„Ne hozzatok pálinkát!”

A Sabaton legújabb, nyolcadik stúdióalbuma Heroes címmel május 16-án jelent meg, ennek kapcsán válaszolt Joakim Brodén, az énekesük néhány kérdésre a Fémforgácsnak, egy telefonos interjú keretében.

Joakim Brodén: Helló! Te vársz a Sabaton interjúra? – hallatszott a vonal másik végéről.

GreenWitch:
Szia, Joakim, igen, én vagyok GreenWitch, Magyarországról. Hogy vagy?

Joakim Brodén: Tulajdonképpen jól, reggel tíz óta interjúzom, azt kéne mondanom, hogy fáradt vagyok, de nem. Veled mi a helyzet?

GreenWitch:
Itt minden rendben, köszönöm, kérdésedet. Akkor az egész napod interjúzásból állt, de nyugi, ez már a nap vége.

Joakim Brodén:
Úgy van. (nevet)

GreenWitch:
Akkor kezdjünk. Tavaly az Eluveitie-vel és a magyar Wisdommal turnéztatok. Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra? Tartjátok a kapcsolatot?

Joakim Brodén: Az Eluveitie-vel nem nagyon, persze köszönünk egymásnak ha összefutunk valahol, viszont a Wisdomos srácokkal igen, bírom őket.

GreenWitch: Mi volt számodra a legemlékezetesebb pillanat a Wisdommal kapcsolatban?

Joakim Brodén: Óóó jó kérdés… Szerintem az, amikor Chris együtt játszott velük a PeCsában azt a dalukat, ami tudod… (dúdolja) Nem emlékszem a címére, de nem megy ki a fülemből a dallam… (nevet)

 

GreenWitch: Megmagyaráznád ezt a mondatot: „A Sabaton hangzását megtalálod más zenekarok hangzásában, de nincs olyan zenekar, ami úgy szólna, mint a Sabaton.”?

Joakim Brodén: Igen, szerintem ezt 15 évvel ezelőtt mondtuk, Elég régen… De tulajdonképpen valamennyire még most is igaz.

GreenWitch: Csak mert vannak, akiknek ez kicsit úgy hangzik, mint ez: „Másik zenekarok csak zenélnek, de a Manowar öl.”

Joakim Brodén: (nevet) Nem, nem, nem, nem egészen. (nevet) A barátaink mondták ezt a zenekar leírására, hogy a Sabaton zenéjében egy csomó zenekar hangzása benne van – gondolok itt például a Judas Priest-re -, de közülük egyre sem tudnád azt mondani, hogy úgy szólna, mint a Sabaton. Szóval ezzel írjuk le a zenénket.

GreenWitch: Oké, akkor térjünk át az új albumotokra, a Heroes-ra, amit májusban adtok ki. Mondanál pár szót róla, ha megkérlek?

Joakim Brodén: Természetesen! Ez egy igazi Sabaton lemez, háborús sztorikkal, de egy kicsit más, mert most az egyénekre koncentráltunk, nem a nagy csatákra. Tudod, az emberekre, és az ő sorsukra. Őket hívjuk Hősöknek. Zeneileg pedig egy kicsit keményebb és gyorsabb, mint eddig volt.

GreenWitch: Mi ihletett meg az új lemez készítése közben?

Joakim Brodén:
 Úgy emlékszem, az ötlet 2009-re tehető, amikor a Coat of Arms lemezt írtuk… Született egy dal a finn mesterlövészről, Simo Häyhä-ről ennek a címe: White Death, és ez volt az első alkalom, hogy valami személyes sorsról írtunk egy nagyobb háborús téma helyett. Ez nagyon érdekes volt a számunkra, szóval azt hiszem, a Heroes alapötlete olyan 2009 végére, 2010 elejére tehető.

GreenWitch:
Melyik a kedvenc számod az albumról és miért?

