Life Of Agony
20 Years Strong River Runs Red: Live In Brussels

(I Scream Records • 2010)
Győr Sándor
2010. július 7.
0
Pontszám
9
Húsz év nagy idő, egy zenekar életében pedig szerintem különösen hosszú. Ez idő alatt (a legritkább eseteket kivéve) majdnem biztos, hogy történik valamilyen változás – fejlődés, stílus módosítás, tagcsere, netán feloszlás, újjáalakulás. A New York-i Life Of Agony sem kivétel ez alól, azek közül Náluk szinte minden megvolt a felsoroltakból. Azonban most újra aktív a zenekar, s a kerek évfordulót mi mással is ünnepelhetnék, mint a legsikeresebb anyagukat turnéztatva. Természetesen a bemutatkozó River Runs Red-ről van szó. Azzal az albummal véleményem szerint a crossover stílus egyik alapművét készítették el. Hogy ez mennyire így van, azt most mindenki leellenőrízheti, mivel az I Scream Records jóvoltából hamarosan megjelenik egy koncertanyag.


 
A felvételen az említett albumot egy az egyben prezentálja a remek formában lévő csapat. A kiadvány egy DVD/CD kombinációt tartalmaz. A banda tavaszi Brüsszelben felvett koncertjét láthatjuk a DVD-n. Ami persze tartalmaz extrákat is, de erről majd később.
Szóval a július 19-én megjelenő 20 Years Strong – River Runs Red: Live In Brussels címet kapott anyagot látva szemernyi kétség sem merülhet fel, hogy a koncertkörút nagy sikerrel fog zajlani.  Hozzánk legközelebb a bécsi Arénában lehet elcsípni a bandát augusztus 7-én.

Mit is kell tudni a a zenekarról. Ha még nem hallottál Róluk, megpróbálom összefoglalni. Egyrészt van bennük metál, nem kevés, főként a lassulós fajtából. Itt-ott beugorhat példának okáért a Type O Negative neve is (Sal Abruscato dobos onnan szállt be a bandába). Aztán van bennük a HC lendületéből is. Vannak részek, ahol a Biohazard emlegetésével sem lőnél mellé. Talán még az Anthrax emlegetése párhuzamként sem hiba. Keith Caputo énekesi adottságai és dallami miatt pedig kiemelkedtek az átlagból, s teszik ezt ma is. Ráadásul frontembernek sem utolsó.


 
Az meg, hogy olyan dalokkal kápráztattak el már a bemutatkozó lemezen, mint a This Time, az Underground vagy a Through and Through csak hab a tortán. Ezek a dalok máig hatnak. Számomra legalábbis klasszikusnak számítanak. S ezek erejét megtapasztalhatjátok majd a hamarosan megjelenő felvételen.

A digipak kiadású anyag CD-jén a koncert hanganyaga, a DVD-n pedig a buli tíz kamerás profi felvétele, valamint extraként dokumentumfilm a turnéról és egyéb érdekességek kapnak helyet.
A kép a promóvideó tanúsága szerint szintén nem gagyi. Jól is szól a lemez, a gitáros Joey Z keverte.
Külön tetszik, hogy itt az utómunka nem arra irányult, hogy a hibákat eltüntessék. Van, hogy gerjed a gitár, de szerintem pont ez adja a savát borsát. A közönség meg fantasztikus, látszik, hogy fanatikus rajongók előtt léptek fel.
A durván nyolcvan perces koncertprogram gerincét a koncept jellegű debütalbum dalai adják, még a köztes hangjátékok is megszólalnak. Természetesen a kihagyhatatlan nóták, mint az Ugly lemezes Lost At 22 például, de a későbbi lemezekről is hallhatók még dalok.
Nyilván kimaradtak személyes kedvencek, de egye fene. Ez kérem egy kihagyhatatlan anyag.
SzegeDEATH fest. 7. SzegeDEATH fest. 7.
május 16.