Blizzard – A halál gondolata… koherens koncepció

15 év után új lemezével tért vissza a Blizzard. A pécsi csapat 1995 óta van jelen a hazai black metal színtéren, mi utoljára 2009-ben interjúztunk velük. Aktuális lemezük apropója révén a gitárost, Typhon-t kérdeztük arról, hogy mi is történt velük az elmúlt évek során.

Sziasztok! Tehát adva van az első kérdés, mi is történt veletek az elmúlt bő 10 év során?

Sziasztok! A 2006-os Les Litanies de Satan lemez után a nagyjából azonnal stúdióba vonultunk felvenni a következő anyagot, ami félig-meddig meg is történt. Legalábbis amíg a stúdió ahol dolgoztunk be nem dobta a törölközőt, hosszú sztori. Ez aztán eléggé megtörte a lendületet, és kicsit mindenki életében háttérbe szorult a zenekar. Számtalan tagcsere és évente egy-két koncert vezetett addig, hogy összeálljon az a stabil és ütőképes felállás amit ma magunkénak tudhatunk.

Ez alatt az idő alatt jócskán átalakult a zenekar. Hogyan néz ki a mostani felállásotok, ki és mikor csatlakozott a bandába?

Jelenleg így tevődik össze a zenekar: Renfield – ének, Typhon – gitár, Psna – gitár, Andro – basszus és Frostdemon – dob

Frostdemon a zenekar legrégebbi tagja, a ’90-es évek vége óta vezeti a Blizzard-ot. Renfield annak idején a Les litanies de Satan utáni korszakban basszusgitárosa volt a bandának, amíg szét nem sodort minket az élet. 2016 körül ragadott mikrofont nálunk. Jómagam 2011-ben csatlakoztam Frostdemon hívására. Psna-t 2014-ben csábítottuk magunkhoz Andro pedig a Disengaged from Life felvételei előtt nem sokkal lépett be hozzánk. 

Új lemezetekre a Disengaged from Life-ra nyolc organikus fekete himnusz került. Mikorra nyúlnak vissza a lemez első alapötletei, munkálatai?

Az említett 2007-es befejeztlen lemez gazdagon hagyott maga után kész és félkész szerzeményeket. Az Inferno, a Shards of a Mirror, illetve a Corpus Christi című dalunk mind onnan eredeztethető. A dalok között van olyan amit még egy egészen más felállással írtunk, és van olyan amit még a felvételek alatt is farigcsáltunk.

Tehát a dalok folyamatosan készültek. A Lightbringer’s Crown-hoz korábban egy klub videó is készült. Erről mit érdemes tudni? Előtte volt más hivatalos videótok is?

Nem volt, és igazából ezt se nevezném annak! Egy kedves barátunk, Melinda készítette ezt a felvételt egy pesti koncertünk alkalmával, és mi tagadás, azért vannak hiányosságok ha-ha. Jó kérdés, ugyanis a közeljövőben fog elkészülni az első videóklippünk!

Az új lemezetek kapcsán nem akarnék olyan klisékbe merülni, mint a sátánizmus, vagy okkultizmus, hisz ez minden black matal bandára rá van húzva. De olyan számcímeiteket olvasva, mint a Corpus Christi, vagy az Inferno adva van ezzel kapcsolatosan mégis a kérdés, hogy mit érdemes tudni a lemez koncepciójáról… már ha van ilyen?

A Disengage from Life egy olyan hosszú időszakot ölel fel a zenekar életéből, hogy nehezen beszélhetnénk koherens koncepcióról. Az albumon megjelennek Lovecraft ihlette motívumok, képek arról ahogy egy fekete lyuk elnyel mindent, amit ismerünk, pap és ministránsfiú blaszfémikus kapcsolatáról, öngyilkosságról és őrületről. Ha röviden kell összefoglanom, a lemez fő témája a halál gondolata.

Jól érzem, hogy első albumotok, a Les Litanies de Satan (2006) jeges nordikus hatásaihoz képest ez a korong már egy sokkal technikásabb, kifinomultabb black metalt játszó banda arculatát mutatja?

Nem mondanám technikásabbnak, inkább komplexebbnek, de ez nem szándékolt. Nem akarunk se villantani, se a klasszikus black metal monotonitását magunkra erőltetni. Azt játszuk, ami tetszik, és amit a dalok megkívánnak.

Ez a fejlődés jól látható, érezhető a jelenlegi black metal érán is. Ez jó szerintetek vagy nem? Elvégre sokan most is a ’80-as, korai ’90-es évek necro-sound hangzását tartják az igazi black metalnak.

Ez ilyen. Van aki azt mondja, hogy ha nem az Under a Funeral Moon-t próbálod lenyúlni akkor az már nem is igazi. Aske, Nightwing, Chimera. Három teljesen más album, teljesen más hangzással. Melyik nem igazi black metal? Én azt mondom, hogy ami tetszik az jó, ami nem tetszik, az hulladék. Egészséges hozzáállás, nem?

Az utóbbi években számos korábbi hazai black/death banda adott újra életjelt magáról, mint például a napokban új albummal jelentkező Bornholm. És láthatóan a hazai szcénában is nagyobb tábora lett ennek a műfajnak. Ti, hogy látjátok az elmúlt években visszajött a műfaj fénykora? Egyáltalán hazai viszonylatban lehet beszélni olyanról, mint a black metal fénykoráról?

Népszerűség tekintetében szerintem lehet fénykorról beszélni. Emlékszem még arra, amikor a kínai ruhaboltban lehetett Gorgoroth pólót venni és gyilkos sátánistákkal riogatta a népet a híradó esténként, de hogy ez most visszajönne… Ebből mi itt Baranyában semmit sem látunk, de örülök ha más vidékeken ez a tendencia.

Jelenlegi kiadótok a Death Trap Productions egy igazi földalatti vállalkozás. Róla mit tudni, és hogyan jött ő a képbe a lemez kiadásával kapcsolatban?

A Death Trap Productions-t Andro üzemelteti, így kézenfekvő volt, hogy ő gondozza a lemez utóéletét.

Mit hoz a Blizzard-nak a jövő? Tervek, egyebek?

Tervek azok vannak. Szeretnénk minél előbb elkészülni a klippünkkel, megkoncerteztetni az új albumot, aztán pedig folytatni a munkálatokat, hogy tovább tápláljuk ezt az általad leírt pezsgő black metal életet. Ha-ha! Sokat nem árulhatok el, de azt garantálhatom, hogy a következő korongra nem kell 15 évet várnotok!

Köszönöm az interjút! Üzentek valamit az olvasóinknak…

Mi köszönjük a megkeresést! A zenekar minden nagyobb munkája elérhető Bandcampen, Spotify-on és az összes többi streaming platformon. 

Üdv, 

Typhon

Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.