Joakim Brodén:
Tulajdonképpen nem tudom. (nevet) Ne haragudj, de ez nekem olyan, mintha a kedvenc gyermekemet kéne kiválasztanom… Szeptember vége óta dolgozom rajtuk, tudok mindent róluk mit utálnak, mit szeretnek… (nevet) Amelyiket a legjobban szeretem az talán a The Hell and Back, mert örömmel tölt el ennek a hallgatása. Igazából eddig egy albumunk se volt ennyire kiegyensúlyozott, nincsenek igazán jó és rossz dalok. Legalábbis ezt mondja a legtöbb ember, tehát ezek nem az én szavaim! (nevet)


 
GreenWitch: Miért Sallai Pétert kértétek meg, a borító elkészítésére?

Joakim Brodén: Mert Péter hihetetlenül tehetséges, igazából egyáltalán nem számított honnan jött, felőlem születhetett volna Madagaszkárban is! Egy nagyon jófej srác, bírom őt.

GreenWitch: És hogy ismertétek meg?

Joakim Brodén: Úgy emlékszem, felkeresett minket, hogy mutasson pár rajzot… Az egyik a Carolus Rex terve volt Tudod, az, amin a lovas van. Aztán úgy döntöttünk, hogy az új ablum borítóját is rá bízzuk. Tényleg nagyon tehetséges!

GreenWitch: Hogy folyik a munka a zenekarban? Hogyan írjátok a dalokat?

Joakim Brodén: Nos, általában én írom meg a dalokat, néha egyedül, néha valaki más segítségével, de a végén nem én vagyok az, aki megmondja, hogy melyik az, amelyik helyet kap az albumon és melyik nem, hanem mindenki, aki tagja a zenekarnak. Azért, mert fontosnak tartom, hogy mindenki büszke legyen arra, amit játszik vagy játszunk. Tulajdonképpen ez az, ami történik egy szám albumra kerülését illetően. Szerintem hívhatjuk ezt egy igazán demokratikus zeneszerzésnek. (nevet)

GreenWitch: Miért fontos nektek, hogy a közönség választhat a dalaitok közül a koncerteken?

Joakim Brodén: Nos, nem vagyok gondolatolvasó. (nevet) Ha minden este ugyan azokat játszanánk, akkor egy idő után unalmas lenne nekünk is meg a rajongóknak is és ha engedjük őket választani, akkor az sokkal jobb móka nekünk is meg nekik is, mivel ők azt a dalt kapják, amit hallani szeretnének, és nem azt, amiről mi azt gondoljuk, hogy szeretnék hallani.

GreenWitch: Szerinted melyik a legnépszerűbb dalotok?

Joakim Brodén:
Ez az adott országtól függ… Úgy értem, hogy ha például Lengyelországba mégy, akkor azt fogják mondani, hogy a Carolus Rex, de én azt mondanám, hogy amit mindenhol szeretnek az a Primo Victoria.

GreenWitch:
Milyen típusú koncerteket szeretsz? A kisebb klubkoncerteket, a fesztiválokat vagy azokat, amik nagy koncerttermekben vannak?

Joakim Brodén:
Ez egy unalmas válasz lehet, de én mindegyiket szeretem… A nyári fesztiválokat azért, mert nagy a színpad, a kis klubokat pedig azért, mert jobban tudok a közönséggel kapcsolatban lenni. De ha csak egyet lehet választanom, akkor azt mondanám, hogy azokat a klubkoncerteket szeretem, ahol 800 és 2000 ember közötti a létszám, mert van elég helyed a színpadon, jól szól és még kapcsolatot is tudsz tartani a közönséggel.GreenWitch: Mit szólsz ahhoz, hogy a Sabatonnak már saját fesztiválja van?

