Dusty Chopper

Rednecks, Cigars, Whiskey & The Devil [EP] (2020)

Pár évnyi kihagyás után új felállással és némi stílusváltással tért vissza a budapesti Dusty Chopper zenekar. A redneck “biker” southern metalt játszó csapat 2010-en alakult az egykori Forget The Past hamvaiból. 2011-ben adták ki első kislemezüket Tales Of The Swamp címmel, amit rá egy évvel a dupla EP-kén megjelentették Baptized In Beer kövezetett. Az EP után akkori énekesük kiválása némi kényszerszünetre kényszerítette a csapatott, de a banda két oszlopos tagja Sarafutgyinov Borisz (Symmetry of the Void, Lies of the Machines, Deprived Of Salvation, stb…) szólógitáros és Séd Levente (ex-Conans First Date, ex-Symmetry of the Viod) dobos rendezte a zenekar sorait és 2014-ben megjelent Hell Of A Ride című első nagylemezüket már egy teljesen új felállásban adták ki. A lemezre 13 BBQ füstölésű, tüzes buorbonnel meglocsolt délies ízű nóta került fel, amivel még az amerikai Whisky A Go Go bárt is megjárták a srácok.

Azonban a jó lemez, a hazai és külföldi koncertek ellenére a zenekar 2015-ben bejelentette, hogy befejezi addigi tevékenységét és a tagok más projektek, illetve más örömökbe vetik bele magukat. Mígnem 2019 tavaszán Levente és Borisz úgy döntöttek, hogy ideje újraformálni a Dusty Chopper-t és új énekesükkel, Donnal (Lies of the Machines) és basszusgitárosukkal Uncle BigBones-szal (Symmetry of the Viod, Türböwitch, The Wedding at the Slaughterhouse) kiegészülve nyomják tovább a sörhabos, hússzaftos rock’n’roll-t. Elsőként Back On The Road videójukkal tértek vissza, ami már mostani EP-jük elő futára volt. A videó premiereként megjelent interjújukban elárulták, hogy zenéjükben némi stílus “fazon” igazítást is véghezvittek és az addigi délies zenéjük mellé egy jó adagnyi biker vonal is érkezett, amolyan falusi guggolós módban. Hmmm… nekem ez ígéretesen hangzik.

A napokban megjelent Rednecks, Cigars, Whiskey & The Devil címet viselő hét tételes EP-jüket az introként szolgáló könnyed, délies hangulattal felruházott The Return nyitja, ami alatt már szisszen is egy dobozos barna. Ezt a videóból jól ismert paraszt dagonyát adó Back On The Road röfögős swamp (Texas Hippie Coalicion, Black Label Society, Pantera) riffei követik, amiktől szinte érzed a sivatagi nap perzselő hőségét és a szádba tapadt út porát. Az erősen délies blues alapokra épített Mississipi Air és a Dive Bar csípőből hozzák a vedelős, sörben áztatott mocsár metal kaparós hangulatát, de valami hasonló pokoli tűzzel vannak felfűtve a Redneck Rampage fűrészgépes groove, valamint hardcore beütésekkel tarkított zakatolásai is.

Ezt az izmosabb vonalat viszik tovább a Dead Reckoning akaratlanul is fejbólogatásra kényszerítő témái, amikhez egy nagyon jó kis rozsdás szólót is tolnak. És amire az EP-ről igazán kíváncsi voltam az a befejező Moonshine Baby, ami már az első lemezükön abszolút kedvencem volt és azt kell, hogy mondja az új változat is ugyan azt az érzést hozza: “mint mikor egy melós nap után gőzölgő aggyal meghúzod az üveget, és meghúzod az asszonyt“. Ez a dal továbbra is egy igazi mocsár dagonya, egy igazi riff-úthenger!

Hölgyek, urak! A Dusty Chopper visszatért! Igaz volt némi félelmem a tekintetben, hogy új énekesük mennyire tudja majd visszaadni előző dalos pacsirtájuk, Picúr BBQ-n füstölt érces rekedtségét. De azt kell, hogy mondjam, Don hangjában remekül hozza azt, ami egy ilyen furkó zenéhez kell. Igen, igen, a kappanháj kicsit megint hízik, hisz Magyarországon újra van igazi délies paraszt metal.

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,