Dark Gothic Folk Night

Dec 5-én a szombathelyi Végállomás Clubban Góthikus folk fesztivál volt, a Khan Abyss, Autumn Twilight, és a The Moon and the Nightspirit szereplésével. Ebből a gótikus elem sajnos kimaradt, mert egy lebetegedés miatt az Autumn Twilight lemondta a fellépést.

Mielött rátérnék a koncert értékelésére, szólnék egy pár szót magáról a helyről. A Végállomás Club nagyon jó stratégiai helyen van, se túl közel, se túl távol a belvárostól, de jól megközelíthető helyen (Körmendi u 92.) . Tipikus, Underground bulikra alkalmas hely. Nagyon tetszett, hogy az amúgy akár 500 rocker befogadására is alkalmas nézőtér elkülönült légtérben van a büfétől, így aki csak iszogatni meg beszélgetni akar nem kell tulordítania az épp fellépő zenekarokat. Amúgy a kényelmesen széles színpad a nézőtértől egy ráccsal van elválasztva, amit igen hasznos ötletnek tartok. A terem teljesen fel van szerelve.
Ez a szó szoros értelmében így van, nemcsak hangosító-keverő és fénytehnikai berendezéssel büszkélkedhet, hanem beépített kamera örökíti meg a produkciókat, a színpadon saját dobcucc van, hangszeralapok, sőt még hangszerek is.
Az összeköttetés profi módon van kiépítve a színpad és a sajátságosan zárt, elkülönült keverőszoba közt.
Mindezen pazar tehnikai adottságok ellenére a hangzás sajnos nem volt a helyzet magaslatán. Nem vagyok egy hangmérnök, de az a gyanúm, hogy talán a végfokok vannak egy kicsit alulméretezve a teremhez képest, mert a hangzás a teljes hangerő mellett is erőtlennek hatott.
Ugyanakkor valamilyen érintkezési vagy egyébb hiba is lehet, amitől időnként a basszus és a gitárok hangja vagy teljesen elment, vagy oszcillált.
A Khan Abyss kezdett. MIvel ez egy nyugisabb fesztiválnak indult, eleve lassabb, lírikusabb szerzeményeket játszottak.
Második számuk, a Wherever you are, egy rájuk egyre jellemzőbb, 10 perc körüli összetett szerzemény, melyet először adtak elő nyilvánosan. Ez lesz amúgy a nyítódala a hamarosan megjelenő lemezüknek. Sajnos a legszebb, leglírikusabb résznél gerjedt be minden a színpadon, így a szám nem tudni milyen hatást váltott ki a kis számú közönségből. Előadtak azért egy pár bulizósabb darabot is a repertoárból, megdobva ezzel kissé a hangulatot.
Nem tudni mi miatt, talán az ónos eső, a pénteki nap vagy az 1000 ft-os belépő volt az oka, de csak kevesen jöttek el a bulira, aki viszont ott volt ritka élményben lehetett része. A The Moon and the Nightspirit ugyanis csak nagyon ritkán lép fel magyar színpadokon. Ez a csillogó gyöngyszeme a magyar folk zenének, bár 2003-ban alakult, nem vált különösebben ismertté az országban, viszont különböző folk-metál fesztiválok gyakori szereplőjeként bejárták már a fél világot. Koncerteztek már többek között Franciaország, Olaszország, Belgium, Spanyolország, Portugália, Mexiko, Costa-Rica színpadain. Sőt, a 2005-ös első lemezük, majd 2007-ben kiadott Regő Rejtem című második lemezük is portugál kiadónál jelent meg. Vettem is egy példányt tőlük koncert után 3000 ft-ért.

Eleinte kissé furcsáltam, hogy a lemez dvd formátumú, kartonfedeles tokban került forgalomba, és bosszantott, hogy majd nem fog beférni a gyüjteménybe a többi cd mellé. Aztán miután lefejtettem róla a celofán borítást megértettem ennek okát. Belül a tokban szövegkönyves füzetecske lapul amit olyan gyönyörű ilusztrációk kísérnek, hogy az kész csoda. Ennek minden lapja egy értékes képzőművészeti alkotás,mely Tóth Ágnes kivételes grafikai tehetségét dícséri. Valóban kár lett volna ezt a csodát cd méretűre összesűríteni.
Maga a koncert is pazar volt. Zenéjük a régi magyar népzenén alapszik, mely ritmikájában, dallamvilágában egy ősi letűnt kor hangulatát idézi meg. A hangzás amúgy a Dead Can Dance, Clannad, Loreena McKennitt legjobb szerzeményeire is emlékeztet, nem csoda hát, hogy a The Moon and the Nightspirit a legrangosabb fesztiválok kedvelt résztvevője.
Nem szaporitom tovább a szót, azt ajánlom, aki teheti legközelebb látogasson el koncertjükre. Reményeim szerint 2009. februárjában Zalaegerszegen lehet majd találkozni a csapattal.

Örökké

Fektess földbe édes párom
Boruljon rám örök álom
Eső mossa el a vérem
Fogadjon be avar mélye

Szellőtestvér szord szét hamvam
Csermelyhúgom messze hordjad
Legyek magva új életnek
Bölcsője a születőnek

Ne sirassál édes párom
Itt maradok e világon
Megszületek csillag leszek
Éjnek keblén megpihenek

(Szabó MihályTMNS)

Bass Warrior Tour Bass Warrior Tour
március 04.
Hate, Delure, Morvigor Hate, Delure, Morvigor
március 04.