Joakim Brodén: Ebben a formában, amit mondasz még nem is gondoltam erre. Szeretünk szórakozni! Huszonöt különböző országból vannak rajongóink, akik minket hallgatnak, szóval ez egy igazán különleges esemény. A rajongói klubok itt találkoznak, nekünk dedikálásunk is van… Tavaly eljátszottuk a teljes Art of War lemezünket; ebben az évben pedig a Carolus Rex-et tervezzünk svédül. És van még itt minden látványelem, ami kell még tűzijáték is! Másrészről a Sabaton Hajó, ami télen van, kétezer rajongóval a fedélzeten. Természetesen nincs sok látványelemünk az ottani színpadon. Kész öngyilkosság lenne tűzijátékozni a hajón! És azt játszuk, amit a közönség szeretne, néha még egy-két akusztikus dalt is. A Sabaton Hajó elég meghitt, a Sabaton Open Air pedig inkább látványorientált.  

GreenWitch: Ez a legnagyobb esemény számotokra egy évben? 

Joakim Brodén: Szerintem igen, de nem a tömeg miatt, mert nem ez a világ legnagyobb fesztiválja Itt csak olyan ötezer ember fordul meg naponta. Ez tök jó, de nem ez a legnagyobb színpad és nem itt vannak a legtöbben, viszont máshol nem fogod hallani a teljes Carolus Rex albumot svédül. Vagy másik teljes Sabaton albumot. Máshol nem csinálunk ilyesmit.

GreenWitch: Rengeteg zenekarral játszottatok már együtt. Ha választhatnál kikkel mennél el szívesen turnézni, és miért? Olyat is mondhatsz akikkel már voltatok.

Joakim Brodén: Rendben… Turnéztunk már az Iron Maidennel, a Scorpions-al meg egy csomó hasonló bandával, de tulajdonképpen én szívesen turnéznék a Metallicaval is. Csak azért, mert szeretem őket, nincs ezen kívül semmi extra oka, hogy őket választottam.

GreenWitch: Mivel töltöd a szabadidődet? Van valami állatod vagy sportolsz valamit?

Joakim Brodén: Hát nincs igazán szabadidőm, attól tartok. (nevet) Viszont ha van néhány szabad másodpercem, akkor zongorázok vagy elmegyek futni a kutyákkal. A barátnőmnek van két kutyája. Igazán nem űzök sportot, inkább erősítek. Például bokszolok, de nem harc céljából, hanem edzésként. Egyébként nem vagyok egy nagy sportőrült, hiszen emellett szeretem a pálinkát és a sört. (nevet) A lényeg hogy formában legyek, és tíz-húsz év múlva is bírjam a turnézást, ne legyek kövér és fáradékony. Az életem elég egyszerű a turnézáson kívül, hiszen nekem az a munkám és az életem, ezért nincs külön hobbim se igazán.

GreenWitch: Hatalmas rajongótáborotok van itt Magyaroroszágon, mit gondolsz miért?

Joakim Brodén: Tulajdonképpen nem tudom, de mindig próbáltok leitatni pálinkával, de kérlek benneteket ti átkozottak, ne hozzatok több pálinkát, mert nagyon erős, főleg a házi, és hamar berúgok tőle, aztán másnap baromira fáj a fejem miatta. Amúgy valószínűleg Budapest és Prága a legszebb városok az egész világon.

GreenWitch: A legközelebbi időpont, mikor jöttök az júliusban lesz. Mire számíthatunk?

Joakim Brodén: Svéd heavy metalra északról. Nem tudom még, mert nem tudjuk a pontos infókat az utazással és a szállással kapcsolatban. Nagyon remélem, hogy tudunk maradni egy napot utána, de ha másnap játszunk valahol, akkor sajnos nem. Viszont ha a koncerttel kapcsolatban érdeklődsz, akkor lesz néhány új szám a Heroes albumról, és egy „party-Sabaton-setlist” vagy valami hasonló, mivel ez egy fesztivál fellépés lesz. Headlinerként majd később jövünk vissza. Tervezünk egy turnét az új albummal a következő év elejére.


GreenWitch: Végül, küldenél egy üzenetet a magyar rajongóitoknak?

Joakim Brodén: Egészségedre átkozottak, és ne hozzatok több pálinkát! (nevet)

GreenWitch: Oké, köszönöm szépen az interjút, és akkor találkozunk júliusban. Szia!

Joakim Brodén: Én köszönöm, ott találkozunk, szia!Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.