KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #169

EP sorozatunk újabb számában ismét az underground zenék mélyére ástunk le. Kezdésnek egy erős crossover thrash, hardcore/punk csapatot hozunk, a témáikat a patkánytól hemzsegő horrorfilmek adták. De elkalandozunk a progresszív/pszichedelikus-heavy rock sci-fi-től ihletett kozmikus világába, a jelen társadalmunk grindcore valóságába, tanúi leszünk egy vadonatúj thrash – hardcore/punk banda debütálásának és a végén egy kis melo-black, dallamos dark metal szülinapi partyra is beugorhattok.

Ghetto Ghouls

A norvég crossover thrash, hardcore/punk Ghetto Ghouls 2020-as megalakulása óta megjelent 5 single dala mellé, 4 EP-t adott ki. Ebből a legutóbbi a Rats, aminek dalait patkány témájú horrorfilmek ihlették. Itt jegyezném meg, hogy a zenekar témáiban szorosan kötődik a ’70-es, ’80-as évekbeli horrorfilmekhez, illetve a ’90-es évek eleji VHS akciófilmekhez. Szóban forgó EP-jük három dalát a Rats: Night of Terror, a Deadly Eyes és a Graveyard Shift című filmek ihlették, a dalok egyenként kötődnek is hozzájuk, amolyan magasztos ódákat adnak ezeknek a kult-film kategóriától messze eső alkotásoknak. Mindezt egy meglehetősen erős speed-punk/thrash-mosh riff-őrleményként nyomják az arcunkba, mindösszesen nyolc percben.

Fugitive

Blake Ibanez neve sokunknak meglehetősen ismerős lehet az amerikai Power Trip-ből. Énekesük, Riley Gale 2020-ban bekövetkezett tragikus halála óta a zenekar nem igazán csinál semmit. Sőt, tagjai azt is kijelentették, hogy bizonytalannak látják a Power Trip jövőjét, de Gale emlékére valamilyen módon folytatják az együtt zenélést. A folytatás most itt van a Fugitive nevű zenekar Maciac című EP-jük képében. A zenekarban Ibanezen kívül a Skourge, az Impalers és a Creeping Death tagjai vannak, az irány pedig továbbra is a szeretett crossover thrash vonal, de most egy kicsit feszesebb, kissé hardcore-osabb, groove-osabb mélyütésekkel. Az EP-re négy saját szám került fel, amik a texasi hardcore, thrash és groove metal mocskát hordozzák, valamint felkerült rá a Bathory 1984-es klasszikusának, a Raise The Dead-nek hasonló szellemű átirata, megtartva a dal eredeti raw mivoltát.

ZementMord

Épp ma adja első koncertjét a székhelyileg német, de magyar vonatkozású ZementMord nevű grindcore banda. A hazai szálat a csapat élén az Earthplague-ből és Hamvak-ból ismert Vadkerti-Tóth Dàvid jelenti. Annak ellenére, hogy jó ha „egy hónapja” léteznek máris kiadták első demójukat, amire 7 piszkos hangzású, gyors és leginkább morbid, de annál nyíltabb társadalomkritikus témájú számot tettek fel. Igaz, túl sok újat nem vittek bele a műfajba (szerintem, nem is lehet)… Dalaik röviden és tömören, fél perc, és valamivel több mint 1 perces játékidő között mozognak és folynak bele a XXI. századi hétköznapok veszett kaotikájába. A folyamatosan kalapáló dobok az élet folytonos lüktetéséből, vénájából, a nagyvárosi nyüzsgésből, a sikáló gitárok hardcore-punk, death metalos alapjai pedig az emberek mérhetetlen apátiájából, gonoszságuk mételyéből táplálkozik. Azt a toxikus életvitelt hányják bolygónkra, ahogyan az demójuk borító képén is látható.

Opsis

Az olasz progresszív /pszichedelikus-heavy rock vonalas Opsis bemutatkozó EP-jén a kozmosz mélységeibe kalauzol el minket. Három tételes End of Light kislemezük koncepciója Isaac Asimov 1941-ben megjelent novellája, a Nightfall (ha jól tudom nálunk Leszáll az éj címmel jelent meg) történetére épül. A történet a sötétség eljöveteléről szól egy olyan bolygón, amelyet általában mindig a nap fénye világít meg. A történetet dalaik pszichedelikus hangulatú éteri, filmszerű dallamaival és tisztán szóló progresszív, heavy rock ritmusain keresztül sugározzák vissza. Mindezeket a műfaj olyan ikonikus zenekarainak játékos hatásaival hozhatjuk párhuzamba, mint a Pink Floyd, a King Crimson, az Emerson, Lake & Palmer, vagy a Dream Theater, a Fates Warning és még sorolhatnám. Egy komplex utazás, amit zenéjük dallamos dimenziója által nem csak az elménkben de a lelkünkben is megtehetünk.

Mustan Kuun Lapset

A finn melo-black, dark metalos Mustan Kuun Lapset fennállásának 30. évfordulója megünnepeléseként adta ki Suruaika című EP-jét.  Az EP-re három vadonatúj számuk, valamint egy korábbi daluk újragondolt változata került fel, olyan vendégzenészek segítségével, mint a francia csellóművész Axel Salmona, az In the Woods gitárosa Kåre André Sletteberg és a Before the Dawn énekese, Paavo Laapotti. Ez a négy dal tökéletes átfogó képet ad a zenekar ’90-es évekbeli death metalos vonalától az újabb idők rockos és folkos dallamaiig. A dalok hangszerelése sokszínű, gazdagságát a cselló mellett a gordonka, a zongora és a hegedű keserédes dallamai adják, amikhez letisztult ének, és némi hörgés kíséretében csatlakoznak az extrém black/death, valamint a klasszikus heavy rock/metal sötétebb passzusai. Az EP egy életmű rövid, de tökéletes átfogóját adja.

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.