Abscission
Vacuity (2016)
    Sokan úgy tartják, hogy a blackened death metal egyenlő a Behemoth zenéjével. Én magam - bár tisztelem a lengyel brigád munkásságát - pont nem vagyok egy kifejezett Behemoth-fan, és mindig üdvözlöm azt, ha egy csapat kissé másként szalad neki a műfajnak, mint a megkerülhetetlen polákok.
     A dán Abscission idei albumát például már az első hallgatásra a keblemre öleltem, mivel ők nem a szó klasszikus értelmében vett progresszív módon, de azért mindenképpen alternatív hangsúlyok mentén fogják meg a feketített halálfémet. Zenei keverékükben kicsit több a black metal, több a fájdalom és a sötétség, viszont jóval kevesebb az izmos, pozőr pillanat, mint ami a Behemoth stílusát jellemzi. Álláspontom szerint a változatosság jó dolog - még a black-death metalban is.
    Ami először megütötte a fülemet a banda zenéje kapcsán, az a vokál volt. Magasabb, "blackesebb" számomra a megszokottnál, a stíluson belül egysíkúnak sem igazán nevezhető, valamint fájdalom és szenvedés társul hozzá az én asszociációmban. Kasper Juhl relatíve egyedi hangulatú károgása az olyan hangsúlyos refrének esetében tud kiteljesedni az albumon, mint amelyek a Desolation of the Self vagy éppen a The Stronger the Push, the Greater the Pull című szerzeményekben jelennek meg.
 

    Az Abscission zenéjénél az érzelem a kulcsszó, nem pedig a technika, bár abszolút nem kétakkordos egy-egy dal, szóval a fúknak a hangszeres tudás és a komplexitás terén sem kell szégyenkezniük. A dalok rendszerint hosszú és zajlatott utat járnak be, mind hangulati, mind technikai szempontból - erre jó példa a To Build Upon Broken c. szám - és egy helyütt még egy kifejezetten csúcspontnak beillő, kidolgozott gitárszólót is kap a hallgató (e ponton a The Ubiquitous Black-re gondolok).
    Rétegzett zenéről beszélünk, amely esetében külön-külön is ízes dolgokat játszanak a hangszerek, ráadául a banda gyakori tempóváltásokat is alkalmaz, amik szintén felelősek azért, hogy a hallgató ne unatkozzon. Ez a fajta muzsika - legalábbis nálam - sokszor újrahallgatható, "hosszú szavatossági idejű". Az album egésze nagyon tömör, egységes színvonalú és kiállású, átvezető vagy töltelék dalokat nem is igazán találhatunk, még a lemez vége felé sem.
 

    Az anyagot kiegyensúlyozott hangzás jellemzi, amely szerencsére teret ad a basszusnak is. A "szemtelenül" (bocs...) letisztult, sötét és egyszerű borító nem mutat semmi különlegeset, de jól passzol az album hangulatához, tehát ellátja a feladatát. A dalszövegekről nem tudok részletesen beszámolni, csak annyi biztos, hogy nem vidám témákról értekezik a csapat, és hogy különösebben agyafúrt strófákkal nem fogunk találkozni, mondhatni hozzák a műfaji standardokat.
    Ahogy a soraimból is kitűnt, az Abscission nem rengeti meg a metal világot a Vacuity című lemezével, de ha nem is forradalmi, de minőségi anyagot tett le az asztalra. Ha a blackened death metal számodra sem egyenlő a Behemoth-tal, akkor ebben a lemezben egy igen erősen ajánlott pótolni valóra találhatsz az idei év terméséből.
   
    Az album egésze meghallgatható a csapat bandcamp oldalán.
 
Abscission_Vacuity_2016
Kiadó:
Stílus:
blackened/progresszív death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Vertigo (04:18)
2.Desolation of the Self (04:59)
3.The Ubiquitous Black (03:52)
4.The Stronger the Push, the Greater the Pull (03:25)
5.Epiphany (04:55)
6.To Build upon Broken Bones (04:29)
7.Dreamless Void (05:15)
8.Vacuity (03:55)
9.The Final Release (04:02)
10.Everything Flows - Vertigo pt II (03:39)
Írta:
Werewolfrulez
2017. július 8., szombat, 12:03
Facebook:
Balthazaar 2017. július 9., vasárnap, 12:55
Balthazaar
Csatlakozott:
2017. július 9.
Hozzászólások: 134
Huh, érdekes, mivel az arányokat és a megoldásokat tekintve mindig más és más fele tolódik el az a bizonyos black/death méter - már, ha van ilyen. :-) Az mindenesetre érdekes fegyvertény, hogy a legkevésbé sem unalmas lemezről van szó. (yes) Hála, ez a nyár sem unalmas, a nagy neveknek komolyan fel kell majd kötniük a gatyát. :-)
boymester 2017. július 8., szombat, 16:01
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3136
Erről van szó! \m/
--
Youtube csatorna
Koncertek
Hurricanes And Halos Tour 2017
szeptember 30.,
Dürer Kert
No Grave But The Sea Tour 2017
október 1.,
Barba Negra
Post Society Tour Europe 2017
október 4.,
Dürer Kert - Room 041
Folk Metal Marathon 2017
október 7.,
Dürer Kert - Kisterem
ExtremeNoiseFest 2017
október 7.,
Szerencsi Rákóczi Vár
Blackened Symphonies Night
október 14.,
Városi Rock Klub
Paradise Lost, Pallbearer, Sinistro
október 15.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.068 seconds to render