Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #34

E heti EP sorozatunkban három hazai és két amcsi banda anyagaival kínálunk nektek friss, hűsítően belezős, poszt-apokaliptikus, enyhén skizofrén felfrissülést. Reméljük, kellemesen ellazítanak majd benneteket ebben a gatyarohasztó nagy hőségben, ami mellé bárhol is vagy, kötelezően jár pár jó hideg sör.

Lüger

A koszos punk heavy space metalt játszó Lüger 2018-as debütáló Hellraisers Of The Waste albuma után egy újabb futurisztikus rémálommal tért vissza. Cosmic Horrör EP-jükre négy apokaliptikus torz nóta került fel, amik még valamikor a kozmosz thrash, heavy és punk metal ősrobbanásánál keletkeztek. A dalok puritán világa úgy szippant be mint egy fekete lyuk, amitől egy Mad Max-szerű, vagy egy ’80-as évekbeli videojáték két dimenziós síkján érzed magad. Talán erre is utal a borítón látható kép.

The Darknest Light

Még tavaly februárban jelent meg a győri illetőségű, belezős slamming/tech-deathcore-t játszó The Darkest Light zenekar Mirrored Reality EP-je, amiről én csak úgy szereztem tudomást, hogy a napokban két új dalt is berobbantottak a srácok. Ez nem is csoda, hisz ennek a műfajnak hazánkban csak egy kisebb fanatikus rajongói köre van. A srácok zenéjükben egy igen kiforrott és technikás megoldásokkal teli vérfürdőt rendeznek, ami véleményem szerint a nemzetközi színtéren is simán megállná a helyét. Nekem ezen az EP minden rendben van… precíz, pontos, és keményen odab.sz.

Paragon Zero

Omass címmel egy új EP-vel tért vissza a black/death vonalas Paragon Zero. Kislemezükre a 2012 és 2015 között született dalai kerülnek föl, melyek a természet és az ember kapcsolatáról, valamint a halál téma köréből merítenek. Az anyagon a műfaj minden jellegzetes jellem vonása megtalálható, ami nem is csoda hisz a banda jelen felállását a Svoid, az Aornos, a Türbowitch, a Symmetry of the Void, a Karst, a Pagan Megalith és a Formorket egyes tagjai alkotják. Vagyis a hazai extrém metal világ olvasztótégelye lett az időközben Miskolcról Budapestivé avanzsált zenekar, akik egy kellemes borongós hangulattal indítják el négy dalos anyagukat, amiből aztán fokozatosan kibontakozik a természet központú, filozofikus black metal, aminek atmoszféráját sötét misztikumok lengik be.

Turkey Vulture

Az amerikai punk/folk/doom duó Turkey Vulture nem igazán spirázza túl zenei ötleteit, de azok mégis nagyon jól szólnak. A tegnapi nap folyamán megjelent Time to Pay kislemezüknek igaz van egy enyhén skizofrén, pszichedelikus beütése, amikhez nagyon jól passzolnak dalaik groove-os, finoman iszapos megoldásai, könnyed dagonyái, amikben érdemes nyakig merülni.

Gore Thrower

Új látszik az extrém zenékben meglehetősen termékyen ez a hónap, hisz a hazai old-school death metalos Gore Thrower is új EP-vel jelentkezett. A Vatican Deathfest névre “fordított“keresztelt második EP-jükre 6 sötét és durva szám kerül fel közel 30 percben 2015-ös Gore Temple debüt-anyaguk egyenes folytatásaként. Az egykori Neural Booster és Megazetor tagok szerencsére nem felejtették el, hogy milyen is a gyilkos aprítás. EP-jükön sorra jönnek a jól bejáratott és leginkább jól kidolgozott, dallamokban gazdag témák, középtempós és veszett sikálások. Igazi csemege a műfaj kedvelőinek.

január 09.,
február 06.,