Mindgate – Halálnak nincs személyisége, nincs arca

A hetekben mutattuk be a hazai metalcore egyik friss zenekarának, a Mindgate első klipjét, a Problems-t. Bár a cikkben pár infót már megtudhattatok róluk, most egy rövidebb interjú keretén belül is bemutatkoznak olvasóinknak.

Sziasztok! Először is kezdjük az elején.  Hogyan és mikor jött a zenekar ötlete? Kiben merült ez fel először?

A ritmusszekció 2017-ben már összeállt. Dafi (Pap Dávid – dob) és Tomi (Pataki Tamás – basszusgitár) könnyed funky jammeléseiből az évek alatt lett folyamatosan egyre “agresszivabb” a hangzás, míg végül rengeteg tagcserén túl először Marcinak (Pallai Márton – gitár) köszönhetően, majd 2022-ben Danival (Baksa Dániel – ének) kiteljesedve megszületett a közös irány.

A zenétek alapvetően a metalcore vonalára tehető, de bemutatkozó dalotok, a Problems alapján jól hallom, hogy ettől sokkal több van bennetek? Ti, hogyan mutatnátok be a saját zenéteket.

Alapvetően a zenekar tagok is más-más metal zenét hallgatnak. Van aki a prog , van aki a groove-s elemeket hozta be a képbe. Bár az alapok az elektronikus metalcore-ok, az énekek eléggé rátűzték a nu-metal bélyeget a dalokra, így a Numetalcore lenne a megfelelő skatulya.

Ha már a Problems. Ezúton is gratulálnék a dalotokhoz készített remek kliphez, aminek az imidzs jellege mellett van tartalma is. Mesélnének erről, valamint, hogy hogyan zajlott a forgatás?

A klipforgatás Szegeden zajlott a No Total Films-es srácokkal. Akikkel nagyon jó a kémia. A színész pedig Dani gyerekkori legjobb barátja. Voltak kisebb vicces nehézségek. Például várnunk kellett a Trolira a megfelelő snittekhez, vagy amikor autóból forgattunk és nyilván útban voltunk másnak kicsit, de alapvetően jól ment a forgatás. A zenei oldala pedig szintén Szegeden a Light Factory stúdiójában zajlott. Ahol azt kell, hogy mondjam, először szembesültünk azzal, hogy maszkban zenélni kifejezetten embertelen, de a végeredmény nagyon jó lett.

És imidzs… mit takar a maszk, miért ez a nagy titokzatosság?

Azt azonnal le szeretnénk szögezni, hogy mi nem vagyunk maszkos banda. Az egész lemezünk a halálról szól. Amit sajnos megtapasztaltunk az elmúlt rövid időszakban, hogy a Halálnak nincs személyisége, nincs arca és soha nem tudhatjuk mikor, hol és kire csap le. A maszkok ezt szeretnék szimbolizálni.

Ha jól tudom hamarosan további klipek is várhatóak tőletek, valamint javában készül a debütáló anyagotok is. Ezekről mit tudhatunk?

Így van. 2024-ben érkezik az első nagylemezünk mely a GoodBye névre hallgat. Ezt megelőzően 3 klippel jelenik meg 3 dal, amik egy trilógiának egy-egy részei. Ebből a Problems a nyitó, míg 11.30-án érkezik a második rész, az-az a 4Th kind, decemberben pedig a lezáró epizód mely az I’ll be Fine névre hallgat. Ebben a 3 klipben szeretnénk kicsit letömörítve átadni a lemez mondanivalóját vizuálisan.

Az albumról elárulhatjuk, hogy koncept lemez lesz. Mi a témája, inspirálós alapja, vagy inkább alapjai?

Abszolút koncept lemez. Az elmúlt időszakban mindannyiónk sok szerettét vesztette el természetes és nem természetes úton. Az egész lemez a Halál, illetve az elmének a viszonyulását belső problémákkal szemben. Nagyon sok ember küzd kisebb-nagyobb problémákkal, amiket, vagy sohasem ismernek fel, vagy felismernek, de nem mernek segítséget kérni ezáltal idővel eljutnak egy olyan pontra, ahonnan nincs vissza út. Szeretném itt le is szögezni, hogy ha majd ezt valaki akár Te olvasod és azt érzed, hogy baj van, attól vagy bátor, ha elmered mondani másnak, hogy problémád van, hogy félsz. Ellenkező esetben, ha viszont Te látod máson, hogy szüksége lenne egy segítő támaszra, akkor merd megkérdezni a másiktól, hogy mit tehetnél meg érte. Személyes tapasztalatom, hogy „néha már túl késő” ebből kifolyólag nagyon fontos az is, hogy mi egy párbeszédnél az utolsó szavunk a másikhoz, hisz ahogy fentebb beszéltük, a Halálnak nincs arca és bármikor lecsaphat. Utólag a legszörnyűbb felismerés az, amikor egy szerettedhez az utolsó szavaid nem voltak éppen a legmegfelelőbbek, vagy a nem emlékszel rá.

Ez az egész lemez számunkra egy gyász is, illetve külső segítségeket is kaptunk barátoktól, akik szintén velünk együtt vesztettek el valakit. A lemez utolsó fázisában sajnos Dani az Édesapját is elvesztette, szóval eléggé erős számunkra az egész koncepció.

December 30-án, a Robotban lesz az első koncertetek. Készültök rá?

Gőzerővel készülünk. Ez lesz az első Saját bulink, ahol 2 dal kivételével mindent eljátszunk a lemezről. Mondhatjuk, hogy ott a hallgatóság füle 2 nappal előbb hozzájut a lemezhez. Nagyon várjuk, nagyon kíváncsiak vagyunk a közönség oldaláról a fogadtatásra. Örülünk, hogy pont a Sosevolt zenekar előtt játszhatunk először. Illetve reméljük, hogy hatalmas energia áradások lesznek oda vissza a közönséggel.

Akkor ott találkozunk! Köszönöm az interjút srácok és várjuk a hamarosan érkező új dalt, illetve klippremiert.

March of Beasts March of Beasts
március 01.
Bass Warrior Tour Bass Warrior Tour
március 04.
Hate, Delure, Morvigor Hate, Delure, Morvigor
március 04.