Darkwave és post-punk: +SHE+ koncertbeszámóló (Szeged)

“It’s been a hard day’s night, and I been working like a dog…” – a Beatles legendás soraival tudnám leginkább összefoglalni az állapotom június 15. estjére, s ebből kifolyólag igazán felüdítő hatású volt (“kapóra jött”), hogy aznap este Szeged koncert-kínálatában a Grand Café pont helyszínt adott egy érdekesnek tűnő fellépőnek: Corina Sucarov és társai, avagy a +SHE+ látogatott városunkba.


A +SHE+ egy kis romániai városból indult, főképp darkwave, post-punk és gothic műfajok fúzióját művelő projekt. Idehaza sem egy teljesen ismeretlen formációról beszélünk, hiszen a tavalyi Fekete Zaj fesztiválon is fellépett Corina Sucarov és kísérete. Ennek fényében igazán meglepő volt, hogy a koncert kezdése előtt is valahogy alig lézengtek az emberek – de gondoltuk, biztos csak majd a kezdésre futnak be a népek. Valamivel este kilenc után meg is szólalt a program kezdetét jelző csengő, és egy pillanattal később már a Grand‘ termében álltam egy pár fős baráti társaságom kíséretében. S legnagyobb megdöbbenésemre: gyakorlatilag a személyzeten kívül csak ez a fél tucat ember érkezett a +SHE+ fellépésére. Az állam a padlón. Ez hogy fordulhatott elő? Egy Fekete Zajon is fellépett formáció iránt ilyen minimális az érdeklődés? Egész biztosan nem én leszek az a személy, aki ezekre a kérdésekre választ fog adni, de mindenesetre ez elgondolkodtató. 

Képek: Takács Borisz (@B42DiY)

Nem igazán vagyok otthonos egyébként a műfajban, de magam is beláttam hogy egy igazán jó produkciót láthattunk aznap este a Grand Café-ban. Corina abszolút a színpadra termett, kiváló érzékkel bontakozott ki viszonylag egyszerű színpadi setup mellett is az atmoszféra-építésben, s legfőképp: élőben igazán elbűvölően énekelt. Véleményem szerint sokkal intenzívebben, karakteresebben és dinamikusabban szólt, mint ahogy a stúdiófelvételein hallhattuk, ami nekem egy kifejezetten pozitív meglepetés volt. Míg Corina az éneklésen kívül a programozott dobokat bűvölte, a +SHE+ instrumentális oldalát egy gitáros és egy basszusgitáros erősítette. Mindkét srác játéka kiváló volt, nekem főképp a nagy szereppel bíró basszusgitár dallamok tetszettek leginkább – történetesen sosem gondoltam volna, hogy némi slap ilyen jól passzolhat ehhez a stílushoz!

Képek: Takács Borisz (@B42DiY)

Megérdemelték a visszatapsot, mert összességében egy nagyon profi produkciót láthatunk. Talán nem nagy bátorság a részemről azt mondani, hogy a +SHE+ zenéje még jobban működik élőben, mint egyébként. Jó érzékkel összeállított setlist-tel készültek erre az estére, melyben a lassabb és a valamelyest pörgősebb számok jó arányban oszlottak el, jó volt a hangosítás és mint említettem: egy remek, lágyan sötét atmoszférát varázsoltak nekünk! Minden résztvevő nevében elmondhatom, hogy köszönjük az estét, s külön köszönet a Grand Café-nak a szervezésért. A méltánytalanul kevés résztvevő ellenére én hiszem, hogy az efféle koncerteknek van létjogosultsága az ország ezen felén is, mert ezek nélkül az underground fejlődése és kibontakozása reménytelen. S beszámolóm végén szeretném bátorítani az olvasókat is, hogy járjanak nyitott szemmel, bátran jöjjenek el hasonló koncertekre, mert ez igazi élmény!

Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 01.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 02.