KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #101

szétmálló hangerdö

Akkor… maszkot fel, és kezdjük! Újra eljött a világvég és vele együtt EP sorozatunk 100 + 1. epizódja, amely az közelgő ünnepekre hangolódva a kaotika, az őrület, a brutalitás és a poszt-apokaliptikus energiák spirituális jegyében telik. Relax, feltöltődés és orgazmus… mi kell még?

Swarn

Az észtországi Swarn egy rituális blackened/death projekt, ami 2016 óta létezik. Alkotói a multiinstrumentalista – zeneszerző Fen és énekes társa 1695, akik eddigi anyagaikon őrült spirituális utazásokra vitték el hallgatóikat. Nincs ez másként, mostani Abysmal Hallucinations című EP-jük esetében sem, amire egy 20 perces hosszúságú monumentalista tétel került fel. A srácok nem siettetnek el semmi. Lassú, komótos, vészterhes death/doom riffeléseik olyan ezoterikus ismeretlenben löknek, ahol az emberi psziché csak vendégként szokott járni. Itt jegyezném meg, hogy a duó korábbi kiadványai erősen a blackened crust és a death metal irányvonalain mozogtak, amiket most a ridegebb atmoszférájú black és a doom ultra lassú súlyossága váltott fel. Ezekhez adtak némi nyomasztó hangzavarokba kevert ambient zajképeket és máris egy egyéni, lassan sodró szadisztikus légkört alkottak egy számos EP-jüknek. Ami leginkább egy lassú morajlású halálosan fagyos durva masszához hasonlítható.

Takafumi Matsubara

A japán grindcore gitárművész Takafumi Matsubara az avatottabbak számára olyan bandákból lehet ismerős, mint a Gridlink, Mortalized, Retortion Terror, Congenital Hell, Formaless Master és még sorolhatnám. Művészünk most Mortalized (Poison EP) kislemezével tért vissza, melynek dalai, ahogyan annak a címe is mutatja még brutal death/grindcore triója, a Mortalized fénykorába nyúlnak vissza. Ez nevezhető Matsubara mester fénykorának is, akinek néhány éve egy agyi infarktus miatt a bal keze részben lebénult, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy 2019-en egy szólóalbummal (Strange, Beautiful And Fast) térjen vissza. Ennek folytatásaként, a napokban frissiben megjelent bő 8 és félperces anyagára 6 tétel került, melyek kellőképpen mutatják művészünk szónikus grindcore virtuóz játékstílusát, melyek mind intenzitásban, dinamikában és összetettségben is egyedülállóak. AZ EP-re 3 angol és 3 japán nyelven előadott szám került fel, ezek feljátszásban zenésztársai voltak a segítségére. Az egész egy veszet daráló, egy esztelen erőszakos, és egyben jól kimatekozott rombolás, ami még rövidsége ellenére is brutálisan élvezetes.

Minenfeld

A német old-school death metalos háborúsgépezet, a Minenfeld idei, a NOIR-ral közös slpit mini-lemeze után egy új EP-vel tért vissza a csatatérre. Két dalos Night Raid EP-jükkel a műfaj korai, ultrasúlyos és brutális robbanás-szerű riffeit hantolták ki, melyek kíméletlen vehemenciával, mint egy taposóakna szaggatnak szét. Bolt Thrower ízű címadó daluk középtempós sulykolásaiban még a lánctalpak csörgését is lehet hallani, de így van ez második daluk, a The Sea of ​​Madness kaotikus frontvonalában is. 14 percnyi neonacialista háború, ami még a legsötétebb fantáziánkban is borzalmakat kelt.

CANDLE$

A CANDLE$ egy friss amerikai old-school hardcore-punk / sludge metal vonalú projekt, melynek magyar vonatkoztatása is van, még pedig annyi, hogy a Leukémia basszusgitárosa, Jancsics Dávid játszik benne. Dávid jelenleg  professzori a San Diego-i állami egyetemen, ahol is a Covid lezárások időszaka alatt egy professzor kollégájával hozta össze új zenekarát, amellyel egy demót is készítettek. Nyolc tételes demójuk dalait többnyire élőben rögzítették egy nap leforgása alatt, mindenféle effektpedálokat mellőzve. Talán ezért is van ennyire nyers, súrolós hangzásuk. Dalaikban épp úgy izzanak az Neurosis féle poszt-apokaliptikus energiák, mint az ős hardcore Pro-Pain, Minor Threat, vagy az alter – sludge vonalas Melvins agyasabb, determikusabb metal riffelései.

Vaticinal Rites

A Vaticinal Rites a világjárvány tetőpontján alakult Angliában. Tagjai a brit underground mélyéről érkezve keltették újra életre a ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején tomboló extrém death metal halál hörgéseit. Négy tétele bemutatkozó kislemezükön elemien hozzák a korszak gyilkos crossover thrash / death metalos vereteit, melyeknek erősen nosztalgikus hatásuk van. Akik hozzám hasonlóan imádja a Bolt Thrower, vagy Benediction illetve kortársaik munkásságát, pl.: Slayer, azoknak garantáltan kellemes élvezetes pillanatokat fognak biztosítani a brit death metal új hullámát (NWOBDM)képviselő Vaticinal Rites középtempós gyilkolásai.

Ian Paice
december 12.
Desszert Záróbál
december 17.
ExtremeNoiseFest 2021
december 18.