jó öreg Adolf), valamint a törvény őre. A zenekar legnagyobb erénye az, hogy mindezt tényleg képes muzikális formulába önteni: minden hangon átjön a harag, amit a hardcore elemek tudnak fokozni, de ugyanakkor átitatja egy életigénylő, punkos lazaság.

Persze nem véletlen az összhang és a remek tételek sokasága (összesen 8 a 12 perces anyagon), hiszen sokat próbált arcok alkotják a zenekart, akik a kezdetektől együtt nyomajták. Egyedül basszusgitárost kellett váltaniuk, de azt is a zenekar első évében. Na tehát, kezdetnek itt van Tobi, akinek az egyedi riffeket és tényleg veszett jó témákat köszönhetjük, valamint a vokál egy részéért is ő felel, mellette pedig Chris zúgatja a mélyeket, aminek kifejezetten komoly szerep jut a dalokban. Játékos basszusa mellett a vokál nagyobb része is rá hárul, így bőséggel kapunk hörgést, károgást és mindenféle bugyborékolást, lesz miből válogatni. A gyalulást működtető gépezet alappillérért Rob (Berkowitz, Schemen, NHSH, Molestation) dobos szolgáltatja, aki a rövid időkeret ellenére is lenyűgőző kalapálásokkal és tördelésekkel szórakoztat minket.

Ahogy ők sem fecsérlik az időmet, én sem húzom tovább a mézes madzagot, ez egy igazi gyűlöletbomba rövid, de annál fogósabb tételekkel, amelyeket simán meg lehet különböztetni egymástól sok más, hasonló zenekarral ellentétben. Aki a grindet szereti, valamint a jó dalokat sem veti meg, annak ez egy igazi csemege lesz. A kiadvány egyébként a zenekar közreműködésével lett elérhető bandcamp oldalukon keresztül, a Rodell Records pedig limitált példányszámban is megjelentette, 7″ vinyl formában (ez szintén megrendelhető akár a zenekaron keresztül is). Egyetlen pontot csípek le a végén, de azt csak azért, mert többet is el tudtam volna viselni…

Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.