KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #220

E-heti EP válogatásunkon az extrémebb dallamok szerelmeseinek kedvezünk. A könyörtelen OSDM-től megindulva a középkori black metalon át, a brutális slamming/death és a zajos anarcho crust-punk/d-beat kalapálásokkal bezáróslagosan egy féktelen orgiát kaptok, amint a melo-death finom szövésű dallamaival nyugtatunk le.

Impurist

Az Impurist egy könyörtelen OSDM banda Angliából, aminek tagjai olyan neve zenekarok soraiból verődtek össze, mint az Extreme Noise Terror, Gorerotted, Winterfylleth, Hellbastard és az Introrectalgestation. Vagyis kegyelmet ne nagyon várjunk tőlük. De ezt sugallja bemutatkozó EP-jük címe is, a Punishment Without Mercy. A kiadványra négy igen csak agresszív, féktelen haraggal teli, nyaktörő OSDM klasszikus került fel, melyek a black és a hardcore-punk extrémebb vonalaival is kacérkodnak. Dalaiknak témája pedig nem is szólhatna másról, mint a HALÁL!

Incanto Lunare

Az olasz származású Incanto Lunare hangulatában egy középkori black metal projekt, valójában pedig a ’90-es évek melodikus BM vonalát hozza vissza. Medieval Winterspell címmel kiadott EP-jükön a műfaj második hullámának kozmikus szinti-dallamira építenek, amit torzított riffeik és néhol felvillanó heavy metalos szólóikkal nyomatékosítanak. Az egészhez a nélkülözhetetlen szavaló károgás jár, hiszen e jellegzetesnek is mondható énekstílus nélkül mit sem ér az egész. Ész hogy ne csak a nevében legyen középköri, itt-ott feltűnik egy melankolikus zongora futam, a népi vonalat megidéző doromb. Igen, hallottunk már ilyet és fogunk is még szerintem. Ha sokan nem is, a műfaj rajongói bizonyosan örömüket lelik benne.

Gutting

A Gutting egy brutális slamming/death metal duó Ohio-ból. A projektet a Sanguisugabogg-ból ismert Cody Davidson (ének, gitár, basszus) és a Saban Pack dobos csinálja, aki a kísérleti punk Black Spot-ban is zenél. Az urak bemutatkozó demójára két förtelem került fel, amik mélyrehangolt középtempós groove töréseik mellől a gargarizáló torokéneket és az agonizáló röfögéseket sem mellőzik. Ráadásul második dalukban a Suffocation legénysége, vagy annak egy része is közreműködik. Tehát bemutatkozásnak tökéletes ez a stílusú vissza fogottabb gyilkolásuk. Demójukat követően a srácok The Brutalizing Effects Of Lust címmel kiadtak egy újabb single-dalt is, ami már valóban a stílus megnevezésüknek hűen még jobban hozza a brutális slamming/death aprításait, amit mókásan még egy pillanatnyi improvizatív art/jazz-rock hatással is megtörnek.

Slow Fall

Új mini-lemezével jelentkezett a melodikus death metal vonalán mozgó finn Slow Fall. Két dalos Vendetta címet viselő EP-jük a csapat jelenleg is készülő, a tervek szerint még 2024-ben megjelenő harmadik nagylemezének előfutáraként jött ki. A csapat zenéjében a jellegzetes finn melo-death vonalai mellett továbbra is előszeretettel operál a progresszív rock/metal hatásaival, valamint a jazz interpretációval. Címadó Vendetta daluk is ebből a komplex mikrokozmoszból épül fel, melyeknek köszönhetően dús melódiákat szállítanak a hallójáratainkban. Mini-lemezük második dala a kissé melankolikusabbra, rádió barátabbra sikeredett Life is a Losing Game, amiben az Ínkar énekesnője, Elina Launimaa vendégszerepel. Természetesen ennek is meg van a maga ereje, lendülete és épp úgy a lágysága is. Ezt a két előzetes dalt hallgatva bátran mondhatom, hogy egy kellően változatos, és izgalmas albumra számíthatunk tőlük.

Catastrophe

Egy igazi kaotikus, zajos támadást kapunk az anarcho crust-punk/d-beat Catastrophe bemutatkozó EP-jén. A londoni banda Dead On Arrival címet viselő anyagának társadalmi és politikai problémákkal foglakozó témáiban az extrém műfajok széles kavalkádját sorakoztatja fel. Nem szerénykednek a grindcore „microsong” energiáival, mint ahogyan a klasszikus tharsh-punk fékevesztett dühével sem. Mindezeket a noisegrind különösen nyers és kaotikus hangzavarába kergetik bele, amitől az egész EP egy bő 10 perces ámokfutássá válik.

Palaye Royale Palaye Royale
május 29.
Sting Sting
május 30.