Amaranth

Azt mondjátok: az Amphoteros-szal lezártatok egy korszakot, hogy életet adhassatok egy újnak. Hogy kell ezt érteni?

Nagyon szívesen emlékszünk vissza az Amphoterosban eltöltött időszakra, rengeteg pozitív dolgot kaptunk a zenekartól és a közönségtől is, éppen ezért megőrizzük – úgymond – a hagyatékot és egy jó darabig hallhatja még koncerteken a közönség az előző zenekar néhány dalát. Az új zenekarral egy kicsit progresszívebb irányba fogunk elmenni, és mind a szövegvilágot, mind pedig a hangzást tekintve szeretnénk megvalósítani azokat az elképzeléseinket, amelyek régóta lappangtak bennünk.

Hogy sikerültek a búcsúkoncertek, hiszen úgy tudom különleges és nem mindennapi eseménnyel vagy eseményekkel zártátok le az Amphoteros korszakot?

Valóban így van. Két búcsúkoncertet tartottunk. Az elsőt a nagyigmándi Nyárzáró Rockfesztivál keretében, ahol a helyiektől, a közvetlen barátoktól és attól a településtől búcsúztunk, amelytől olyan sok segítséget kaptunk. Különleges, két órás műsort adtunk, amelynek keretében elhangzottak a régi dalok is, amelyeket régóta nem játszottunk már, valamint hajdani zenekari tagok is közreműködtek, igazán jól sikerült. Az utolsó Amphoteros koncertet pedig Tárkányon adtuk a Pokolgép előzenekaraként, és hihetetlen, de több száz ember előtt, ami felemelő érzés volt.

Akkor beszéljünk az Amaranth-ról. Októberben zajlott a Peron Tehetségkutató, ahol a második helyet sikerült megszereznetek. Mit jelent ez a zenekar életében?

Mindenképpen előrelépést, és új lendület. Örülünk az elismerésnek és az ezzel járó lehetőségeknek is. Ennek a helyezésnek köszönhetjük például – a többi között -, hogy rögzíthetünk három dalt a tatabányai O.N.E.R.I.N.G stúdióban, ami most úgy hiányzott, mint egy falat kenyér.

Mikor kerül erre sor, és milyen dalokról van szó?

Valószínűleg tavasszal. Három teljesen új dalt veszünk fel, de ezekről még nem beszélnék konkrétan. A koncerteken kettő már hallható ezek közül.

Apropó koncertek. Nemrég a Pokolgép előtt játszottatok, most az új zenekar első igazi koncertje sem kis nevek társaságában fog bekövetkezni. Mesélj erről!

A Cross Borns zenekartól meghívást kaptunk a November Rock Night fesztiválra, ami november 17-én lesz Tatabányán, a PUSKIN művelődési házban. Mi nyitjuk a fesztivált, majd fellép az Alhana, az Agregator, a Tűzmadár, a Fekete Sereg, természetesen a Cross Borns, illetve a Kalapács zenekar.

Ha jól értesültem ide is tartogattok meglepetéseket, és most nem az Amaranth új dalaira gondolok.

Ha elmondom, már nem lesz meglepetés. Na, jó! Idén ünnepli alakulásának tizedik évfordulóját a Cross Borns, ennek kapcsán elkészítettünk egy feldolgozást a zenekartól, ami a hamarosan megjelenő Halhatatlan vágyódás című válogatáslemezükön is hallható lesz, valamint a fesztiválon is felcsendül majd. Annyit tennék csak hozzá még ehhez a dologhoz, hogy fantasztikus érzés és élmény volt együtt dolgozni Atesszal és Fecával, és köszönettel tartozunk nekik a segítségért és a mérhetetlen türelmükért, na meg a kávéért, sörért… stb.   

Arról még nem esett szó, hogy kik a zenekar tagjai.

Döntő többségben a volt Amphoteros tagokból áll az Amaranth, így doboknál Erdei Attila, basszusgitáron Kolozsváry Szilárd, gitáron Katona Rajmund, illetve Gesztenye helyére érkezett Csonka Gábor, aki nem ma kezdte a gitárral való ismerkedést, így némi színt hozott  játékával a zenekarba.

Mik a tervek?

Egy nagyot zúzni hétvégén a Puskinban. Komolyra fordítva a szót, a tél folyamán szeretnénk formába önteni az új dalokat, leginkább ezen fogunk dolgozni, de a koncertek sem maradnak el. Többek között decemberben Komáromban veszünk részt a Rockkarácsony elnevezésű rendezvényen, amelyet a Fülke Zenei Egyesület szervez.

Azt is írjátok a biográfiában, hogy szeretnétek segíteni a hazai zenekarok ismertségét, elismertségét. Mit jelent ez pontosan?

Remélem nem hangzik nagyképűen, ha azt mondom, viszonylag régóta mozgunk ebben a körben, ahhoz, hogy rájöjjünk, fontos egymás segítése. Persze még sokszor mi is segítségre szorulunk, de egy most induló zenekarnak elég sok tanácsot tudunk adni, ahhoz, hogy mondjuk a garázstól eljussanak a színpadig. Vannak saját szervezésű rendezvényeink, sőt januárban egy kortárs könnyűzenei konferenciát is szervezünk, de erről talán még korai beszélni. Fontos megemlíteni, hogy szerencsére nem vagyunk ezzel egyedül, hiszen nagyszerű szervezetek és zenekarok működnek körülöttünk, akikkel rendkívül jó kapcsolatot ápolunk, és nekik sokkal nagyobb érdemük van ebben a dologban.


Hol lehet benneteket elérni?

Legközelebb ugye Tatabányán, de szeretettel várunk mindenkit a honlapunkon, ami készülőben van, de már rengeteg információ, képek, napló, fórum megtalálható rajta. A cím pedig: www.amaranth.extra.hu .

Köszönöm szépen az interjút és sok sikert!

Mi köszönjük a lehetőséget!

december 13.,